• Turkhane Logo

Almanya'dan tarihi karar: İlk kez bir IŞİD üyesi Ezidi Soykırımı'ndan müebbet aldı

Tarihte ilk kez bir IŞİD üyesi, Ezidi Soykırımı'ndan hüküm giydi. Almanya'da bir mahkeme, Iraklı IŞİD üyesi Taha el Cumali'yi müebbet hapse mahkum etti.

16:40 01 Aralık 2021 Çarşamba
Almanya'dan tarihi karar: İlk kez bir IŞİD üyesi Ezidi Soykırımı'ndan müebbet aldı
Tarihte ilk kez bir IŞİD üyesi, Ezidi Soykırımı'ndan hüküm giydi. Almanya'da bir mahkeme, Iraklı IŞİD üyesi Taha el Cumali'yi müebbet hapse mahkum etti.

Almanyada Taha el Cumali isimli bir IŞİD üyesi, Ezidi Soykırımından suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi. Bu kararla, tarihte ilk kez bir IŞİD üyesi Ezidi Soykırımından hüküm giymiş oldu.

KARAR OKUNURKEN BAYILDI
Frankfurtta görülen davada, beş Ezidi bir kız çocuğunu öldürmekten yargılanan Irak vatandaşı Cumali, soykırım, insanlığa karşı suç, savaş suçu ve insan kaçakçılığı suçundan hüküm giydi. Duruşma sırasında yüzünü kapatmaya çalışan IŞİD üyesi, karar okunurken bayıldı. 

YUNANİSTANDA YAKALANMIŞTI
29 yaşındaki Cumalinin IŞİDe 2013te katıldığı ve Irakın yanı sıra IŞİDin Suriyedeki başkenti olarak gördüğü Rakkada çeşitli roller üstlendiği belirtiliyor. Cumali 2019 yılında Yunanistanda yakalanmış ve yargılanmak üzere Almanyaya sınırdışı edilmişti.
ÇOCUĞU SUSUZLUKTAN ÖLDÜRDÜ
Savcılığın aktardığına göre Cumali, ölen Ezidi çocuk ile annesi Norayı mayıs veya haziran 2015te köle olarak satın alıp Irakın Felluce kentine götürdü. Anne ile çocuk Eylül 2015e kadar çeşitli işkencelere maruz bırakıldı. Savcılık, annenin 50 derece sıcağa rağmen dışarıda tutularak ağır yanıklar geçirdiğini, çocuğun da yakıcı sıcakta bir pencereye bağlanarak susuzluktan öldüğünü aktardı.
NİYETİ EZİDİLERİ YOK ETMEKTİ
Savcılık makamı Cumalinin çocuğu Ezidi olduğu için öldürdüğünü ve Ezidileri yok etmek istediğini vurguladı. Cumalinin avukatlarıysa dava boyunca suçlamaları reddetti. Almanyanın ceza yasasına göre, ulusal, ırksal, dini veya etnik bir grubu tamamen veya kısmen yok etme niyetiyle bir kişiye zarar vermek veya ölümüne yol açmak soykırım suçu sayılıyor. 
EŞİNE DE 10 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ
Cumalinin Alman olan eşi Jennifer Wenisch de geçtiğimiz ay, Ezidi çocuğu kırtarmak için hiçbir şey yapmadığı gerekçesiyle 10 yıl hapse mahkum edilmişti.
IŞİDin Ağustos 2014te Iraktaki ilerlemesi sırasında birçok güvenlik gücünün bölgeden çekilmesi ve Musulu kontrol altına alması sonucunda, Şengaldeki Ezidiler savunmasız bir şekilde örgütle karşı karşıya kalmıştı. IŞİD militanları bu tarihte Şengaldeki köylere saldırmış, 6 binden fazla Ezidiyi esir almıştı. Örgüt çoğu erkek binlerce kişiyi kurşuna dizmiş; binlerce kişi Şengal Dağına ve Türkiye sınırına kaçmıştı. Ezidiler, 3 Ağustos 2014teki saldırıyı 73’üncü ferman olarak anarken, Birleşmiş Milletler 2016da yaşananları soykırım olarak adlandırdı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin parlamentosu da 3 Ağustos’u Ezidi Soykırımı Günü olarak ilan etmişti. 

Son güncelleme: 16:40 01.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı