• Turkhane Logo

​'Atatürk Havalimanı bir punduna getirilip imara açılacak'

Atatürk Havalimanı, 7 Nisan'da İstanbul Havalimanı'na taşındı.

13:25 11 Nisan 2019 Perşembe
​'Atatürk Havalimanı bir punduna getirilip imara açılacak'
Atatürk Havalimanı, 7 Nisan'da İstanbul Havalimanı'na taşındı.



Şimdi gözler, geride kalan ve Avrupanın en iyi havalimanlarından biri seçilen Atatürk Havalimanına ne olacağında. AKP, alanın Millet Bahçesi yapılacağını söylerken, gözlemciler bu vaadin yerine getirilmeyeceğini, alanın bir punduna getirilip imara açılacağını öngörüyor.

Onlardan biri de Sözcü Gazetesi yazarı Ege Cansen. Yeşilköyde kurulu Atatürk Havalimanı arazisinin akıbeti için, Bağırta, bağırta emsalsiz bir konuma sahip Yeşilköydeki devasa havalimanı arazisi, bir punduna getirip ileride imara açılmak üzere ölüm orucuna yatırıldı yorumunu yapıyor.


Yeni inşa edilen İstanbul Havalimanı için, İnşa edilmesi vahim bir hata da olsa, bu limanı yaşatmaya mecburuz diyor ancak bir yandan da, Ama yalan yanlış bilgilerle halkın kandırılmasına isyan ediyorum diye ekliyor.

Ardından da Cansen, rakamlarla yeni havalimanının getirdiği ekonomik yüke dikkat çekiyor ve devam ediyor:

Bu havalimanı bir kara delik (yolcu ve yük ulaşımı açısından ideal bir adrese sahip) bir havalimanı vardır. Bu liman Atatürk kadar büyütülüp ek ihtiyaç karşılanabilirdi (Tam aksi yapıldı, bu limanın kapasite artırımı yavaşlatıldı.) Bu da yetmezse Çorlu Havalimanının ihya edilir veya gerçekten “üçüncü” bir liman yapımına girişilirdi. Ama Atatürk, asla ve kata kapatılmazdı. Hatırlatayım: 2018 yılında Yeşilköy Atatürk Havalimanı 68 milyon, Sabiha Gökçen 35 milyon yolcu ağırlamıştır. Yeni havalimanının şimdiki kapasitesi 90 milyon yolcu/yıldır.

Yeni havalimanı için bugüne kadar 8 milyar dolar harcanmıştır. Sabiha Gökçene bunun onda biri harcansaydı, kapasitesi 60 milyon yolcu/yıla çıkardı. Atatürkün kapasitesi zaten 80 milyona ulaşmıştır. İkisinin toplamı 140 milyondur. Şimdi elimizde 40 milyon kapasiteli Sabiha Gökçen ile 90 milyon yolcu /yıl kapasiteli “yeni” liman var. Toplam kapasite 130 milyon yolcu/yıldır.

Kıyaslama rahat olsun diye 140 milyon yolcu/yıl diyelim. Sarf edilen ilave para ise 7 milyar dolardır. Türkiye devleti ve devlet bankaları, ortalama %7.5 faiz vererek yurtdışından dolarla borçlanmaktadır. Bu 7 milyar dolar harcama yapılmasaydı, 7 milyar dolar daha az borçlanacaktık.

Son güncelleme: 13:25 11.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı