• Turkhane Logo

Atilla'nın cezasının ardından Halkbank ve Zarrab davasının geleceği

Halkbank eski müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ilk kez tutuklanmasından yaklaşık 13 ay sonra, 16 Mayıs tarihinde New York'ta çıkan kararla, banker 32 ay hapis cezasına çarptırıldı.

11:29 17 Mayıs 2018 Perşembe
Atilla'nın cezasının ardından Halkbank ve Zarrab davasının geleceği
Halkbank eski müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ilk kez tutuklanmasından yaklaşık 13 ay sonra, 16 Mayıs tarihinde New York'ta çıkan kararla, banker 32 ay hapis cezasına çarptırıldı.




Bu, savcılık tarafından istenen ceza olan 15 yıl 8 ay talebinin oldukça altında olması ile Atilla için kötünün iyisi bir karar olarak düşünebilir.


Gazeteci İlhan Tanır Ahval için dava ile ilgili bir analiz kaleme aldı.

Tanırın analizi şöyle: Washingtonda Salı akşamı yaşanılan gök gürültülü sağanak yağış nedeniyle New Yorka gidemedim, duruşma salonundan değil ama duruşmaların başlamasından beri Türkiye medyasında yıldız olan Adam Klansfield ve Pete Brush tarafından atılan canlı twitler ile duruşmayı izleyebildim.

Yargıç Bermanın Atillayı İran ambargolarını bozma çarkındaki gönülsüz bir aktör olarak anlatması mahkemede en çok dikkat çeken gelişmelerinden biri oldu.

Bununla birlikte Atillanın 32 ay hapis cezası almasının Halkbanka verilecek ceza hakkında belirleyici olmayacağını düşünenlerdenim.

Yargıcın da dediği gibi Atillanın beklenenden daha az bir hapis cezasını almasında onun bu çarkta daha az etkili sınıfında olduğunun altının çizilmesi, çarkta etkili görev almış bazı diğer aktörler hakkındaki tehlikeleri ortadan kaldırmadı.

Diğer bir ifade ile yargıç, Atillanın rolünün gerçekten de savcılığın iddia ettiği gibi mimar değil, bir emre itaat eden aktör olduğuna kanaat getirdi.

Sanırım mahkemeleri takip eden hemen herkesin de kanaati, Atillanın bu çark içinde küçük bir aktör olduğu yönünde gelişti.

Artık Halkbank hakkında çıkması beklenen cezasının önünde bir engel de kalmadı.

Seçimlere beş hafta kadar kalan bu süre içinde, yani seçimlerden önce Halkbanka bir ceza gelmesini ben beklemiyorum. Bu ceza zamanlamasının nasıl gelişeceğini hep birlikte göreceğiz.

Ama en azından ABD Hazinesi eski yetkililerinden Jonathan Schanzerin Halkbankın ABD Hazinesi ile bir süredir görüştüğü ve kendilerine verilen opsiyonlar üzerinde tarafların anlaşamadığını, Halkbankın bu opsiyonlarını beğenmediğini artık biliyoruz.

Halkbanka gelecek cezasının alt limitinin, ABD Hazine bankasının geçmişte bir yabancı bankaya (BNP Paribas) kestiği en yüksek ceza olan 9 milyar dolar civarı olduğu beklentisinde birçok ekonomist hemfikir. AhvalTVye konuşan IHSMarkit ekonomisti Andy Birch ve Ahval yazarı Mark Bentley bunlardan ikisi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakın çevresi bu düşük cezayı belki de iyi haber olarak görebilirler. Ama ABD yetkili kurumları da bu davalarda söyleyeceği sözlerin sonuna gelmiş olmayabilirler. Ayrıca bu dava sonunda Atilla, yani davaların asıl solisti değil, sonradan yakalanmış aktörünün kendisine yöneltilen 6 suçlamadan jüri tarafından 5inde suçlu görüldüğünü hatırlamak gerekiyor.

Reza Zarrabın Amerikalı yetkililere konuşmasının devam ettiği sanılıyor. Bunun yanısıra mahkeme başkanı Bermanın, duruşma esnasında Zarrabın mahkemede yaptığı tanıklığın büyük ölçüde doğruları yansıttığı ve güvenilirliğinin şimdiye kadar yara almamış olduğunu söylediğini hatırlatmakta da yarar var.

Bir başka deyişle Zarrabın Halkbank ve hatta Erdoğan da dahil olmak üzere bazı diğer yüksek derecedeki AKP hükümeti bakan ve yetkilileri ile yakın işadamlarına yaptığı suçlamalarla dolu tanıklığının doğru olduğuna inandığını söyledi yargıç.

Bundan sonra bakılacak olan Halkbanka ne zaman ve ne ağırlıkta bir ceza geleceği.

Bunun yanısıra yargıç tarafından doğruluğu desteklenen Zarrabın tanıklığından birçoklarının inandığı gibi yeni iddianamelerin çıkıp, çıkmayacağı beklenecek.

Tarihteki en anti-İran ABD yönetiminin Washingtonda görevde olması ve bu Trump yönetiminin sadece haftalar önce yeniden İrana ambargolar koymaya başlaması hiç şüphesiz bu konularda Ankaranın işini kolaylaştırmayacak. 

Son güncelleme: 11:29 17.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı