• Turkhane Logo

Arınç ‘edepsizler’ demişti: Cemil Çiçek maaş zammı eleştirileri için ne dedi?

Eski Meclis Başkanları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek’in de görev almayı kabul ettiği Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK), ilk toplantısında üyelerine yapılan zamla tartışmaların odağında.

08:52 03 Temmuz 2019 Çarşamba
Arınç ‘edepsizler’ demişti: Cemil Çiçek maaş zammı eleştirileri için ne dedi?
Eski Meclis Başkanları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek’in de görev almayı kabul ettiği Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK), ilk toplantısında üyelerine yapılan zamla tartışmaların odağında.



Hükümetin kamuda tasarruf yapılacağı iddialarını çürütür gibi üyelerin 13 bin TL olan maaşı 18 bin TL’ye çıkarılmıştı. Maaş zammına kamuoyundan gelen tepkilere de kurul üyelerinden Bülent Arınç “edepsizler” yanıtını vermişti. 

Arınç’ın bu sözleri yeni bir tartışmaya neden oldu. Sözcü yazarı Deniz Zeyrek de bugünkü yazısında Arınç’ın “edepsizler” sözlerini eleştiriyor. 


Arınç’ın maaşına yapılan zammın konuşulmaya değer olduğunu belirten Zeyrek, “Emekli maaşınızı alıyorsanız, ofisinizde oturuyorsanız, Meclis Başkanlığında yeriniz varsa bunların üzerine daha ne alacağınızı siz düşünmeseniz de bu ülkenin vergi veren her vatandaşı düşünür ve konuşur. Neticede asgari ücretli işçilerin, sendikaların, emeklilerin, memurların devletle 150 TLlik zam pazarlığı yaptığı, 20 litre benzinin 150 lira olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Konuşmanızda saydığınız olanaklara ve haklara sahip insanların bir çırpıda yüzde 40 (5 bin TL – asgari ücretin iki buçuk katı) zam alması her durumda haber konusudur ve konuşulur” diyor.

Deniz Zeyrek kurul üyelerinden Cemil Çiçek’le konuştuğunu belirtiyor ve Çiçek’in maaşları hakkında konuşulmasını normal karşıladığını aktarıyor. Çiçek’in bu maaşı almadığını ve bağışladığını hatırlatan Zeyrek, Çiçek’e zam yapılıp yapılmadığını sorduğunu belirtiyor. Zeyrek, Çiçek’in “Şu ana dek resmi bir toplantı yapılmadı. Bazı arkadaşların bir araya geldiği ortamda da vallahi maaş falan konuşulmadı. Maaşı belirlemek zaten bizim yetkimizde değil” cevabını verdiği söylüyor. 

 Zeyrek, Çiçek’e AKP içerisinden çıkacak yeni partilere girmesinler diye YİK’e alındılar yorumlarını da hatırlatıyor.

Zeyrek’e göre Çiçek’in bu yorumlara yanıtı şöyle:

“Bu tür tartışmalar ilk defa çıkmıyor. Benzer dönemlerde, benzer fikirler söylenir. Bazıları iyi niyetle yapar. Bazıları hem nalına hem mıhına vurur. Ancak bazıları tamamen kötü niyetlidir. Arkadaşım, hemşehrim Haşim Kılıçın annesinin cenaze törenine katıldım diye ne dedikodu yaptılar. Burada bizlere önemli bir görev ve sorumluluk atfediliyor. İş değil maaş konuşuluyor. Biz zaten zaman zaman bu işi yapıyor, önemli konulardaki görüşlerimizi en üst seviyede iletiyorduk.”

Cemil Çiçek, YİK’te neler yapılacağını anlatıyor. YİK’in herhangi bir icra yanının olmadığını belirten Çiçek, görevlerinin danışmanlıktan farklı olması gerektiğini söylüyor ve “Milli Güvenlik Kurulunun sivil bir şekli gibi düşünün” diyor.

Çiçek, Zeyrek’in “Peki AK Partinin geleceğine ilişkin tavsiyelerde de bulunacak mısınız?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

“Hayır. Bu kurul devlet işleri için kuruldu. Zaten AK Partili olmayanlar da var. Gündemi büyük ihtimalle genel iç ve dış siyaset olur. Üyelerin hepsi en üst seviyede siyaset yapmış kişiler. İstişare dediğiniz, netice itibarıyla herkesin düşüncelerini, fikirlerini, tekliflerini açık yüreklilikle söyleyebilirlerse olur.” 

Bir süredir AKP’nin küskün ağır toplarının yeni parti kuracağı belirtiliyor. Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu önderliğinde kurulacak olan yeni partiler için eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Babacan’a destek verdiği biliniyor. Ali Babacan’ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a partisinden ayrılacağını ilettiği biliniyor.

Küskünlerin yeni parti kurma çalışmaları devam ederken AKP’nin, ağır toplarına yeni hareketlere katılmasını önlemek amacıyla Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Yüksek İstişare Kurulu’nda görev verdiği yorumları yapılıyor.

Son güncelleme: 08:52 03.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı