• Turkhane Logo

AP Parlamentosu’nda İsrail protestosu: Gazze için söz bitti

21:25 29 Şubat 2024 Perşembe
AP Parlamentosu’nda İsrail protestosu: Gazze için söz bitti





İsrail’in Gazze’ yönelik saldırıları ara vermeden sürüyor. Son olarak gıda yardımı bekleyen Filistinlilere yönelik saldırısında 77 kişi hayatını kaybetti, 250’den fazla kişi ise yaralandı. Strasburg’daki Avrupa Parlamentosu’nun Gazze oturumuna ise İsveçli milletvekili Abir Al-Sahlani’in İsrail Protestosu damgasını vurdu. İsveçli vekil bir eliyle ağzını kapattı ve kırmızıya boyadığı diğer elini havaya kaldırarak sessiz protesto gerçekleştirdi. Al-Sahlani, daha sonra “Gazze’de olanları anlatacak söz kalmadı” dedi.



Kendisine ayrılan konuşma süresinin çoğunu bir eliyle ağzını kapatarak ve diğer elini de kırmızıya boyayarak sessizlik içinde geçiren vekil, oturumu yöneten vekilin kendisine “Konuşma sürenizi kullanmak istiyor musunuz? Eğer istemiyorsanız, bir sonraki konuşmacı için kürsüden ayrılmanızı rica ediyorum.” demesinin ardından konuşmasına “Gazze’de olup bitenler hakkında söylenecek söz kalmadı” diyerek başladı.



Abir Al-Sahlani, kürsüden protestosunun ardından şöyle konuştu:



“Gazze’de olup bitenler hakkında söylenecek söz kalmadı Sayın Oturum Başkanı. Daha fazla çiğnenecek yasa yok. Olup bitenlere karşı yapabileceğimiz başka bir itiraz yok. İkiyüzlülük apaçık ortada. Kolektif insanlığımız başarısız oldu. Başarısız olmayacağımızı söylemiştik ama yine başarısız oluyoruz.



İnsan haklarının bir ten rengi vardır. Ve ne kadar koyu tenliyseniz, o kadar az insan hakkına sahipsiniz demektir. Susturulmaya çalışıldık. Bizi anti-semitist gibi göstermeye çalıştılar. Bizi İsrail halkının güvenliğini umursamıyormuşuz gibi göstermeye çalıştılar. Tüm bunlar, ne yazık ki daha fazla Filistinlinin öldürülmesini mümkün kılmak için, Teşekkürler.” 



İsveçli AP üyesi Abir Al-Sahlani, İranlı kadınlarla dayanışma için AB parlamentosundaki konuşması sırasında daha önce de saçlarını kesmişti.



Gazze’deki Sağlık Bakanlığı İsrail’in son saldırısı hakkında bilgi verdi. Gazze Şehri yakınlarında yardım bekleyen insanlara İsrail’in ateş açması sonucunda 77 insanın öldürüldüğünü ve 280 kişinin de yaralandığını belirtti. İsrail, bahsi geçen bölgeye bir saldırı olduğuna dair bilgileri olmadığını ifade etti.



Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kidra, saldırının bugün Gazze’nin kuzeyindeki el-Nabusi kavşağında meydana geldiğini geldiğini belirtti. Kibra, El-Şifa Hastanesi’ne çok sayıda ağır yaralı getirildiğini ve hastane ekibinin yoğunluğa yetişmekte zorlandığını ifade etti. Kamal Adwan Hastanesi’nin başhekimi Hüsam ebu Safiye de kendilerine 10 ceset ve onlarca yaralı getirildiğini ifade etti. Reuters’a konuşan Safiye, “Diğer hastanelerde kaç kişi var bilmiyoruz” dedi.



Hamas, saldırının ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması odaklı görüşmeleri çökertebileceğini ifade etti. Sosyal medyada paylaşılan olay yerinde çekildiği belirtilen videolarda çok sayıda cesedin kamyonlara yüklendiği görüldü. Reuters’ın teyit ettiği bir videoda onlarca kişinin yerde hareketsiz yattığı görülüyor.



7 EKİM’DEN BU YANA ÖLEN FİLİSTİNLİ SAYISI 30 BİNİ AŞTI



İsrail ordu sözcüsü, İsrail’in bahsi geçen bölgeye topçu ateşinde bulunduğuna dair bir bilgi bulunmadığını ifade etti.



Gazze Sağlık Bakanlığı 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 30 bini aştığını açıklamıştı.



Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada da İsrail’in 146 gündür abluka ve saldırı altında tutarak kıtlığa sürüklediği Gazze kentinin güneyindeki Nablusi Kavşağı yakınında insani yardım almayı bekleyen yüzlerce Filistinliyi hedef alan saldırısına tepki gösterildi.



Filistin Dışişleri Bakanlığı, yaşananları “sivillere yönelik soğukkanlı bir katliam” ve İsrail’in “soykırım savaşının” devamı olarak nitelendirdi. Uluslararası toplumun acil müdahalesi çağrısında bulunan bakanlık, sivilleri korumanın tek yolunun ateşkes olduğunu vurguladı. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada ise saldırının önceden planlandığı belirtildi ve özellikle Biden yönetimi başta olmak üzere uluslararası toplumun Filistinli sivillerin ölümüne göz yumduğu ifade edildi.

Son güncelleme: 21:25 29.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı