• Turkhane Logo

AP oy çokluğuyla Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını tavsiye etti

AB liderler zirvesi önecesi AP, AB ülkelerinden Kapalı Maraş'ın açılması ve Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanması talebinde bulundu.

11:51 27 Kasım 2020 Cuma
AP oy çokluğuyla Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını tavsiye etti
AB liderler zirvesi önecesi AP, AB ülkelerinden Kapalı Maraş'ın açılması ve Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanması talebinde bulundu.

Avrupa Parlamentosunda (AP) oy çokluğuyla kabul edilen bir karar tasarısında, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Türkiyeye karşı sert bir tutum izlenmesi istendi. Kıbrıstaki Türk askerlerinin çekilmesinin istendiği, Maraşın sivil kullanıma açılmasının eleştirildiği ve Türkiyenin Doğu Akdenizdeki doğal gaz faaliyetlerinin de provokatif ve yasadışı olarak nitelendirildiği karar metninde, ABnin sert yaptırımlarla yanıt vermesi gerektiği talep edildi ve Türkiyenin faaliyetleri kınandı.
Deutsche Welle Türkçede yer alan habere göre Kapalı Maraşta eski duruma dönülmesi istenilen kararda, Maraşın sivil kullanıma açılmasının eski mal sahiplerinin Maraşa geri dönme ihtimalini ortadan kaldırabileceğine işaret edildi. APdeki oturumda söz alan AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı David McAlister, Türkiyenin Kapalı Maraşla ilgili tutumunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Kararda tek federasyon, iki toplum, iki bölge ve ortak vatandaşlık çözümünün desteklendiği de vurgulandı.
Türkiye büyük jeopolitik ihtiraslar peşinde
Kabul edilen metinde Türkiyenin dış politikasına da değinildi. Türkiyenin Dağlık Karabağa açık desteği, ayrıca Ankaranın Suriye ve Libyada oynadığı rolün de Türkiyenin jeoekonomik çıkarlar ve büyük jeopolitik ihtiraslar üzerinden hareket ettiğini gösterdiği belirtildi. Kararda tüm bunlarla birlikte giderek artan ve sürekli şekilde Türkiyenin Avrupa değerlerinden ve kurallarından uzaklaştığı, Türkiye-Avrupa ilişkilerinin de tarihi düşük seviyeye gerilediği değerlendirmesi yapıldı.
Karar metininde sadece diyalog, diplomasi ve müzakerelerin yaptırımları önleyebileceği ve ilişkilerin ancak bu şekilde tekrar iyileşebileceği vurgulandı.
APde kabul edilen karar metininin hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak 10-11 Aralık tarihlerinde düzenlenecek AB liderler zirvesi için bir tavsiye niteliği taşıyor. AB liderler zirvesinde Türkiyenin Doğu Akdenizdeki politikası nedeniyle Ankaraya yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusunda karar verilecek.

Son güncelleme: 11:51 27.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı