• Turkhane Logo

AST: 2. Uluslararası Kısa Film yarışması yönetmen Fatih Terzioğlu anısına yapılacak

Cezaevinde kanser olduktan sonra hayatını kaybeden yönetmen Fatih Terzioğlu anısına kısa film yarışması düzenleniyor.

18:47 20 Haziran 2021 Pazar
AST: 2. Uluslararası Kısa Film yarışması yönetmen Fatih Terzioğlu anısına yapılacak
Cezaevinde kanser olduktan sonra hayatını kaybeden yönetmen Fatih Terzioğlu anısına kısa film yarışması düzenleniyor.


Merkezi ABD’de olan insan hakları kuruluşu Advocates of Silenced Turkey (AST) tarafından düzenlenen “Türkiye’deki İnsan Hakları İhlalleri” konulu 2. Uluslararası Kısa Film Yarışması, geçen yıl ağustos ayında 40 yaşındayken vefat eden Fatih Terzioğlu anısına yapılacak.

Ön elemenin jüri tarafından yapılacağı yarışmada, finale kalanlar halk oylamasıyla seçilecek. Geçen seneye göre ödül miktarının arttırıldığı yarışmaya katılacak kısa filmlerin en fazla 10 dakika olması gerekiyor.


Birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye bin dolar ödülün verileceği yarışmaya son başvuru tarihi 30 Ekim 2021. Yarışmaya başvuru için: www.silencedturkey.org, [email protected]

FATİH TERZİOĞLU KİMDİR?

1980 yılında İstanbul’da doğan Fatih Terzioğlu, Niğde Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo ve Televizyon bölümünden mezun oldu. 2003 yılında kapatılan televizyon kanalı Samanyolu TV’de işe başlayan Terzioğlu, bir yıl sonra yönetmen yardımcısı olarak görev yapmaya başladı. Şubat Soğuğu, Sırlar Dünyası, 4. Osman, Kollama, Şefkat Tepe, Kendi Okulumuza Doğru gibi birçok dizide çalıştı. En son Sungurlar dizisinde ikinci yönetmenlik yapıyordu.

Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında 24 Eylül 2018’de gözaltına alınan Terzioğlu üç gün sonra tutuklanıp Silivri Cezaevine gönderildi. Mesajlaşma programı Bylock kullandığı gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Terzioğlu’nun Bylock içeriğinde 15 dua mesajı vardı.



Şubat 2020’de cezası onaylanan Terzioğlu bu tarihten sonra yavaş yavaş hastalanmaya başladı. Önce antidepresan kullandı. Geçen yıl Ramazan Bayramı’ndan sonra sürekli kusma şikayetiyle cezaevi kampüsündeki hastaneye kaldırıldı. Serum verildikten sonra tekrar cezaevine gönderilen yönetmen, pandemi şartlarında karantina hücresinde günlerce tek başına yaşamak zorunda kaldı. Yemek yiyemiyor, kişisel ihtiyaçlarını tek başına göremiyordu. Birçok hak ihlaline uğradı.

Hastalandığını öğrendikten sonra eşini ilk kez 22 Haziran 2020’da yapılan kapalı görüşte gören Esra Terzioğlu, karşılaştığı manzara karşısında şok olmuş, eşini tanıyamadığını söylemişti:

“Dün görüşe gittim. Berbat bir haldeydi. Dehşet derecede kilo vermişti. Camın önüne kafasını dayadı. Benimle konuşurken gözleri kapanıyordu. Cama tıkladım, ‘Fatih kendini bırakma, beni dinle’ dedim. Onu mutlu edecek şeyler anlatıyorum, gülemiyor. Konuşamıyor, kendini ifade edemiyor, işaretle bir şeyler gösteriyor. Sadece herkesin ona dua ettiğini, neler yaptığını duyunca ağladı ağladı, gözlerinden ip gibi yaş akıyor.”

Birdenbire 30 kilo kaybeden Terzioğlu’na 25 Haziran 2020’de 4. evre mide kanseri teşhisi konuldu. Kanser kısa sürede ciğerlerine metastaz yaptı. Esra Terzioğlu eşinin bir an önce tahliye edilmesi ve tedavi edilmesi için günlerce cezaevi ile hastane arasındaki resmi işlemlerle uğraştı.

7 Temmuz 2020’de tahliye edilen Fatih Terzioğlu ancak 43 gün hayata tutunabildi. 23 Ağustos 2020’de tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeden Terzioğlu, memleketi Manisa Turgutlu’da toprağa verildi.

 

Son güncelleme: 18:47 20.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı