• Turkhane Logo

Anne Nur Durak: Askeri okullar, oğlum onları tercih etsin diye sıraya girmişti!

14 yaşında askeri lise öğrencisiyken ‘ankesörlü’ telefondan iki kez arandığı gerekçesiyle tutuklanan Mustafa Enis Durak’ın annesi Nur Durak, hafızalara kazınan fotoğrafın hikayesini anlattı.

17:50 14 Mayıs 2022 Cumartesi
Anne Nur Durak: Askeri okullar, oğlum onları tercih etsin diye sıraya girmişti!
14 yaşında askeri lise öğrencisiyken ‘ankesörlü’ telefondan iki kez arandığı gerekçesiyle tutuklanan Mustafa Enis Durak’ın annesi Nur Durak, hafızalara kazınan fotoğrafın hikayesini anlattı.


Mustafa Enis Durak’ın anaokulundan itibaren çok başarılı ve sevilen bir öğrenci olduğunu söyleyen Nur Durak, “Oğlum ortaokul öğretmeninin asker olan eşinden çok etkilenmişti. ‘Anne askeri liseye girmek istiyorum’ dedi. Sınava girdi, dereceyle kazandı. Bir çok askeri okul, ‘Enis bizi tercih etsin’ diye aradı. Ancak Enis, Maltepe Askeri Lisesi’ni tercih etti.” dedi.

Mustafa Enis Durak’ın annesinin omzuna yaslandığı adliye koridorundaki fotoğraf büyük yankı uyandırmıştı. 2000 doğumlu olan Mustafa Enis Durak, 2014 yılında Maltepe Askeri Lİsesi’ne girdi. Ancak burada sadece 2 yıl okuyabildi. 15 Temmuz sonrası okul kapandı. 16 yaşında büyük bir travma yaşayan Mustafa Enis Durak, yılmadı ve üniversite sınavına hazırlandı. Tıp fakültesini kazandı.


REJİM, 14 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

Ancak rejim peşini bırakmadı. Tıp fakültesi 3. sınıfa geldiğinde hakkında soruşturma açıldığını öğrendi. Dosyasına göre Mustafa Enis, 2014 yılında, 14 yaşındayken ankesörlü telefondan 4 kez aranmıştı. İki aramaya cevap veren Enis, ikisini ise cevaplamamıştı. Cevapladığı telefonların süresi ise 9 ve 3 saniyeydi.

KUR’AN OKUYOR, NAMAZ KILIYORDUK

Bir de itirafçı vardı dosyasında. Etkin pişmanlık’tan faydalanmak isteyen bir öğrenci, Mustafa Enis Durak’ın ismini de vermişti. Birlikte namaz kıldıklarını, Kur’an okuduklarını anlatıyordu ifadelerinde.

Mustafa Enis, 6 Aralık’ta, tıp fakültesinde öğrenci olduğu Muğla’da gözaltına alındı. İstanbul’a getirildi. 4 gün süren gözaltı sonrası tutuklandı. İtiraz üzerine 20 gün sonra tahliye edildi. Denetimli serbestlik uygulandı. İkinci mahkemede hakim, ‘Seni ben tutuklamak istiyorum’ diyerek ikinci kez cezaevine gönderdi. Sonra yine tutukluluğu itiraz kabul edildi, salındı.

KORKTUĞU GİBİ OLDU

Son mahkemesi 10 Mayıs’taydı ancak Mustafa Enis, ‘yine tutuklayacaklar’ korkusuyla mahkemeye çıkmadı. Haklıydı, zira mahkeme 7 yıl 15 ay hapis cezası verdi. Üçüncü kez tutuklandı.



YouTube’da yayın yapan Justice TV’de Muhabbet Şaban’ın konuğu olan anne Nur Durak, oğlunun yaşadıklarını anlattı. Nur Durak’ın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

ASKERİ LİSE SINAVINDA İKİNCİ OLDU

Mustafa Enis 22 yaşında. Ortaokuldayken öğretmeninin eşini üniformalı görünce askeri lise okumak istedi. 2014’te askeri liseyi kazandı. Sınavda ikinci oldu.

Bir çok askeri liseden bizi aradılar, ‘Enis bizi tercih etsin’ diye. Ancak Enis, ikametgahımız İzmir olduğu için Maltepe Askeri lisesini tercih etti. İki yıl okudu. Orası kapanınca derslerne çalışıp tıp fakültesini kazandı.

BİZİ HEP GURURLANDIRDI

Enis, anaokulundan beri hep başarılı bir öğrenciydi. Enis’in arkadaşlarına da girip sorsanız aynı şeyleri söylerler. Eğitim hayatı başarılarla doluydu. Bizi her zaman gururlandıran bir çocuk oldu.

Okulu kapanınca mücadeleyi bırakmadı. Dershaneye gönderdik. Çok mücadele etti. İlk sene biraz bocaladı ancak ikinci yıl toparladı. Tıp fakültesini kazandı. Bulunduğu fakültede de ilk 20’deydi.



15 TEMMUZ’U BENDEN ÖĞRENDİ ÇOCUK

15 Temmuz’da yaz tatilindeydi. Sıradan bir gündü bizim için. Hatta bir arkadaşının doğum günüydü, akşam doğum günü kutlamaya gideceklerdi. Olay olunca hemen aradım. Çocuk benden duydu 15 Temmuz’u…

Bugün yaşananlar aklımıza hiç gelmedi, düşünmedik. Ülkemiz adına üzüldük. Üst devlerinin alındığını duyuyorduk. Hatta Enis, ‘anne yavaş yavaş bize de gelecekler herhalde’ dedi. Bir çekincesi vardı.

AYNI ŞEYLERİ 3 KEZ YAŞADIK

Bizi en çok yıpratan da aynı şeyleri üç kez yaşamak oldu. 6 Aralık’ta Enis’i göaltına aldılar. Muğla’dan… İstanbul’a götürdüler. 4 gün gözaltında kaldı. Tutukladılar. Silivri’de 20 gün kaldı. İtiraz sonucu tahliye ettiler.

4 ankesör araması görünüyordu. 2’sine cevap vermiş, ikisine vermemişti. Bİri 9 saniye, biri 3 saniye. Bir de tanık beyanı var. Arkadaşı, ‘Biz 4-5 kez bu arkadaşla karşılaştık. Bir yerde toplanıyorduk, namaz kılıyorduk. Kur’an okuyorduk, kitap okuyorduk ve dağılıyorduk’ diyor.

HAKİM: BEN SENİ TUTUKLAMAK İSTİYORUM

Denetimli serbestlikle tahliye oldu. İzmir’de imza atması gerekiyordu. Muğla’dan gelip, İzmir’de imzasını atıp gidiyordu. Mahkeme günü geldi. Mahkemeye çıktı. Mahkemede yine itirafçı olan çocuk dinlendi. Hakim, ‘Seni ben tutuklamak istiyorum’ dedi. Çocuğu tutukladı. Kırıklar Cezaevi’ne girdi. Sonra yine tutukluluğu itiraz kabul edildi, salındı.

14 YAŞINDA, ANKESÖRDEN ARANDIĞI İÇİN 7 YIL 15 AY VERDİLER

10 Mayıs’ta mahkemesi vardı. Bir çekincesi vardı yani. ‘Bunlar beni yine tutuklarlar anne diye’… Mahkemeye katılmadı. Yurt dışına gitmek istemiş. O da olmadı. Çocuğun peşindelermiş. Yakalandı. 7 yıl 15 ay ceza kesildi. Gözaltına alındı. Yine adliye koridorlarında tekrar. Cezası yüzüne okundu. Üçüncü kez tutuklandı.

Son güncelleme: 17:50 14.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı