• Turkhane Logo

Almanya'ya yerleşmek isteyenlere iyi haber geldi. Almanya bu iş kollarını arıyor

Almanya hükümeti iş gücü açığını kapatmak için bu yıl içerisinde Balkan ülkeleri ve Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülkeden işçi alımı başlatacak.

17:55 09 Ocak 2023 Pazartesi
Almanya'ya yerleşmek isteyenlere iyi haber geldi. Almanya bu iş kollarını arıyor
Almanya hükümeti iş gücü açığını kapatmak için bu yıl içerisinde Balkan ülkeleri ve Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülkeden işçi alımı başlatacak.

Almanya hükümeti işçi alımını kolaylaştıracak. Aynı zamanda da Almanya vatandaşı olmak kolaylaşacak.Almanya hükümeti iş gücü açığını kapatmak için bu yıl içerisinde Balkan ülkeleri ve Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülkeden işçi alımı başlatacak.
Halktv.com.trnin edindiği bilgilere göre; Almanyanın iş gücü açığını kapatmak için işçi alımı yapmayı planladığı sektörlerde belli oldu.
Hizmet sektörü* Hemşire ve hasta bakıcılar

* Doktorlar
* Mühendisler
* Aşçılar
* Garsonlar
Almanyanın en büyük iş gücü açığının hizmet sektöründe olduğu biliniyor.
ALMANYA VATANDAŞI OLMAK KOLAYLAŞIYOR
Diğer yandan Almanya vatandaşı olmakta kolaylaşacak. Almanya bu kapsamda yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor.
Bir süredir yabancıların vatandaşlığa geçişini kolaylaştırmak için çalışma yürüten Alman hükümeti, yasa taslağını hazırladı. İçişleri Bakanlığının hazırladığı tasarı görüş almak için ilgili bakanlıklara gönderildi.
DW Türkçenin haberine göre Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) oluşturduğu hükümetin koalisyon sözleşmesinde vatandaşlık yasasında reform yapılması öngörülmüştü.
Alman haber ajansı dpanın haberine göre, planlanan yasal değişiklikle birlikte, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen yabancılar, sahip oldukları vatandaşlığı bırakmak zorunda kalmayacak. Böylelikle, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen göçmen kökenlilerin çifte vatandaş olabilmesinin önü açılıyor.
Bunun yanı sıra, Alman vatandaşlığına geçiş için gereken Almanca bilme şartının esnetilmesi öngörülüyor. Tasarıya göre, vatandaşlığa geçmek isteyenlerin Almanca bildiğini kanıtlaması kolaylaştırılacak ve 67 yaş üzerindekiler için vatandaşlık testi kaldırılacak.
İçişleri Bakanlığının hazırladığı tasarı ile yasal olarak Almanyada beş yıldır yaşayan yabancılara vatandaşlığa geçiş hakkı tanınması öngörülüyor. Hâlen geçerli olan yasal düzenlemede, Almanyada sekiz yıldır yasal olarak yaşayan ve süresiz oturma izni olan yabancılara vatandaşlığa geçiş hakkı tanınıyordu. Öğrenim sırasında veya meslekte sıra dışı başarılar göstermek, gönüllü sosyal faaliyetlerde bulunmak veya Almancayı çok iyi bilmek gibi uyum konusunda özel çabaları olanlar içinse bu sürenin üç yıl olması planlanıyor.
Yeni yasal düzenleme ile yabancıların Almanyada doğan çocuklarının, Alman vatandaşlığı ve ailesinin geldiği ülkenin vatandaşlığı arasında tercih yapmasını zorunlu kılan opsiyon modelinin de kaldırılması öngörülüyor. Hâlen uygulamada olan opsiyon modeline göre, yabancıların çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor, ancak 23 yaşının sonuna kadar gençlerin iki vatandaşlıktan birini tercih etmesi gerekiyordu.
Yabancıların çocuklarının Alman vatandaşlığı alabilmesi için ebeveynlerden birinin Almanyada yaşaması gereken sürenin de sekiz yıldan beş yıla indirilmesi planlanıyor.
İçişleri Bakanlığının hazırladığı tasarıya göre, 2019 yılından beri vatandaşlığa geçiş şartları arasında yer alan Alman yaşam tarzının benimsenmesi ile ilgili maddenin yasadan çıkarılması öngörülüyor. Bu maddenin yasadan çıkarılacak olmasına rağmen, aynı anda birden fazla eş ile evli olanlara veya anayasada öngörülen kadın ve erkek arasındaki eşitliği kabul etmediğini davranışları ile gösterenlere vatandaşlık hakkı tanınmaması gibi uygulamalar kanundaki yerini koruyacak.

Son güncelleme: 17:55 09.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı