• Turkhane Logo

Askeri öğrencinin savunması: Örgütle irtibatı olsaydı disiplin dosyası kabarık olmazdı

15 Temmuz bahane edilerek 13 Ocak’ta gözaltına alınan Harbiyelilere o gece nerede olduğu ya da ne yaptığı sorulmadı.

11:44 29 Nisan 2021 Perşembe
Askeri öğrencinin savunması: Örgütle irtibatı olsaydı disiplin dosyası kabarık olmazdı
15 Temmuz bahane edilerek 13 Ocak’ta gözaltına alınan Harbiyelilere o gece nerede olduğu ya da ne yaptığı sorulmadı.



‘İrtibat’ ve ‘iltisak’ adı altında fişlenen ve gelecekleri karartılan öğrenciler arasında darbe gecesi 15 yaşında olanlar var. Bir öğrenci, örgüt üyesi olmadığını kanıtlamak için disiplin dosyasının kabarıklığını delil olarak gösterdi.

Bold Medyadan Sevinç Özarslanın haberine göre 15 Temmuz’un üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen askeri öğrenciler gözaltına alınmaya ve tutuklanmaya devam ediyor. 13 Ocak 2021 tarihinde gözaltına alınan yaklaşık 200 öğrenciye ne polis ifadelerinde ne de savcılıkta 15 Temmuz ile ilgili hiçbir soru sorulmadı. Dava dosyaları ayrılan ve farklı tarihlerde mahkemeye çıkan öğrencilerin bazıları örgüt üyesi oldukları iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılıp hapse gönderildi, kimi de itirafçı olmaya zorlandıkları için serbest bırakıldı. Öğrenciler arasında 15 Temmuz olduğunda 15 yaşında olan 2000 ve 2001 doğumlular da var.


Bold Medya’nın ulaştığı 56 öğrencinin ifadesine göre Ankara Beytepe Yüksek Subay Okulu, Kuleli Lisesi, Deniz ve Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu, Ankara Bando Astsubay Hazırlama Lisesi, Heybeliada Deniz Lisesi, Deniz Harp Okulu, Yalova Karamürsel Deniz Astsubayı Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine başta Ankesör Büfe Analiz Raporu’ndaki aramalar olmak üzere askeri okulu nasıl kazandıkları, dini sohbetlere katılıp katılmadıkları, Cemaat evlerine gidip gitmedikleri, yurtlarda kalıp kalmadıkları ve gazete, dergi gibi yayınlara abone olup olmadıkları soruldu.

Askeri okullar kapatıldıktan sonra eğitimleri yarıda kalan öğrencilerin çoğu yeni bir üniversiteye kayıt yaptırmış. İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Medipol Üniversitesi gibi okulları kazanan öğrencilerin kimi hukuk, kimi mühendislik, kimi mimarlık, kimi de öğretmenlik okuyor. Bazıları da marketlerde, güvenlik ve danışmanlık şirketlerinde çalışarak geçimini sağlıyor.

“ÖRGÜT İLE İRTİBATI OLSA DİSİPLİN DOSYASI KABARIK OLMAZDI”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan ifadelerde, bir avukat müvekkilini “Müvekkilimin disiplin cezası askeri okulda çok fazlaydı, örgüt ile irtibatı olsa disiplin dosyası kabarık olmazdı.” diyerek savundu.



100 TL HARÇLIK ÖRGÜT DELİLİ OLDU

İtirafçı olan bir öğrenci ise bazı isimlerle ilgili beyanda bulunduktan sonra ‘örgüte’ dair bilgi olarak ilkokul öğrencisiyken öğretmenleriyle birlikte bir AVM’ye gezmeye gittiklerini, orada balık restoranı bulunan Dumankaya İnşaat şirketinin sahibinin kendilerine 100’er TL harçlık verdiğini söyledi.

“BENİ SINAVLARDA ELEDİLER”

Astsubaylık sınavlarını kendisinin kazandığını, hatta ilk sınavı kazanamadığı belirten başka bir öğrenci “Yazılı sınavı geçtim ancak spor mülakatında kasıtlı olarak beni elediler.” diyerek kendini savundu. Bir başka öğrenci Hava Astsubay Komutanlığına girmeyi çok istediğini, sınavı yedek olarak kazandığını ama sıra gelmediği için yerleşemediğini belirtti.

“13-14 YAŞINDA BİR ÇOCUKTUM”

15 Temmuz 2016 gecesi izinli olarak memleketinde olduğunu söyleyen bir diğer öğrenci, “Ben o tarihlerde 13-14 yaşlarında bir çocuktum. Böyle bir örgütün varlığından dahi haberim yoktu.” diyerek kendini savundu.

“MOBİNG UYGULANARAK MAĞDUR EDİLENLERDEDİM”

Başka bir öğrenci ise 2014 yılında Hava Harp Okulu’nu kazandığını ancak mobing sonucunda bir yıl sonra okuldan ayrıldığını belirtti. Daha sonra yurt dışında okumaya giden sözde örgüt ile ilgili hiçbir kişi ve olayla bağlantısı olmadığını söyledi: “Zaten bende Deniz Harp Okulunda mobing uygulanarak mağdur edilenlerdendim, ayrıca etrafımda da bu örgüte mensup olduğunu bildiğim, toplantılarına ve etkinliklerine katılarak faaliyette bulunduğuna şahit olduğum veya gizli haberleşme yöntemleri hakkında tanık olduğum hiç bir şahıs ve hadise bulunmamaktadır.”

ASKERİ ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ BM KARARI

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Keyfi Tutukluluk Çalışma Grubu, 16 Şubat 2021’de müebbet hapis cezasına çarptırılan askeri öğrenci Ahmet Dinçer Sakallıoğlu’nun keyfi olarak tutuklandığını ve derhal serbest bırakılmasına dair bir karar verdi. Sakallıoğlu’nun avukatı Sumru Aktaş’ın yaptığı açıklamaya göre bu karar tüm gözaltına alınan ve tutuklanan askeri öğrenciler için emsal teşkil ediyor. 

 

Son güncelleme: 11:44 29.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı