• Turkhane Logo

Almanya'dan DİTİB'le işbirliğini gözden geçiriliyor açıklaması

Hessen Başbakanı Volker Bouffier, eyalette DİTİB'le işbirliğinin gözden geçirildiğini açıkladı. Bouffier, DİTİB'e yönelik suçlamaların bu incelemeyi

21:37 14 Ekim 2018 Pazar
Almanya'dan DİTİB'le işbirliğini gözden geçiriliyor açıklaması
Hessen Başbakanı Volker Bouffier, eyalette DİTİB'le işbirliğinin gözden geçirildiğini açıkladı. Bouffier, DİTİB'e yönelik suçlamaların bu incelemeyi

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Almanyada tartışmaların odağında olmayı sürdürüyor. Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, eyalette DİTİBle işbirliğinin gözden geçirildiğini açıkladı. DİTİBin şartları yerine getirmekle yükümlü olduğunu belirten Bouffier, aksi takdirde yıl sonunda Hessende din derslerini verme yetkisini ellerinden alabiliriz diye konuştu.
Welt am Sonntag gazetesine açıklamalarda bulunan Hessenin Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili başbakanı, Türkiyedeki gelişmelerin ve DİTİBe yönelik Almanyadaki suçlamaların bilirkişiler tarafından yeni bir durum değerlendirmesi yapılmasını gerekli kıldığını ifade etti.
Almanyanın Hessen ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde, İslam din dersleri Müslüman derneklerle işbirliği içerisinde yürütülüyor. Derslerin müfredatı, devlet kuruluşları ve din dernekleri ile birlikte hazırlanıyor. Her iki eyalette de DİTİB söz konusu derneklerin arasında yer alıyor.
DİTİBe yönelik suçlamalar neler?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28-29 Eylül tarihlerinde Almanyaya ziyaret düzenlemiş ve bu ziyaret kapsamında DİTİBe bağlı Köln Merkez Camiinin açılışını yapmıştı. Açılış, DİTİBin Türk hükümetinden bağımsızlığını ilan edemediği gerekçesiyle yoğun eleştirilere neden olmuştu.
Almanyanın en büyük İslam çatı derneği olan DİTİB, bir süredir devlet düşmanı hedefinin olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Almanyanın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilatının da yakın takibinde bulunuyor. DİTİB, Almanyada Erdoğan ve AKP  muhaliflerinin isimlerinin, DİTİB camilerindeki bazı imamlar tarafından Türkiyeye bildirildiği yönündeki iddialarla da gündeme gelmişti.

Son güncelleme: 21:37 14.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı