• Turkhane Logo

Almanya'ya iltica başvurusu yapan Türklerin %60'ı üniversite mezunu

Türkiye'den Almanya'ya iltica başvurusunda bulunanlar arasında eğitim düzeyi yüksek olanların oranı giderek artıyor.

17:47 11 Ağustos 2019 Pazar
Almanya'ya iltica başvurusu yapan Türklerin %60'ı üniversite mezunu
Türkiye'den Almanya'ya iltica başvurusunda bulunanlar arasında eğitim düzeyi yüksek olanların oranı giderek artıyor.

Welt am Sonntag gazetesinin Alman Federal Göç ve Mülteci Dairesinin (BAMF) İltica Başvurusunda Bulunanların Potansiyelleri” başlıklı raporuna dayandırdığı haberde, 2018 yılında Türkiyeden iltica başvurusunda bulunanların yüzde 59,3ü üniversiteye gitmiş oldukları belirtiliyor. 2017 yılında bu oran yüzde 46 olarak kayıtlara geçmişti.

Başvuruda bulunanların ayrıca yüzde 14,5inin liseye, yüzde 16,3ünün ortaokula, yüzde 7,7sinin de ilkokula gitmiş olduğu bildiriliyor. Raporda bu kişilerin söz konusu okullardan mezun olup olmadığı veya ne kadar süre bu okullara devam ettiği konusunda bilgi bulunmuyor.
Almanyaya iltica başvurusunda bulunan İran vatandaşları arasında da eğitim düzeyinin yükselmesi konusunda benzeri bir gelişme gözleniyor. 2017 yılında başvuru yapan İranlılar arasında, ülkelerinde üniversiteye gitmiş olanların oranı yüzde 42,6 iken, 2018de bu oranın yüzde 47,5’e çıktığı bildiriliyor.
Güncel istatistiğin 2018 yılında iltica başvurusu yapan 65 bin reşit şahsın verdiği bilgilere dayandığı kaydediliyor.
Diğer birçok ülkeden iltica başvurusu yapanların eğitim düzeyinin bundan çok daha düşük olduğu bildiriliyor. Federal Göç ve Mülteci Dairesinin raporuna göre, Suriyeden gelenlerin sadece yüzde 17si üniversite eğitimi alırken, Irak vatandaşları arasında ise bu oran yüzde 14,2. Afganistandan gelenler arasında üniversiteye gitmiş olanların oranı yüzde 11,2ye gerilerken, Nijeryadan gelen başvurularda bu oran sadece yüzde 6,4.

Son güncelleme: 17:47 11.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı