• Turkhane Logo

Atatürk Orman Çiftliği’ndeki imar değişikliğine dava açılıyor

Atatürk tarafından 1937’de bağış yoluyla hazineye devredilen Atatürk Orman Çiftliği’nin imar planlarında üç yeni değişiklik yapıldı.

12:46 02 Mart 2019 Cumartesi
Atatürk Orman Çiftliği’ndeki imar değişikliğine dava açılıyor
Atatürk tarafından 1937’de bağış yoluyla hazineye devredilen Atatürk Orman Çiftliği’nin imar planlarında üç yeni değişiklik yapıldı.

Mimarlar Odasına göre bu değişikliklerle çiftlikte 700 bin metrekare alan yapılaşacak. Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açıyor.

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Türkiye gündemini uzun süredir meşgul eden bir konu. Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi ile zirve yapan ‘yeşil alanın peyderpey yok olması’ tartışmalarına şimdi bir yenisi daha eklendi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, arazinin çok uzun zamandır talanla karşı karşıya olduğunu belirtiyor.


AKP iktidarı döneminde hem kiralama, hem gasp etme, hem de hukuka aykırı bir şekilde alanların yapılaşmaya açıldığını anlatan Candan, yaşanan son gelişmeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Kaçak Saray,  Anka Park, 50 metre genişliğinde yollar yapılarak aslında çiftlik sanki boş bir arazi, yapılaşmaya müsait bir alan olarak görülmeye başlandı. Dolayısıyla da ranta açılan bir talan süreciyle karşı karşıya kaldı. Son iki ay içinde üç tane plan değişikliği geçti. Tam da yerel seçimlere giderken arka arkaya yapıldı.”

Deutsche Welle Türkçe’ye konuşan Candan, yapılan değişikliklerin ilkini şöyle özetledi:

“Atatürk Orman Çiftliği Korma Amaçlı İmar Planı’nda zırhlı birlikler tarafından 555 bin metrekarelik ağaçlandırılacak bir alan var. Bu alana özel üniversite planı yaptılar. Plan değişikliği şu anda askıya çıktı. Sadece özel üniversite ile de kalmayacak çünkü bir tıp fakültesi düşünülüyor. Hastanesi sosyal tesisleri, lojmanları olacak. Yapılaşmaya açılmış durumda. Üstelik burası Bilkent Şehir Hastanesine üç kilometre uzakta.”

İkinci değişiklik ise Candan’ın verdiği bilgilere göre şöyle:

“AOÇ devlet mezarlığı alanı olarak bulunan ve Kaçak Saray’ın tam karşısındaki ağaçlandırılacak alan ‘15 Temmuz Müzesi’ ve ‘otopark’ yapılmak isteniyor. Zaten burada yol yapıldı. 60 bin metrekarelik alan yol planı olarak geçti. “

Candan üçüncü yapılan değişikliği de şöyle açıkladı:

“Kiralama yöntemiyle 81 bin metrekarelik başka ihaleye çıktı. Yıllık 345 milyon TL karşılığında. Gazi Piknik alanı olarak bilinen, 2006’da kapatılan ve Anka Park ile Kaçak Saray yapıldıktan sonra tekrar açılmaya çalışılan süreçte alanı genişleterek burayı da ihaleye çıktılar. Tam Anka Park’ın sınırı. Yeni alan kazanmaya çalışıyorlar. Zaten Anka Park hukuksuz ve kaçak. Hiç yapılmaması gerekiyordu. AOÇ Kanunu’na, Atatürk’ün vasiyetine ve şartlı bağışına baktığımızda orada böyle bir şeye, ticaret alanına açılamaz buralar.”

Candan’ın verdiği bilgilere göre, AOÇ’de bu üç plan değişikliği ile yaklaşık 700 bin metrekarelik alana net inşaat yapılacak. Yapıların dışında inşaat sahası ve yollarla bu alan yüzde 20-30 daha da genişleyecek ve 1 milyon metrekareye yaklaşacak.

1937’de hazineye devredildikten sonra AOÇ’deki yeşil alanın neredeyse yüzde 40’ı bugüne kadar yok oldu. Alanın toplam büyüklüğü 55 bin dekardı. Şu anda ise yalnız 35 bin dekarlık alan bulunuyor.

Son güncelleme: 12:46 02.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı