• Turkhane Logo

Avrupa Birliği, Rusya'yı soruşturmak için merkez kuruyor

Ukrayna'daki savaş suçlarının soruşturulması için Lahey'de merkez kuruluyor

19:48 05 Mart 2023 Pazar
Avrupa Birliği, Rusya'yı soruşturmak için merkez kuruyor
Ukrayna'daki savaş suçlarının soruşturulması için Lahey'de merkez kuruluyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukraynadaki savaşta işlenen suçların soruşturulması için Hollandanın Lahey kentinde uluslararası merkez kurulacağını, bunun kurulacak özel savaş mahkemesinin ilk adımı olduğunu bildirdi.
Von der Leyen, yayımladığı video mesajda, Rusyanın Ukraynada sivilleri hedef alan, enerji ve diğer altyapıya zarar veren saldırılar düzenlediğini dile getirdi.
Rus güçlerinin işkence, kötü muamele, cinsel şiddet ve yargısız infazlar yaptığını söyleyen von der Leyen, Rusya, işlediği korkunç suçların hesabını vermeli. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin hesap vermeli. Failleri yargı önüne çıkarmak için elimizden geleni yapmalıyız. dedi.
Von der Leyen, bu sebeple ABnin Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) rolünü desteklediğini belirterek, Rusyanın işlediği suçların yargılanacağı özel bir mahkemenin gerekli olduğuna inanıyoruz. diye konuştu.
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Ukraynada bu hafta sonu düzenlenen konferansla Hollandanın Lahey kentinde savaş suçlarının soruşturulmasına yönelik uluslararası merkez kurulması hakkında anlaşma imzalanmasının, kurulması istenen özel savaş mahkemesinin ilk adımı olacağını vurguladı.
AB Komisyonundan verilen bilgiye göre, Ukraynada düzenlenen konferansta ABnin ceza yargılaması işbirliği kurumu olan Eurojust bünyesindeki mevcut ortak soruşturma ekibi hakkında yeniden düzenlenmiş bir anlaşma imzalanacak.
Ortak soruşturma ekibi, Ukraynada işlenen uluslararası suçların soruşturulması ve kanıt toplamakla görevli olacak. Ekipte UCM, Ukrayna, Litvanya, Polonya, Estonya, Letonya, Slovakya ve Romanyadan uzmanlar bulunacak.

Son güncelleme: 19:48 05.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı