• Turkhane Logo

ANAR cevapladı: Anket isyanının ardında Erdoğan’a giden sonuçlar mı var?

31 Mart yerel seçimlerine artık bir ay gibi bir süre kaldı. Partiler, 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi bir kez daha ittifaklarla seçimlere gidiyor. Bu da birçok yerde partilerin oy oranlarının ölçülemeyeceği anlamına geliyor.

10:00 26 Şubat 2019 Salı
ANAR cevapladı: Anket isyanının ardında Erdoğan’a giden sonuçlar mı var?
31 Mart yerel seçimlerine artık bir ay gibi bir süre kaldı. Partiler, 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi bir kez daha ittifaklarla seçimlere gidiyor. Bu da birçok yerde partilerin oy oranlarının ölçülemeyeceği anlamına geliyor.





Böyle belirsiz bir ortamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Artık anketlere güvenmiyorum açıklaması ise dikkat çekiyor...


Peki, Erdoğan’a bunu söyletenin ardında ne var? 

Yeni Şafak gazetesi ile çalışan kamuoyu araştırma şirketi ANARın Genel Müdürü İbrahim Uslu, sektörün rüşdünü ispat ettiğini, kimin isabetli tahmin yapıp yapmadığını kısa sürede görmenin mümkün olduğunu savunuyor ve ekliyor:

“Yani anketler, üzerinde spekülasyon yapılacak bir konu değil, çünkü veri var. Öyle olunca da tartışmaya gerek yok.”

BBC Türkçeden Ayşe Sayın’ın sorularını yanıtlayan Uslu, “AK Partinin bundan önce de kötü sonuçlar aldığı seçim sonuçları oldu. Erdoğana da tablonun kötü olduğunu gösteren sonuçlar gitmişti. Ama böyle bir şeye ihtiyaç duymamıştı. O nedenle bu tavır değişikliği sadece tahminlerin olumsuz olmasıyla açıklanabilir bir şey değil” görüşünü dile getiriyor.

Ortada bunları aşan bir şey olduğunu düşünen ANAR Genel Müdürü, ittifaklar nedeniyle ilk başlarda seçmenlerin kafasının karıştığını söylüyor. 

Bir dönem, kararsızlık oranının çok yüksek çıktığından bahseden Uslu, “O yüzden seçmenin, bu tabloyu sindirmesi son dakikaya kadar sürecek” diyor.

“O nedenle, bir rakam, oy oranı söylemek yerine, seçmen eğilimi yapmak daha doğru” diyen Uslu, “Seçmen, kararını esas olarak 10 gün kala verecek. Çünkü kanaatini, çok önce vereceği bir atmosfer yaşanmıyor” ifadesini kullanıyor.

Uslu, “Belediyelerde büyük bir parti değişimi yaşanabilir mi, büyük sürprizler beklemeli miyiz?” sorusuna ise, Adana, Mersin, Antalya, Denizli, Balıkesir, İstanbul, Ankara, Bursa gibi yerlerde yarışın sert geçeceğini kaydediyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bundan önce sandığa gitme oranı yüzde 85 dolayındaydı. Ama bu seçimde yüzde 80 in altını görürsek şaşırmayacağız. Örneğin, Çankayada, MHP veya HDP seçmenisiniz, kendi partinizin ilçe ve büyükşehir adayı yok. Evinizde oturmayı tercih edebilirsiniz.”

HDP’nin, batıda İstanbul, Ankara dahil birçok büyükşehirde, AKPye kaybettirmek için aday çıkarmamasının yansımasının nasıl olacağını da değerlendiren Uslu, “Yaptığımız çalışmalarda, HDP ile işbirliği nedeniyle oy vermeme tutumunu gözlemlemedik” notunu aktarıyor.

Bir fire olacağını öngören Uslu, “HDP seçmeninin bir kısmı ya sandığa gitmeyecek ya da cumhur ittifakına gidecek. Firelerin boyutu ne olur? Seçimlerden sonra gözlemleyeceğiz. Ama HDP seçmeninin blok halinde bütün seçim çevrelerinde millet ittifakı adayına oy vereceğini düşünmüyorum. Hele İYİ Parti adayının olduğu yerlerde daha da düşecek” görüşünü öne sürüyor.

Son güncelleme: 10:00 26.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı