• Turkhane Logo

Ankara Emniyeti hakkında 9 işkence iddiasından suç duyurusu

Ankara Barosu, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde yaşandığı belirtilen 9 ayrı işkence iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

16:38 05 Mayıs 2022 Perşembe
Ankara Emniyeti hakkında 9 işkence iddiasından suç duyurusu
Ankara Barosu, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde yaşandığı belirtilen 9 ayrı işkence iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.


“Ankara’da kolluk birimlerinde işkence iddiaları bitmiyor” başlıklı bir açıklama yapan Ankara Barosu, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde yaşandığı belirtilen 9 ayrı işkence iddiasıyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Açıklamada, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Narkotik Şube Müdürlüğü ve Ankara Sincan İlçe Emniyet Müdürlüğünde farklı tarihlerde birçok şüphelinin sistematik işkenceye maruz kaldığı iddialarının öğrenilmesi üzerine, Ankara Barosu Yönetim Kurulu tarafından İnsan Hakları Merkezinin bilgilendirilmesi ile harekete geçildiği ve gerekli görevlendirilmelerin yapıldığı belirtildi. Baro avukatlarının iddialar üzerine bahse konu kolluk birimlerine giderek gerekli incelemeleri yaptığı ve tutanakların düzenlendiği kaydedildi.
  Baromuzun, “Ankara’da Kolluk Birimlerinde İşkence İddiaları Bitmiyor!” başlıklı basın açıklaması


Açıklamaya aşağıdaki link ve görselden ulaşabilirsiniz.https://t.co/jwZu6v5K4C pic.twitter.com/MKs5CL7eU7 — Ankara Barosu (@ankarabarosu) May 5, 2022
Rapora göre, Ankara TEM Şubede 2, Ankara Narkotik Şube’de 4, Sincan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ise 3 olmak toplamda 9 işkence ve kötü muamele iddiasına ilişkin mağdurlar ile görüşmeler yapıldı. Baro, gerekli insan hakları mücadelesini başlatırken her bir iddia için düzenlenen tutanak ve hazırlanan raporlar doğrultusunda savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Baronun açıklamasında, “insanlığa karşı suç işleyen kamu görevlilerinin savaş hali dahil olmak üzere hiçbir istisnası olmayacak şekilde af ve zamanaşımından yararlandırılmaması gerektiğine ilişkin gerek ulusal mahkemelerde gerekse uluslararası yargı mercilerinde verilmiş kararlar olduğunu hatırlatırız” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu ifadeler de kullanıldı:

“Bu çalışmalar sonucunda maddi gerçeğin ortaya çıkarılarak ulusal veya uluslararası yargı mercilerinde Jus Cogens niteliğini haiz işkence suçunun cezasız kalmayacağını ifade etmek isteriz.

Ankara Barosu olarak, herhangi bir yerdeki adaletsizliğin, her yerdeki adalet için tehdit olduğunun bilinci ile yer ve zaman fark etmeksizin, kimden veya kime karşı gerçekleşirse gerçekleşsin, hukuksuzluğun tam da karşısında yer aldığımızı, işkence ve kötü muamelelerin son bulması için her alanda hukuki mücadelemizi sonuna kadar vereceğimizi kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.”

OCAK AYINDA İŞKENCE İDDİASI

Ankara Barosu, yaklaşık iki ay önce İnsan Hakları Merkezi tarafından Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili hazırlanan raporu yayınlamadı. Söz konusu raporun yayınlanmaması, İnsan Hakları Merkezi yöneticilerinin istifasıyla sonuçlanan bir krize dönüştü.

Baroda ‘işkence raporu’ krizi devam ederken, birkaç hafta önce de baro yönetimindeki üç kurul başkanının, yönetim kurulu kararıyla görevlerine son verildi.

2 Mart günü yapılan yönetim kurulu toplantısında Avukatlık ve Staj Akademisi (AVSA) Başkanı Çağrı Ayhan Şenel, Gelincik Merkezi Başkanı Aslıhan Koçak Arıhan ve Staj Kurulu Başkanı Suphi Tugay Ertunç, görevden alındı.

Son güncelleme: 16:38 05.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı