• Turkhane Logo

Ankara’da ikinci baro için kamu avukatlarına baskı: Aba altından sopa gösteriliyor

İçişleri Bakanlığının genelgeyle baroların genel kurullarını ertelemesinin ardından Ankara’da çoklu baro kurulması için kamu avukatlarına yoğun baskı uygulandığı belirtildi.

10:51 08 Ekim 2020 Perşembe
Ankara’da ikinci baro için kamu avukatlarına baskı: Aba altından sopa gösteriliyor
İçişleri Bakanlığının genelgeyle baroların genel kurullarını ertelemesinin ardından Ankara’da çoklu baro kurulması için kamu avukatlarına yoğun baskı uygulandığı belirtildi.



Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, yeni baro için kamu avukatlarına dilekçe dağıtıldığını söyledi. “Bu baskı aba altından sopa göstermeye kadar dönüşmüş vaziyette” dedi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı ise, çoklu baro yasasına karşı oturma eylemi yapan Şanlıurfa Baro Başkanı Abdullah Öncel’in de aralarında bulunduğu 26 avukat hakkında soruşturma başlattı.


Koronavirüs gerekçe gösterilerek baroların genel kurullarının 2 ay ertelenmesinin ardından Ankara’da henüz kurulamayan yeni baronun bir an önce kurulması için yoğun baskı uygulandığı öne sürüldü. Cumhuriyet’in haberine göre Ankara Barosu, ikinci baro kurulması için kurum avukatlarına baskı yapıldığı iddiasına ilişkin Bilgi Edinme Yasası kapsamında tüm bakanlıklara başvurdu. 2 No’lu baro için bakanlıklarda çalışan kamu avukatlarına telkinde bulunup bulunulmadığı konusunda baronun bilgilendirilmesi talep edildi.

KAMU AVUKATLARINA ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİLİYOR

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçiminde oy kullanacak delege sayısında kendi istedikleri görüşe bir avantaj yaratmak açısından özellikle Ankara’da ikinci bir baronun kurulmasını sağlamaya çalışıyorlar. Son 2 gündür kamu avukatlarına yapılan baskı, bu durumun göstergesidir. Bu baskı aba altından sopa göstermeye kadar dönüşmüş vaziyette” ifadesini kullandı. Baroların genel kurulunun siyasi gerekçelerle ertelendiğini belirten Sağkan, “Siyasi partilerin kongrelerine, sendikalara ya da diğer sivil toplum örgütlerine yasak gelmediği, propaganda faaliyetlerinin siyasi partilerce devam ettirildiği bir süreçte, barolara gelen yasağın sebebinin pandemi değil, siyasi gerekçe olduğunu izah etmiştik. TBB seçiminde oy kullanacak delege sayısında kendi istedikleri görüşe bir avantaj yaratmak açısından özellikle Ankara’da ikinci bir baronun kurulması sağlamaya çalışıyorlar. Kamu avukatlarına iki nolu baroya geçiş noktasında yapılan baskı hukuksuzluk tarihine büyük harflerle geçecek bir utanç kaynağıdır. Tüm bakanlıklara sorduk, cevabı hep birlikte göreceğiz.” dedi.

SAVUNMAYI SAVUNURUZ

Şanlıurfa’da ise başsavcılık, 7 Temmuz’da çoklu baro yasasını protesto eden Şanlıurfa Baro Başkanı Abdullah Öncel’in de aralarında bulunduğu 26 avukat hakkında 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet iddiasıyla soruşturma başlattı. Baro Başkanı Öncel, “Avukatlık mesleğinin onuru için orda bulunan meslektaşlarımla birlikte yargılanmak benim için şeref madalyasıdır. Gider yine savunmayı savunuruz” dedi.

Son güncelleme: 10:51 08.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı