• Turkhane Logo

Aslı Özkısırlar ölürken hastane yatakları turizme açıyorlar

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, yatakların boşalması için beklerken hayata veda eden Aslı Özkısırlar’ın ölümünü değerlendirdi.

12:59 05 Nisan 2021 Pazartesi
Aslı Özkısırlar ölürken hastane yatakları turizme açıyorlar
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, yatakların boşalması için beklerken hayata veda eden Aslı Özkısırlar’ın ölümünü değerlendirdi.



Pandemide kronik hastaların sağlık hakkı gasp edilirken AKP iktidarının sağlık turizmini teşvik ettiğine dikkat çekti.

İzmir’de hastalığı nedeniyle 25 gün hastanelerde yatak boşalmasını beklerken ölen Aslı Özkısırlar’dan sonra AKP’nin sağlık politikası yeniden tartışılmaya başladı. Evrensel’den Eda Aktaş’ın haberine göre özellikle pandemi dönenimde birçok kanser ve kronik hasta temiz hastane olmadığı için kontrollerini yaptırıp tedavilerine devam edemedi. Diğer yandan ise hükumet pandemi bahanesiyle kurduğu sahra hastanesi başta olmak üzere birçok hastane üzerinden sağlık turizmi teşvikine devam ediyor.


İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, sağlığın ticarileştirilmesini ve en temel insani hak olan sağlığa erişim hakkının gün geçtikçe kullanılamaz haline gelmesini eleştirdi.  Pandemi sürecinde Kovid-19 dışı hastaların sağlığa erişimde sorunlar yaşadığını aktaran Çamlı, şu bilgileri paylaştı:

Pandemi sırasında yeterli organizasyon yapılamadığı için kronik ve kanser hastalığı olanlar sağlığa erişimde ciddi sorunlar yaşadı.

Birçok hastanın takibinde aksamalar oldu.

Pandemi sırasında yönetilememe sorunlarından bir tanesi Kovid-19 dışı hastalığı olan hastaların sağlığa erişememesidir.

Aslı gibi birçok insan bu durumdan dolayı mağdur oldu.

Sağlığın ticarileşmesi, sağlıktan para kazanmaya çalışmak bir kere yanlış bir zihniyet.

Sağlığı kâr getiren bir taciri faaliyet olarak görmek, sağlık turizmi diye bir sektör oluşturmaya çalışarak ülkedeki sağlık sorunları çözülemez.

Toplum sağlığını ya da koruyucu hekimliği bir kere ön planda tutarak bu çerçevede gerekli alt yapıların, birinci basamağın özellikle güçlendirilmesi gerekli.

Bizim yıllardır savunduğumuz bir durum.

Sağlıktan para kazanma zihniyeti pandemi döneminde daha büyük sorunlara neden oldu.

Bugün aşı bile ticari, patentli bir ürün. Yani bir hak olması gerekirken, insanların ücretsiz bir şekilde, adil bir şekilde erişmesi gerekirken alınıp satılan, sipariş edilen ticari bir ürün.

Bu gerçekten üzücü bir durum. Dünyanın nasıl bir ahlaki çöküş içinde olduğunu, neoliberal politikaların nasıl acımasız bir duruma geldiğinin net göstergesi.

Bu bağlamda sağlığa erişim hakkı ciddi şekilde ihlal edildi.

Yaşanan sorunların sağlık sisteminin yanlış organize edilmesiyle de direkt ilintili.x

Bunca sıkıntı varken hâlâ sağlıktan para kazanmaya çalışmak, sağlık turizmine teşvik etmeye çalışmak gerçekten çok kabul edilemez bir düşünce.

Bu övünülerek anlatılıyor, sağlık turizminden şu kadar para kazandık falan diye ama sağlıktan ticari bir faaliyet olarak para kazanma düşüncesi bir kere temelden yanlış.

Son güncelleme: 12:59 05.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı