• Turkhane Logo

AP Türkiye Raportörü Amor, AKP iktidarı için “terör yaftasını gerçek sorunları örtmekte kullanıyor”

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Gezi Parkı yargılamasının yapıldığı dakikalarda verdiği röportajda şu soruyu sordu, “: Gerçekten Gezi protestolarının darbe olduğuna inanan var mı?”

00:34 25 Aralık 2019 Çarşamba
AP Türkiye Raportörü Amor, AKP iktidarı için “terör yaftasını gerçek sorunları örtmekte kullanıyor”
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Gezi Parkı yargılamasının yapıldığı dakikalarda verdiği röportajda şu soruyu sordu, “: Gerçekten Gezi protestolarının darbe olduğuna inanan var mı?”


İspanyol politikacı Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye siyasetine ilişkin euronews Türkçe’ye röportaj verdi. “Türkiye Erdoğan’dan ibaret değil” diyen Amor, “Türkiye’nin değişeceğine umudum var çünkü İstanbul ve Ankara’da olanları görüyoruz” diye konuştu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) İnsan Hakları Komitesi başkanı olan Amor bu görevi sırasında da özellikle 15 Temmuz süreci olmak üzere Türkiye ile ilgili pek çok konuyu ve gelişmeyi yakından takip etti. Amor, Türkiye’deki son üç genel seçim için gelen gözlemci ekibinin de başında yer aldı.


“KAYYUM ATAMALARININ ANLAŞILABİLMESİNİN İMKÂNI YOK”

AP Türkiye Raportörü Amor, HDP’li belediyelere kayyum atanmasını ilişkin “Belediye başkanlarının görevden alınması konusunda iki ciddi problem var; birincisi elbette seçilmişlerin görevden alınıyor olması ancak esas problem sonrasında yani yerlerine kayyum atanıyor olması. Bunun Avrupa’da anlaşılabilmesinin imkânı yok.” İfadesini kullandı.

“YERİNE GELECEK KİŞİ AYNI PARTİDEN OLMALI”

HDP’yi ya da Kürt siyasetini kurumlarda kabul görmesini sağlayın” diyen Amor, “Eğer bir belediye başkanını yargılama amacıyla görevden alıyorsanız bunu yapabilirsiniz, ama bunu yaparken başka politik görüşten başka bir partinin adamı olan seçilmemiş bir kayyumu getirip yerine koyamazsınız. Yerine gelecek kişi aynı partiden olmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.

Suriyeli mülteciler için AB’nin söz verdiği 6 milyar Euro için de “Onların ihtiyaçları için veriyoruz ancak Suriye’de gerçekleştirilen istilayı hiçbir şekilde desteklemiyoruz. Bu bölgelere yerleşecek her Suriyeli bunu onurlu ve gönüllü bir şekilde yapıyor olmalı” ifadelerini kullandı.

“BU YARGILAMALAR HİÇBİR ZAMAN BİTECEĞE BENZEMİYOR”

Amor, AP’nin Türkiye raporlarının her sene daha kötü gittiğinin hatırlatılması üzerine “Belediye başkanları, basın mensupları, genişletilmiş Gülen hareketi temizliği ile biri çok insan yargılanmaya devam ediyor ve görünüşe göre bu hiçbir zaman da bitmiyor. Bunların raporla değil Türkiye ile alakası var” cevabı verdi.

“KATİ PİRİ GİBİ OBJEKTİF OLMAYA ÇALIŞACAĞIM”

Bir önceki Türkiye Raportörü Kati Piri’nin yaşananları şahit olduklarını olduğu gibi objektif aktardığını ve hazırladığı raporları desteklediğini belirten Amor, “Dolayısıyla söylemem gerekir ki onun yapmış olduğu işleri tamamıyla onaylıyorum. Ben de aynı yolda ilerleyip objektif olmaya çalışacağım. Türkiye’deki yetkililerle konuştuğumda hep bana darbe girişimi gibi çok özel durumlar yaşandığını söylüyorlar. Tamam, ama ne zaman normale dönülecek? Ne zaman bu darbe girişiminin oluşturduğu riskler bitmiş olacak? Çünkü insan haklarına saldırmak için daima bir gerekçe bulunur.” dedi.

“İSTANBUL VE ANKARA’DAKİ DEĞİŞİM BİR UMUT”

İstanbul ve Ankara seçimlerini örnek gösteren Amor, Türkiye’deki insan hakları, basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğü gibi sorunlarda bir değişimin olacağını umut ettiğini belirtti. Amor, “Şu anlamda söylüyorum yani bu gelişmeler Türkiye’de politik oyunda yeni sahaların açıldığına işaret ediyor ki bu da iyi ama insan hakları ve hukukun üstünlüğünde bir ilerleme yok. Kâğıt üzerinde bazı değişiklikler yapılsa bile uygulamada değişen bir şey olmuyor.” dedi.

“TERÖR YAFTASI!”

Türkiye siyasetinde terör ve terörist yaftasının çok rahat kullanıldığını vurgulayan Amor, “Örneğin ‘terör’ yaftasının genişliği gerçek sorunları örtmekte kullanılıyor. Vatandaşlarının sorunları ile ilgilenen bir belediye başkanı, hükümeti eleştiren öğrenciler ve akademisyenleri, Gülen’in Endonezya’daki okulunda bir öğretmeni, Suriye harekâtını eleştiren bir gazeteciyi ve aynı zamanda havan topu atıp insanları öldüren birini hep birlikte bu yafta ile anabiliyorsanız böyle bir ‘terörizm’ yelpazesi insan hakları ve hukukun üstünlüğü noktasında zorlanır.” şeklinde konuştu.

GEZİ PROTESTOLARININ HÜKÜMETİ DEVİRME GİRİŞİMİ OLDUĞUNU DÜŞÜNEN KİMSE VAR MI?

Gezi Parkı Protestoları davasında tutuklu yargılanan Osman Kava ile ilgili konuşan Amor, “Kavala konusuna gelince; yani gerçekten Türkiye’de Gezi protestolarının hükümeti devirme girişimi olduğunu düşünen kimse var mı? Buna gerçekten inanan var mı? Gezi’de ne olduğunu ben gayet iyi biliyorum, Gezi bir protestoydu. Tek bir nedenle başlayan daha sonra daha genel bir demokrasi talebi protestosuydu. Bunu bir darbe ile kıyaslamak..? İşte bunlar yüzünden Türk yetkililerin yasalarında yaptıkları dekoratif değişiklikler burada Avrupa’da bir işe yaramıyor.” dedi.

Son güncelleme: 00:34 25.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı