• Turkhane Logo

Ankara sözünü tutmadı: Jandarma maden işçilerine yine saldırdı

6 yıldır alamadıkları hakları için Ankara'ya yürümek isteyen Somalı maden işçileri bir kez daha jandarma engeliyle karşılaştı

16:58 05 Kasım 2020 Perşembe
Ankara sözünü tutmadı: Jandarma maden işçilerine yine saldırdı
6 yıldır alamadıkları hakları için Ankara'ya yürümek isteyen Somalı maden işçileri bir kez daha jandarma engeliyle karşılaştı

Ankaradaki olumlu müzakerelerin ardından Kırkağaç Çamlığına dönüp bekleyen Somalı madenciler, Ankaradaki görüşmede verilen sözlerin 10 günlük süre içerisinde yerine getirilmemesi üzerine tekrar Ankaraya yürümek istedi. Jandarmanın saldırdığı madenciler, direnişlerinin 22. gününde bir kez engellendi.

Kırkağaç Çamlığı’ndan Ankara’ya tekrar yürümek isteyen Somalı madenciler direnişin 22’nci gününde  bir kez daha jandarmanın saldırısına maruz bırakıldılar.

/


JANDARMA SALDIRISI: BİR MADENCİ YARALANDI  

Kolluk güçleri, ‘yürüyüşün kanuna aykırı’ olduğunu söyleyerek madencilerin önünü kesti. Madenciler Kırkağaç yolunu kapatırken, jandarma yürüyüşçüleri yolun kenarına kadar sürükledi. Jandarmanın saldırısı sırasında bir madenci kaburgasına darbe aldı ve alana ambulans çağrıldı.

‘VALİNİN YASAĞINI TANIMIYORUZ, ÇÜNKÜ KEYFİDİR’ 

“14 yıl bekledik, hukuka güvendik. Her kapıyı çaldık. Her vaade inandık” diyen Somalı madenciler, haklarını alamayınca Kırkağaç Çamlığı’ndan tekrar yürüyüşe geçmek istedi.

Jandarma barikatında tepkisini dile getiren Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “Valiliğin getirdiği yasak, hukuki ise biz kararı tanımadığımızı söylüyoruz. Valiliğin yasağı keyfidir, kanunsuzdur. Vali kendi aklından kararname uyduruyor, patronları koruyor. Madencilerin hakkını gasp ediyor” dedi.

‘KİM BU PATRONLAR?’

“Madencinin 14 yıldır hakkını vermeyen devlet, maden sahibine yeni ruhsatlar veriyor” diyen Aksu, “Kim bu patronlar? Azim Uyar denilen adamı Enerji Bakanı karşılıyor, TKİ Genel Müdürü ile görüşüyorlar. Bu adam madencileri dolandırdı… Bakın, 30’un üzerinde arkadaşımız haklarını alamadan hayatını kaybetti. Evlerinde kanser hastası olan arkadaşlarımız var. Bunlarda ölmeden haklarını alsınlar istiyoruz” ifadelerini kullandı.



İKİ SENDİKACI GÖZALTINA ALINDI

Kırkağaç Çamlığı’ndan Ankara’ya yürümek isteyen madencilerin karşısına jandarma barikat ördü. “Ya yolu açın ya bizi gözaltına alın” diyen Bağımsız Maden İş Sendikası örgütlenme uzmanları Başaran Aksu ve Kamil Kartal gözaltına alındı.

Somalı maden işçileri 6 yıldır alamadıkları hakları için Ankara’ya yürüyor.

Son güncelleme: 16:58 05.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı