• Turkhane Logo

Almanya'nın insan hakları raporunda Türkiye eleştirisi

Alman hükümetinin 15'inci İnsan Hakları Politikaları Raporu kabinede kabul edildi. Raporun Türkiye bölümünde özgürlüklere yönelik kısıtlamalar ve yargı bağımsızlığındaki eksikliklere yönelik eleştiriler öne çıktı.

12:38 08 Aralık 2022 Perşembe
Almanya'nın insan hakları raporunda Türkiye eleştirisi
Alman hükümetinin 15'inci İnsan Hakları Politikaları Raporu kabinede kabul edildi. Raporun Türkiye bölümünde özgürlüklere yönelik kısıtlamalar ve yargı bağımsızlığındaki eksikliklere yönelik eleştiriler öne çıktı.

DWnin haberine göre, Alman hükümetinin 15inci İnsan Hakları Politikaları Raporunda Türkiyede insan hakları durumunun pek çok alanda sorunlu olmayı sürdürdüğü belirtildi. 2020 yılı Ekim ayı ile bu yıl Ekim ayına kadarki dönemi kapsayan ve Alman hükümetinin önümüzdeki dönemde izleyeceği politikaların çerçevesini çizen rapor kabinede kabul edildi.

Raporda Türkiyeye ayrılan bölümde özgürlükler ve yargı bağımsızlığı konusunda eleştiriler öne çıktı. Metinde Türkiyede basın özgürlüğü ve düşünce özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğu, ancak terörle mücadele ve ceza kanunlarının yorumlanma şeklinin bu özgürlükleri güçlü bir şekilde kısıtladığı kaydedildi.

Siyasi davalar ve basın özgürlüğü
Raporda, siyasi davalardaki soruşturma ve yargılama süreçlerinin yargı bağımsızlığının sınırlarını gözler önüne serdiği, sivil toplumun geniş kesimlerinde caydırıcı etki yarattığı kaydedildi. Soruşturma makamlarının eleştirel seslere ve dijital ortamdaki kışkırtıcı olduğu belirtilen içeriklere karşı sert müdahale için hukuki araçlara sahip olduğu belirtilen raporda, Türkiyenin Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2022 yılı Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 149uncu sırada yer aldığına işaret edildi.

Raporda aşamalı olarak Ekim 2019dan itibaren yürürlüğe konulan yargı reformu ile Mart 2021de sunulan İnsan Hakları Eylem Planının şimdiye kadar temel sorunların giderilmesine katkı sağlamadığı da kaydedildi.

Osman Kavala eleştirisi

Alman hükümetinin raporunda Türkiyenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamadaki eksikliklerinin yıllardır eleştirilere neden olduğu belirtilerek, AİHMin Osman Kavalanın serbest bırakılmasıyla ilgili kararını uygulamayan Türkiyeye karşı Avrupa Konseyinde Aralık 2021de ihlal süreci başlatıldığı hatırlatıldı.
Sığınmacılar konusunda övgü

Raporda Türkiyenin dört milyondan fazla sığınmacı ve göçmeni kabul ederek takdire şayan bir başarı gösterdiği, ancak koruma statüsüne erişimin artırılmasına devam edilmesi gerektiği kaydedildi.
Raporda Alman hükümetinin dünya çapında insan hakları alanındaki önceliklerine de yer verildi. Önümüzdeki iki yıllık dönem için belirlenen öncelikli alanlar; cinsiyet eşitliği, çeşitlilik, cinsel yönelim ve cinsel kimlik nedeniyle uğranılan ayrımcılık, ırkçılık, antisemitizm, Müslümanlara karşı düşmanlık, Antiziganizm (Çingene karşıtlığı) ile gruplara yönelik diğer insan hakları düşmanlığı formları olarak sıralandı. Hükümetin hedefleri arasında din özgürlüğü ve çocukların daha iyi korunması için çalışmalar yürütülmesi de yer aldı.

Son güncelleme: 12:38 08.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı