• Turkhane Logo

Avrupa birliği, seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyor?

Seçim sonuçları Alman ve Avrupalı siyasilerin de gündeminde. Yeşiller partili Cem Özdemir Almanya'da Erdoğan'ın seçim başarısını kutlayanları eleştirdi.

13:12 25 Haziran 2018 Pazartesi
Avrupa birliği, seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyor?
Seçim sonuçları Alman ve Avrupalı siyasilerin de gündeminde. Yeşiller partili Cem Özdemir Almanya'da Erdoğan'ın seçim başarısını kutlayanları eleştirdi.


Kati Piri ise “Bakalım Erdoğan OHALi kaldırma ve tekrar hukuk düzenine dönme vaadini yerine getirecek mi” diye sordu.

AKP ile MHP’nin oluşturduğu BBP’nin destek verdiği Cumhur İttifakı’nın ortak adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,5le cumhurbaşkanı seçildi. Seçim sonuçlarıyla ilgili Avrupa ve Almanya’dan da değerlendirmeler geliyor. Almanyadaki Sol Partinin Meclis Grup Başkanvekili Sevim Dağdelen, seçim sürecine yönelik eleştiride bulundu.


DW Türkçe’de yer alan habere göre, Federal Meclisteki Türk-Alman Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı olan Dağdelen, seçimler için ne özgür ne de adil dedi ve şunları söyledi:

Seçim gününden önce yapılan manipülasyon ile Erdoğan, otoriter bir başkanlık sistemi hedefine ulaştı. Erdoğanın Türkiyeyi yeni bir gerginliğe itmesinden korkuluyor.

Yeşiller Partisi eski Eş Genel Başkanı Cem Özdemir, Almanyada Erdoğanın seçim başarısını kutlayan Türkleri eleştiren bir açıklama yaptı. Özdemir Kutlama yapan Erdoğan taraftarları sadece otokratlarına sevinç gösterisinde bulunmuş olmuyorlar, aynı zamanda liberal demokrasimizi reddettiklerini de ifade etmiş oluyorlar. Tıpkı (sağ popülist) Almanya için Alternatif (AfD) partisi gibi dedi.

Özdemir, Eğer bu seçim mücadelesi biraz olsun adil bir biçimde geçmiş olsaydı Erdoğan iktidarı bırakmak zorunda kalırdı ifadelerini kullandı. „Ablehnung unserer Demokratie“: Grünen-Chef @cem_oezdemir kritisiert #Erdogan-Anhänger https://t.co/hw1ICX3qom pic.twitter.com/Xqf5tT2xtn — Berliner Zeitung (@berlinerzeitung) June 25, 2018

Türkiyedeki seçim sonuçlarına bir tepki de sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi Meclis Grup Başkanı Alice Weideldan geldi. Weidel, Türkiyede demokrasinin tehlike altında olduğunu söyledi. Alman siyasetçi, Türkiye içi çatışmaların Almanya sokaklarına daha da fazla taşınacağını belirtti.

Weidel bu sürdürülemez durumun, Erdoğanı iktidar sarhoşluğunda sürekli destekleyen Almanya Başbakanı Angela Merkelin utanç verici bir marifeti olduğunu savundu. Merkelin Avrupa Birliği (AB) sınırlarına yatırım yapmak yerine Erdoğanı mali olarak desteklediğini belirten Weidel, göç sorununda Merkelin kendisini Erdoğana bağımlı hale getirdiğini söyledi.
Although under a state of emergency, biased media coverage and unfair level-playing field, Pres. Erdogan managed to win the early presidential elections. — Kati Piri (@KatiPiri) June 24, 2018
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ise seçim sonuçlarıyla ilgili Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarında şunları yazdı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Olağanüstü Hal, medyanın yanlı yayıncılık yaptığı ve eşit olmayan koşullarda cumhurbaşkanlığı erken seçimlerini kazanmayı başardı. Son derece demokratik olmayan cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçirilmesinde son engel de kalkmış oldu. Bu, Avrupa Birliği üyelik müzakereleriyle kesinlikle uyumlu olmayan bir sistem.

Piri, HDPnin barajı aşarak meclise girmesini de kayda değer bir başarı olarak niteledi. Erdoğanın seçimlerin ardından OHALi kaldırma sözünü hatırlatan Piri, Bakalım Cumhurbaşkanı Erdoğan OHALi kaldırma ve tekrar hukuk düzenine dönme vaadini yerine getirecek mi. Cezaevlerinde onbinlerce insan adil yargılanmayı bekliyor. Seçimlerin (ilk) sonuçları Türkiyedeki siyasi muhalefetin dirençli olduğunu gösteriyor. Bu Türkiyede demokratik değişim için hâlâ güçlü bir tabanın olduğunu gösteriyor. Avrupa Birliği, Cumhurbaşkanı Erdoğanın tek muhatap olmadığını dikkate almalı dedi.

Son güncelleme: 13:12 25.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı