• Turkhane Logo

Anayasa Profesörü Kaboğlu: ‘‘Siyasi mahpuslar için en nesnel ölçüt şiddet ve silah kullanımı’’

Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Özden Kaboğlu, Türkiye’de ‘terörist” yaftası için muhalif olmanın yeterli görüldüğüne dikkat çekti.

18:13 26 Mart 2020 Perşembe
Anayasa Profesörü Kaboğlu: ‘‘Siyasi mahpuslar için en nesnel ölçüt şiddet ve silah kullanımı’’
Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Özden Kaboğlu, Türkiye’de ‘terörist” yaftası için muhalif olmanın yeterli görüldüğüne dikkat çekti.

Kaboğlu, AKP hükümetinin hazırladığı af yasa tasarısında kapsam dışı bırakılan siyasi tutuklular için en nesnel ölçütün şiddet ve silah kullanımı olması gerektiğini söyledi.

AKP tarafından hazırlanan af yasası taslağının hafta başında ellerine ulaştığını kaydeden CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi olan Anayasa Hukuku İbrahim Özden Kaboğlu, hırsızlık, uyuşturucu, cinsel suçlar gibi birçok suçtan hapis yatanların tahliyesi öngörülürken siyasi tutukluların kapsam dışına bırakıldığını söyledi.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, ağır cezalı suçüstü halleri dışında bütün tutukluların serbest bırakılması ve yargılamaların tutuksuz olarak yapılması gerektiğini ifade etti.


‘‘Terör suçlusu” siyasal tutuklular için en nesnel ölçütün şiddet veya silah kullanımı olması gerektiğinin altını çizen Kaboğlu şunları dile getirdi:
  1. Mahpusların yaşam hakkı devlet güvencesi ve sorumluluğu altında. “Mahpus mesafesi koyun” deme konumunda olmayan yöneticiler, Anayasal yetkileri kullanarak özgül önlemler almalı. İşte öncelikler: — İbrahim Ö. Kaboğlu (@ibrahimkaboglu) March 25, 2020
“Mahpusların yaşam hakkı, devlet güvencesi ve sorumluluğu altında.  ‘Mahpus mesafesi koyun’ deme konumunda olmayan yöneticiler, anayasal yetkileri kullanarak özgül önlemler almalı. İşte öncelikler:

*Tutuksuz yargılama ilkesinin sistematik olarak ihlali nedeniyle, ağır cezalı suçüstü halleri dışında bütün tutuklular serbest bırakılmalı; yargılama tutuksuz olarak yapılmalı.

*Fikir suçu” mağdurları serbest bırakılmalı. Yürütme sorumlularına yöneltilen eleştiriler ötesinde, söylenmeyen sözler veya niyet sorgulaması sonucu yüzlerce kişinin tutukluluğu, serbest bırakılmayı acil kılmakta.

*Terörist” yaftası için muhalif olmanın yeterli görülmesi nedeniyle, “terör suçlusu” siyasal mahpuslar için en nesnel ölçüt, şiddet ve/ya silah kullanımı olmalı. Bunların dışında kalanlar tahliye olmalı.

*Çocuk tutuklular ve çocuklu anneler tahliye edilmeli.”
  2. Tutuksuz yargılama ilkesinin sistematik olarak ihlali nedeniyle, ağır cezalı suçüstü halleri dışında bütün tutuklular serbest bırakılmalı; yargılama tutuksuz olarak yapılmalı. — İbrahim Ö. Kaboğlu (@ibrahimkaboglu) March 25, 2020 3. “Fikir suçu” mağdurları serbest bırakılmalı. Yürütme sorumlularına yöneltilen eleştiriler ötesinde, söylenmeyen sözler veya niyet sorgulaması sonucu yüzlerce kişinin tutukluluğu, serbest bırakılmayı acil kılmakta. — İbrahim Ö. Kaboğlu (@ibrahimkaboglu) March 25, 2020 4. “Terörist” yaftası için muhalif olmanın yeterli görülmesi nedeniyle, “terör suçlusu” siyasal mahpuslar için en nesnel ölçüt, şiddet ve/ya silah kullanımı olmalı. Bunların dışında kalanlar tahliye olmalı. — İbrahim Ö. Kaboğlu (@ibrahimkaboglu) March 25, 2020 5. Çocuk tutuklular ve çocuklu anneler tahliye edilmeli. — İbrahim Ö. Kaboğlu (@ibrahimkaboglu) March 25, 2020

Son güncelleme: 18:13 26.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı