• Turkhane Logo

Ankara Barosu Başkanı: Sulh ceza hâkimi, gözaltındaki işkence ifadelerini tutanağa geçirmedi

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan 105 eski Dışişleri Bakanlığı personeline yönelik kötü muamele ve işkence iddialarına hakkında değerlendirmede bulundu.

09:32 29 Mayıs 2019 Çarşamba
Ankara Barosu Başkanı: Sulh ceza hâkimi, gözaltındaki işkence ifadelerini tutanağa geçirmedi
Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan 105 eski Dışişleri Bakanlığı personeline yönelik kötü muamele ve işkence iddialarına hakkında değerlendirmede bulundu.



Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun sorularını yanıtlayan Baro Başkanı Erinç Sağkan, işkenceye uğrayan kişilerin, sulh ceza hâkimliğinde işkenceye uğradıklarını beyan etmelerine rağmen, ifadelerin tutanağa geçirilmediğini açıkladı.

COPLA TECAVÜZ İDDİASI VAR: KARINLA AYNI YATAKTA YATAMAYACAKSIN!


Gözaltında bulunan 5 kişinin işkenceye uğradığını beyan ettiğini aktaran Sağkan, “Bazı kayganlaştırıcı maddeler kullanılması suretiyle kendilerine copla tecavüz edileceği intibası yaratacak şekilde copun vücutlarında dolaştırıldığını, büyük bir korku ve paniğe neden olacak şekilde davranıldığını beyan ediyorlar” açıklamasında bulundu.

Ankara Barosu’na bağlı Avukat Hakları Merkezi, Cezaevi Kurulu ve İnsan Hakları Merkezi; Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Soruşturma Bürosu’ndaki işkence iddialarına ilişkin rapor hazırladı. Rapora ilişkin Faruk Gergerlioğlu’nun sorularını yanıtlayan Erinç Sağkan, gözaltındaki kişilere “Sen evli misin? Karınla aynı yatakta bile yatamayacaksın” şeklinde ifadelerin kullanıldığını vurguluyor.

Gözaltındaki kişilerin bazı kayganlaştırıcı maddeler kullanılması suretiyle kendilerine copla tecavüz edileceği intibası yaratacak şekilde copun vücutlarında dolaştırıldığını anlattıklarını belirten Erinç Sağkan, “Büyük bir korku ve paniğe neden olacak şekilde davranıldığını beyan ediyorlar. 6 kişiden 5’i bunu söylüyor ve ifadeleri tutuyor. Bir kişi böyle bir muameleye maruz kalmadığını belirtiyor.” dedi.

“DOKTORUN YANINDA KOLLUK KUVVETİ VAR”

Gözaltındaki kişilerin belli sürelerle, sağlık kontrollerine götürülmesi gerektiğini vurgulayan Sağkan, “Ancak diyorlar ki, doktorun yanında kolluk kuvveti vardı. ‘Biz böyle bir muameleye maruz kalmışken bunu nasıl beyan edelim’ diyorlar. Yalnızca bir tanesi yanında kolluk kuvveti varken işkenceye uğradığını beyan ediyor. O da yanındaki kasın polisin panik olarak telefon ettiğini, doktorun ‘Ben bunu tutanağa geçireceğim’ diyor ancak, rapora bunun geçirilmediğini görüyorlar.” Şeklinde anlattı.

Bir kişinin uzun süre dizlerinin üzerinde bekletilmesi nedeniyle dizlerinde oluşan morlukların Ankara Barosu avukatları tarafından fotoğraflanarak tespit edildiğini aktaran Sağkan, “Dosyada 3 kişinin etkin pişmanlıktan yararlandığı ancak ikisinin iradesi dışında beyanının alındığı belirtiliyor. Etkin pişmanlıktan yararlanmak için yapılan baskı burada bir kötü muamele yapıldığı kanısına varıyoruz.”

“GECE YARISI KOĞUŞLARINDAN ÇIKARTILIYOR”

“Biz esas hakkındaki durum ile ilgilenmiyoruz. Biz kötü muamele var mı, yok mu bununla ilgileniyoruz.” diyen Sağkan, “Biz bu iddiaları çok ciddi bulduk. Bu soruşturmayı yürüten personelin, soruşturmadan acilen el çektirilmesi gerekiyor. Bundan sonraki süreçte doktor kontrollerinin, kolluk kuvveti olmadan gerçekleşmesi gerekiyor. Kişilerin gece yarısı koğuşundan çıkarılıp başka bir yere götürülmesi bile tek başına bir delildir.” dedi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgulamalara ilişkin “Oradaki kamera kayıtları bir an önce alınmalıdır.” diyen Sağkan, “Çünkü kişiler ‘Odada bir kişi daha vardı teşhis edemem ama beni koğuştan çıkaran kişiyi teşhis edebilirim’ diyor. Şüpheliler gözlerim kapalıydı ancak sesinden teşhis edebilirim diyor.” şeklinde gözaltında işkence gören kişilerin beyanlarını aktardı.

“İŞKENCE İFADELERİ TUTANAĞA GEÇİRİLMEDİ”

Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildiğinde bir kişinin hâkim karşısında “Ben işkenceye uğradım” dediğini aktaran Sağkan, “Hâkim ‘bu kadar kişi var, bir tek sen mi uğradın’ diyor. Başka kişiler de ‘Hayır ben de uğradım’ diyor. Buna rağmen bu ifadeler tutanağa geçirilmiyor. Bu açıkça görevin kötüye kullanımıdır. FETÖ den yargılanan birisine de olsa kötü muamele işkence insanlık suçudur! Bunu anlatmak zorunda kalmak beni çok üzüyor.” şeklinde konuştu.

  Ankara Mali Şubede İşkence Skandalını Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ile konuşuyoruz! https://t.co/qhTL7YnUZA — Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) 28 Mayıs 2019  

Son güncelleme: 09:32 29.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı