• Turkhane Logo

Almanya'da Türkiye'ye yaptırım teklifi: 'Erdoğan ekonomik yaptırımdan anlar'

Alman basınında gazeteci Deniz Yücel'in Türkiye'de işkence gördüğü iddiaları ve İstanbul seçimlerinin yenilenme kararına ilişkin yorumlar ön plana çıkıyor.

11:44 13 Mayıs 2019 Pazartesi
Almanya'da Türkiye'ye yaptırım teklifi: 'Erdoğan ekonomik yaptırımdan anlar'
Alman basınında gazeteci Deniz Yücel'in Türkiye'de işkence gördüğü iddiaları ve İstanbul seçimlerinin yenilenme kararına ilişkin yorumlar ön plana çıkıyor.




Frankfurter Rundschau ve Stuttgarter Nachrichten gazetelerinin sütunlarında yer alan yorumda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanı uyarmanın yeterli olmayacağı ve ekonomik yaptırım yolunun tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor:
Federal hükümetin Alman gazeteci Deniz Yücelin Türkiyeye yönelttiği işkence suçlamalarını ciddiye alması ve Ankara hükümetine işkence karşıtı uluslararası anlaşmalara uyması uyarısında bulunması iyi bir gelişme. Kötü olansa, Berlinin yine boş laflarla kendini geri çekmesi ve uzun süredir iktidarda olan Recep Tayyip Erdoğanın sarayında bitap bir gülümsemeyi beraberinde getirmesi… Böyle bir ülke artık Almanyanın normal bir ortağı olamaz. İşkence sözkonusu olduğunda mülteci anlaşmasının uygulanması durdurulmalı. Erdoğan’ı yumuşak bir biçimde uyarmak yeterli olmaz zira bu kendisinin umrunda bile değil. Diğer yandan popülistlerin talep ettiği üzere AB üyelik müzakerelerini durdurmak da yanlış olur çünkü bu yalnızca otokratın lehine oynamak ve muhalefeti zayıflatmak anlamına gelir. Geçmiş, Erdoğanın yalnızca tek bir dilden anladığını gösterdi: Ekonomik yaptırım.


Westdeutsche Zeitungda yer alan Erdoğanın korkusu başlıklı yorumda da Yücelin suçlamaları ile İstanbulda seçimlerin tekrar edilmesi kararı arasında parallelik kuruluyor:

Uzlaşmazlık, otokratların özünde mevcut olan bir özelliktir. Kibir ile özeleştiri, birlikte yürümez. O yüzden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın yeniden kendisini ve paranoyak kontrol tutkunluğunu tehlikeye sokabilecek her şeyi püskürtmesi şaşırtıcı değil: İstanbuldaki belediye başkanlığı seçiminin iptaline yöneltilen eleştirilerin yanı sıra gazeteci Deniz Yücelin işkence suçlamalarını da… Deniz Yücel detaylı ve ciddiye alınması gereken suçlamalarını, bilinçli olarak, kendisi hakkında terör propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa sevk etme suçlamaları yöneltilen dava kapsamında gündeme getirdi. Gazeteci, sesinin kısılmasına izin vermedi. Bu, seçmenler için de geçerli olacak. Sonuçlar manipüle edilebilir ama tutumlar kalıcıdır. Türkiyede muhalefet alışılmışın dışında bir ölçüde dayanışma içinde ve Hazirandaki ikinci sandık turunda Erdoğanın aslında kaybetmesi gerekiyor: Ekrem İmamoğlu yeniden başarılı olduğu takdirde, Erdoğanın itibarını yitirmesi daha da berraklaşacak. Eğer Erdoğanın adamı Binali Yıldırım başarılı olursa açık bir dünya görüşüne sahip büyükşehirlilerin öfkesi sınırsız olacak.

Son güncelleme: 11:44 13.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı