• Turkhane Logo

Anayasa Mahkemesi, ‘çoklu baro’ ve ‘bekçiliği’ durdurmayı reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), çoklu baro ve bekçilik düzenlemesinin yürütmelerini durdurma istemlerini reddetti. CHP; AKP ve MHP oylarıyla Meclis'ten geçerek yasalaşan 'çoklu baro' ve 'bekçilik' düzenlemelerini AYM'ye taşımıştı.

16:47 23 Temmuz 2020 Perşembe
Anayasa Mahkemesi, ‘çoklu baro’ ve ‘bekçiliği’ durdurmayı reddetti
Anayasa Mahkemesi (AYM), çoklu baro ve bekçilik düzenlemesinin yürütmelerini durdurma istemlerini reddetti. CHP; AKP ve MHP oylarıyla Meclis'ten geçerek yasalaşan 'çoklu baro' ve 'bekçilik' düzenlemelerini AYM'ye taşımıştı.



Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, “çoklu baro” düzenlemesini öngören kanun ile bekçilerin yetkisini genişleten Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle yapılan başvuruların ilk incelemesini tamamladı.

CHP, kamuoyunda çoklu baro düzenlemesi olarak bilinen Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 21 maddesinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulmasını istemişti. CHP, bir başka başvuruda da mahalle bekçilerinin yetkisini genişleten Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulmasını talep etmişti.


DAHA SONRA ESASTAN GÖRÜŞÜLECEK 

Başvurularda eksiklik tespit etmeyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca, düzenlemelerin yürürlüklerinin durdurulması istemleri reddedildi. İptal istemleri, daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülerek karara bağlanacak.

‘İÇ TÜZÜK İHLAL EDİLDİ’ 

CHP, baroları bölecek olan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine (AYM) başvururken, Grup Başkanvekili Engin Altay şu bilgileri vermişti:

“Bu kanun 28 maddedir, biz bu 21 maddesinin iptalini talep ettik. Bu sık karşılaşılan bir durum değildir. 15 ve 18’inci maddelerin ilintili olduğu için 21 maddeyi içermektedir. Anayasa’nın 88’inci maddesi, iç tüzüğü işaret eder. İç tüzük çiğnenmiş ve komisyon toplanmıştır. Biz buna eylemli iç tüzük ihlali diyoruz. Bunların yok hükmünde olduğunu biliyoruz. Bu nedenle eylemli iç tüzük ihlali nedeniyle teklifin tümünün iptalini istedik. 15’inci maddeye yönelik itirazımız var. Bu da 2 bin avukatın baro kurabilmesidir. Bu başvurumuzun kabul edileceğine dair yüzde 100’lük bir inançla buradan ayrılacağım.”

BAROLAR BİRLİĞİ RAPORU: ‘ANAYASAYA AYKIRI’ 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) de düzenlemenin Anayasa’ya aykırılığına dair hazırladığı raporu CHP’ye göndermişti. Çoklu baronun Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilen raporda, Anayasa Mahkemesinin ilgili kararlarına yer verildi. Raporda, çoklu baronun Anayasa’nın 135. maddesindeki mesleki dayanışma ilkesine aykırı olduğu, savunmanın yargının kurucu unsuru olduğu ilkesini ihlal ettiği ve savunmayı zayıflatacağı tespitleri yapıldı. Raporda, baroların Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulundaki temsiline ilişkin yeni oranın da ölçülü olmadığı ifade edildi

Son güncelleme: 16:47 23.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı