• Turkhane Logo

Anayasa Mahkemesi, Wikipedia yasağını görüşecek

İnternetin en büyük ansiklopedisi olan Wikipedia’ya 29 Nisan 2017’den bu yana başlayan erişim yasağı devam ediyor.

10:08 06 Eylül 2019 Cuma
Anayasa Mahkemesi, Wikipedia yasağını görüşecek
İnternetin en büyük ansiklopedisi olan Wikipedia’ya 29 Nisan 2017’den bu yana başlayan erişim yasağı devam ediyor.



Anayasa Mahkemesi (AYM), yaklaşık iki buçuk yıldır yasaklı olan Wikipedia sitesinin tamamına erişimin engellenmesi kararını görüşecek. 11 Eylül’deki toplantıda, engellemenin ifade özgürlüğüne aykırı olup olmadığı ve yasağın kaldırılıp kaldırılmayacağı ele alınacak. Eğer AYM ihlal kararı verirse siteye erişim engelinin kaldırılması gerekiyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Wikipedia’ya 29 Nisan 2017’de erişimin engellenmesine karar vermişti. Gerekçe olarak Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi “terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin” kaldırılmaması gösterilmişti. Erişim engeli tedbiri Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla onaylanmıştı. 


Yasağın getirilmesinden günler sonra sitenin bağlı bulunduğu Wikimedia Vakfı ilk hamleyi yaparak Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği karara ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti.

Wikimedianın itiraz dilekçesinde daha önce Google ve YouTube için verilen erişim engeli kararları hatırlatılırken, sitenin tamamına erişimin engellenmesinin ölçüsüz olduğu belirtilmişti. Ancak mahkeme bu itirazı reddetmişti.

Vakıf, bu defa erişim yasağının kalkması için AYM’ye başvurmuştu. Başvuru dilekçesinde, AİHM ve AYMnin ifade özgürlüğüne ilişkin kararları hatırlatılarak ifade özgürlüğünün temel hak ve hürriyet olarak özünü ortadan kaldıracağı ifade edilmişti.

Wikimedia, yasağın üzerinden iki yıl geçmesinden sonra Türkiyede Wikipedia engelinin kaldırılması için tüm seçenekleri denediklerini ancak sonuç alamadıklarını söyleyerek AİHMe de başvuru yapmıştı.

Son güncelleme: 10:08 06.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı