• Turkhane Logo

Almanya’daki Müslümanlar Hanau saldırısından sonra tepkili: Uyarılar ciddiye alınmadı

Hanau’da iki nargile kafeye düzenlenen ve dokuz kişinin öldürüldüğü saldırılar Almanya’daki Müslüman kuruluşların sert tepkisine neden oldu. Müslümanlar, uyarılarının dikkate alınmadığını belirtiyor.

17:53 21 Şubat 2020 Cuma
Almanya’daki Müslümanlar Hanau saldırısından sonra tepkili: Uyarılar ciddiye alınmadı
Hanau’da iki nargile kafeye düzenlenen ve dokuz kişinin öldürüldüğü saldırılar Almanya’daki Müslüman kuruluşların sert tepkisine neden oldu. Müslümanlar, uyarılarının dikkate alınmadığını belirtiyor.





Almanya’nın Hanau kentinde çarşamba akşamı iki nargile bara düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Saldırı şüphelisi olay sonrasında 72 yaşındaki annesiyle birlikte ikamet ettikleri evde ölü olarak bulundu. Böylece yaşanan olayda toplam ölü sayısı 11 olarak kayıtlara geçti.


Olayda ırkçılık ve yabancı düşmanlığı tespit edildiği için olaya Federal Savcılık el koydu.

Olaydan kısa süre sonra zanlı ve 72 yaşındaki annesi evlerinde kurşun yarasıyla ölmüş bir şekilde bulundu. Silah da zanlının yanındaydı.

Saldırıda altı kişi de yaralandı.Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Öldürülenlerin en genci 21, en yaşlısı da 44 yaşındaydı. Saldırıda hayatını kaybedenlerden 5’inin Türk vatandaşı olduğu duyuruldu. Bosna ve Bulgaristan dışişleri bakanlıkları, birer vatandaşlarının hayatını kaybettiğini açıkladı.

TEORİLERİNDEN ETKİLENMİŞ

Savcı Peter Frank, zanlının internetteki paylaşımlarının “son derece ırkçı bir zihin yapısına sahip olduğunu” gösterdiğini söyledi. Frank, zanlının komplo teorilerinden de etkilenmiş olduğunu belirtti. Saldırıyı 43 yaşındaki Tobias R. isminde bir Alman vatandaşının gerçekleştirdiği belirtildi.

Frank, soruşturma kapsamında zanlının Almanya ve diğer ülkelerdeki olası bağlantılarını araştırdıklarını söyledi.

Savcılık, Tobias R.’nin internet sitesinde videolar ve manifesto benzeri bir yazının olduğunu açıkladı. Yazıda 20’den fazla ülkenin halklarının yok edilmesi gerektiğinin ifade edildiği kaydedildi. Bu ülkeler arasında Türkiye ve İsrail’in de bulunduğu belirtildi.

SALDIRILAR İÇİN ANMA

Saldırının gerçekleştiği Hanau’nun yanı sıra Almanya’da çok sayıda kentte, yaşamını yitirenler için Perşembe akşamı anmalar düzenlendi.

Berlin Uluslararası Film Festivali’nin açılışında bir dakikalık saygı duruşu yapıldı

MÜSLÜMANLAR TEPKİLİ

Müslüman kuruluşlar Hanau saldırısı sonrasında siyasetçiler ve toplumu Müslümanların yanında yer almaya çağırdı.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Hanau’daki saldırıyla ilgili açıklamasında, “Almanya’nın ortasında dehşet senaryosu-Kelimeler yetersiz kalıyor” ifadesine yer verdi.

Almanya’nın son yıllarda Müslüman vatandaşlar ve camiler için giderek katlanılmaz hale geldiği belirtilen açıklamada, siyasi ve toplumsal alanda düşünce özgürlüğü kisvesi altında ırkçı ve Müslüman karşıtı açıklamaların yapıldığı kaydedildi.

Müslümanları temsil eden kuruluşlarla cami derneklerinin bu tehlikeli söylemleri icraatın da izleyeceği yönünde uyarılar yaptığını hatırlatan DİTİB, ancak bu uyarıların ciddiye alınmadığını ve nadiren dayanışma mesajları verildiğini belirtti.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş da, “Hanau’da gerçekleşen korkunç saldırılar dolayısıyla derin üzüntü duyuyoruz. Şu ana kadar şahit olduğumuz, ırkçılığı zararsızlaştırma tutumu ise akıl alır gibi değil” diye konuştu.

Hanau saldırısıyla açıklama yapan bir başka Müslüman kuruluş olan Almanya Müslümanları Merkez Konseyi ise Almanya’daki Müslümanları daha dikkatli olmaya çağırdı. Konsey Başkanı Ayman Mazyek yaptığı açıklamada, Müslümanlara kendileri, aileleri ve camileri için ek koruma önlemleri alma çağrısında bulundu.

Kurbanlar için bugün Almanya’da camilerde cuma namazı sonrası dua edilecek.

Son güncelleme: 17:53 21.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı