• Turkhane Logo

Antalya zirvesi sona erdi: Ateşkes çıkmadı, taraflar birbirini suçladı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Kuleba arasındaki görüşme sona erdi. Kuleba, ateşkeste ilerleme kaydedemediklerini ve aynı formatta yeniden görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

14:21 10 Mart 2022 Perşembe
Antalya zirvesi sona erdi: Ateşkes çıkmadı, taraflar birbirini suçladı
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Kuleba arasındaki görüşme sona erdi. Kuleba, ateşkeste ilerleme kaydedemediklerini ve aynı formatta yeniden görüşmeye hazır olduğunu söyledi.


Rusya ile Ukrayna dışişleri bakanları arasında Antalyada yapılan görüşmede somut bir ilerleme sağlanamadı. Ateşkes kararı alınamazken, tarafların birbirlerine yönelik suçlamaları sürdü.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ilk açıklamasında Görüşmeler ne kolaydı, ne zordu dedi; aynı formatta yeniden görüşmeye hazır olduğunu açıklarken Rusyanın kendilerinden taleplerini teslimiyet listesi olarak niteledi.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Moskovanın Ukraynanın tarafsızlığını talep ettiğini vurguladı. Lavrov, Rusyanın güvenliğinin NATO tarafından tehdit edilmesi nedeniyle operasyona mecbur bırakıldıklarını söylerken, Nükleer savaş çıkar mı? sorusuna Buna inanmak istemiyorum ve inanmıyorum yanıtını verdi.

Tarafların öne çıkan açıklamaları şöyle oldu:

24 SAATLİK ATEŞKES İSTEDİK, İLERLEME KAYDEDEMEDİK

Kuleba, Ukraynanın Mariupol kentininin havadan sürekli bombardıman altında olduğunu, görüşmeye insani amaçla geldiğini ifade ederek Mariupol kentinden sivillerin çıkışı için yardım rica ediyoruz. İnsani koridorun oluşturulması gerekiyor Mariupole insani yardım temin etmek için. Ne yazık ki Bakan Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını, yazışacağını belirtti. 24 saatlik bir ateşkes istedik ama herhangi bir ilerleme kaydedemedik. Öyle gözüküyor ki diğer karar alıcıların devreye girmesi gerekecek diye konuştu.

Kuleba, Lavrova basit bir öneride bulundum. Şu an Ukraynalı yetkilileri arayabilir ve insani koridorlar için size yüzde 100 garanti verebilirim dedi. Ona Siz de bunu yapabilir misiniz? diye sordum, yanıt vermedi dedi.

UKRAYNA TESLİM OLMAYACAK

Kuleba, Rusyanın talepleri teslimiyet listesi gibi derken, Ukrayna teslim olmayacak vurgusu yaptı. Dengeli diplomatik çözümler aramaya açığız diyen Kuleba, Edindiğim izlenime göre Rusya şu an bir ateşkes ilan edecek bir durumda değil ifadelerini kullandı. Kuleba, Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti dedi.

UKRAYNA NÜKLEER SİLAH İSTEMİYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusyanın askerlerini nükleer tesislerden çekmesini de talep etti; Rusyanın, Ukraynanın nükleer silah elde etmeye çalıştığına dair açıklamasının yanlış olduğunu söyledi.

AYNI FORMATTA GÖRÜŞMEYE HAZIRIM

Sahadaki insani konular için çabaları sürdürmeye karar verdiklerini aktaran Kuleba, Ben yine böyle (Antalyadaki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım ifadelerini kulandı.

Lavrovun Rusyadaki karar vericilerle istişare etmesini ve insani koridorun çalışmasını umut ettiklerini dile getiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız değerlendirmesini yaptı. Kuleba, bugün ihtiyaç duydukları tek şeyin ciddi ve yapıcı bir görüşme olduğunun altını çizerek Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım dedi.

LAVROV SADECE DİNLEMEK İÇİN GELMİŞ

Ben burada bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak, çözüm bulma amacıyla geldim ama kendisi (Lavrov) sadece dinlemek amacıyla gelmiş.

LAVROV: ZİRVE KARARI PUTİN-ERDOĞAN ZİRVESİNDE ALINDI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yaklaşık olarak eş zamanlı başlayan basın toplantısında, zirve kararının Putin ile Erdoğanın görüşmesinde alındığını söyledi. Lavrov, Bugünkü görüşmede şu anlaşıldı. Müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yok dedi. Lavrov, Diğer ülkelere saldırmayacağız derken, Ukraynada Rusyaya yönelik doğrudan bir tehdit ortaya çıktı. Uzun yıllar uyarıda bulunduk kimse bizi dinlemedi ifadelerini kullandı.

NÜKLEER SAVAŞ ÇIKACAĞINA İNANMIYORUM

Lavrov Nükleer savaş çıkar mı? sorusuna Buna inanmak istemiyorum ve inanmıyorum diyerek yanıt verdi.

SİLAH GÖNDERENLER EYLEMLERİNDEN SORUMLUDUR

Lavrov, Ukrayna için güvenlik garantilerini ele almaya hazırız. Ukraynanın tarafsız olmasını istiyoruz dedi. Rusya Dışişleri Bakanı, Batının Kieve silah göndermesini de eleştirerek, Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır dedi. Rusya Dışişleri Bakanı, ABD egemen ülkelere ne yapacağını söyleyerek dolanıyor. Bu Moskovanın tarzı değil diye konuştu.

PUTİN, ZELENSKİYLE GÖRÜŞMEYİ REDDETMEZ

Rusya Dışişleri Bakanı, Putin ile Zelenskiy arasında bir görüşme ihtimalini de dışlamadı. Lavrov, Kuleba ile Putin ve Zelenskiy’in bir araya gelme ihtimalini görüştük. Devlet Başkanı Putin, temas kurmayı asla reddetmez dedi.

HASTANEDE HASTA YOKTU

Lavrov, Mariupolda dün bombalanan hastanede hastaların yatmadığını da söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, Batı medyasının sadece Ukraynanın bakış açısını yansıttığını belirtti.

İNSANİ KORİDOR ÖNERİSİNİ TEKRARLADIK 

Lavrovun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

* Bugünkü görüşmemiz sonucunda müzakerenin yerini alacak hiçbir şeyin olmadığı anlaşıldı.
* Bu görüşme Türk tarafının teklifiyle yapıldı. Sayın Erdoğanın Putin ile yaptığı görüşme sonucunda bu karar alınmıştı.
* Ukrayna krizinin çözümüne yönelik her girişimi destekleriz.
* Bugünkü görüşmemiz sonucunda müzakerenin yerini alacak hiçbir şeyin olmadığı anlaşıldı İnsani konuları ele aldık.
* Siviller gönüllü birlikler tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Bunlar biliniyor. İnsani koridor açılması planlanıyor.
* Belarustaki görüşmelerin çözüme ulaşmasını istiyoruz.
* Ukrayna krizinin topluca, bütün tarafların çıkarlarını gözeterek çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Avrupa ülkelerinin görüşlerinin de dikkate alınarak sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.
* Ukraynalı meslektaşlarımız tarafından, ki bunu sürekli yapıyorlar, herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yerlere saptırmamalarını istiyoruz.
* Biz Rusya tarafının günlük insani koridor açılması önerisini tekrarladık. En etkili ve en güvenli güzergahların seçilmesini amaçlıyoruz.

Son güncelleme: 14:21 10.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı