• Turkhane Logo

Almanya’da yaşayan Türkler şokta: Mal varlığı soruşturması başlatıldı

Türkiye’nin, Avrupa’da yaşayanların

17:59 18 Mayıs 2022 Çarşamba
Almanya’da yaşayan Türkler şokta: Mal varlığı soruşturması başlatıldı
Türkiye’nin, Avrupa’da yaşayanların

Türkiyenin “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin” anlaşmayı uygulamaya sokmasının ardından, Almanyadan ilk önemli adım geldi.

Türkiye’nin, yurt dışında ve özellikle Almanyada yaşayanların maliyesine gönderdiği “hesap ve gelir bilgilerine” ek olarak tartışma yaratmaya müsait bir adım atıldı. Almanya, ülkede yaşayan Türklere mal varlığı soruşturması başlattı. Bu, 65 yıllık göç tarihinde ilk kez görülen bir durum.
Sözcüden Ali Gülenin haberine göre; Almanyada vergi mükellefi olup da Türkiyede uzun süre kalan, emlak alımı ya da başka nedenle Türkiyede adresi görünen veya yeni gelip de vergi dairesi ile işi olanlara gönderilen “Tasdikname” adlı formda, “Almanya dışında elde edilen vergiye tabi tüm gelirlerin” beyan edilmesi isteniyor.


BU DURUM KİMİ ETKİLEYECEK?Türkiyenin, banka hesap ve mali durumla ilgili bilgi paylaşımı kararının ardından, Bavyera eyaletinde ilk olarak başlatılan uygulama hemen hemen herkesi etkileyecek.
Kitlesel halde mektupların gelmesi beklenmiyor ama bir işlem, şüphe ya da vergi araştırmasına göre bu bilgiler talep edilecek. İki ülkenin karşılıklı kararları şu 4 durumdaki herkesi etkileyecek;
1) TÜRKİYEDE HESABI, EVİ OLAN: Almanyada yaşayan ve Türkiyede, banka hesabı, altın hesabı, başka türlü geliri olan herkesin bilgileri, Alman maliyesi ile paylaşılacak. Bunun için vatandaşlık şartı bulunmuyor ve bu Türkiyenin imzaladığı “bilgi paylaşımı” ile yapılıyor. Halen, her gün onlarca kişiye Türkiyenin bildirimi sonucunda Alman maliyesinden yazı geliyor.
2) ALMANYADA MÜKELLEF OLAN: Almanyada vergi mükellefi olup da, Türkiyeden ev alan, yatırım yapan ve Türkiyede uzun süre kaldığı için Türkiye adresi bildirenlere, Almanya tarafından mal varlığı soruşturması olacak.
3) ÜLKEYE YENİ TAŞINAN: Türkiyeden Almanyaya iş ya da evlilik gibi nedenlerle yeni gelenlere mal varlığı soruşturması yapılacak. Özellikle son yıllarda Almanyaya akın eden Türk doktorlar veya eğitimli kesim bundan olumsuz etkilenecek. Ve Türkiyedeki her geliri için Almanya’da vergi verecek. Bavyera eyaleti bunu ilk başlatan eyalet oldu. Diğerlerinin de takip etmesi bekleniyor.
4) TÜRKİYEDE İKAMET BİLDİREN: Alman vatandaşı olup da, Türkiyeye giden, orada adres bildiren Türk kökenli ya da Alman kökenli herkese mal varlığı soruşturması yapılabilecek. Türkiyede elde edilen gelirler karşılığı vergi ödenmişse, bu da bildirilecek ve Alman maliyesi karşılıkla mahsuplaşma yapacak.


HANGİ BİLGİLER İSTENİYOR?Almanyanın mal varlığı soruşturmasında, Türkiyede ikamet eden veya ikametini kesip dönen kişinin “Brüt ücretleri”, “Diğer gelirleri” bildirmesi isteniyor. Diğer gelirler de; ticari kazançlar, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iradlar olarak sıralanıyor.
BİLGİLER ALININCA NE OLACAK?Almanyada vergi mükellefi olan kişi, dünyanın neresinde geliri olursa olsun, bunu Almanyaya bildirmek zorunda. Bildirim yapılmazsa, vergiden kaçınma ya da kasıtlı olarak vergi kaçırma suçu oluşuyor.
Suçun başladığı andan itibaren hesaplama yapılıyor ve faiziyle vergi alınıyor. Ayrıca vergi ceza kesiliyor. Suçun büyüklüğüne göre de ceza davası açılıyor.

Son güncelleme: 17:59 18.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı