• Turkhane Logo

Almanya'da Steinmeier'e "Erdoğan ile açık konuş" çağrısı

Alman siyasetçiler, Steinmeier'e Ankara'da Erdoğan ile yapacağı görüşmede Türkiye'deki demokrasi ve insan hakları alanlarındaki ihlalleri açıkça dile getirmesi için çağrıda bulundu.

13:05 22 Nisan 2024 Pazartesi
Almanya'da Steinmeier'e
Alman siyasetçiler, Steinmeier'e Ankara'da Erdoğan ile yapacağı görüşmede Türkiye'deki demokrasi ve insan hakları alanlarındaki ihlalleri açıkça dile getirmesi için çağrıda bulundu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier yarın üç günlük resmi bir ziyaret için Türkiyeye gidecek.
Ziyaretine İstanbuldan başlayacak olan Cumhurbaşkanı Steinmeier burada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğluyla da bir araya gelecek. Salı günü Gaziantepte depremzedelere ilişkin projelerde incelemelerde bulunacak olan Steinmeier, ziyaretinin son gününde ise Ankarada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlanacak. Steinmeierin Ankaradaki temasları arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüşmeler de yer alıyor.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Steinmeier bu ziyaret ile Türkiye ile Almanya arasında 100 yılı aşkın süredir var olan yakın bağa ve Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri etkileyen insani bağlantılara verdiği değeri ifade etmek istiyor.
CDUlu Hardttan Steinmeiere çağrıSteinmeierin Türkiye ziyareti öncesinde farklı partilerden siyasetçiler, Almanya Cumhurbaşkanının Erdoğan ile görüşmede insan hakları ve demokrasi alanındaki ihlalleri dile getirmesi için çağrıda bulundu. 
Muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlikten (CDU)  Steinmeiere Cumhurbaşkanı Erdoğan ile açıkça konuşma çağrısı geldi.
Hristiyan Birlik (CDU/CSU) Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt, AFPye yaptığı açıklamada Almanya Cumhurbaşkanının Erdoğan ile yapacağı görüşmede eleştiri gerektiren noktalarda açık konuşması gerektiğini ifade etti. Steinmeierin eski Dışişleri Bakanı olduğuna atıfta bulunan Hardt, Steinmeierin artık Almanyanın baş diplomatı olmadığını belirterek, Almanların büyük kısmının Türk siyasetini ve AK Partinin Almanyadaki tutumunu yadırgadığını ifade etmesi gerekiyor dedi.

Türkiyedeki ciddi ihlallere dikkat çeken Hardt, Devlette yolsuzluk yaygınlaşırken, gazeteci ve insan hakları aktivistlerine yönelik hukuki dayanağı olmayan keyfi tutuklamalar devam ediyor. Bunun yanı sıra Kürtlerin siyasi katılımı ciddi bir şekilde zorlaştırılıyor ifadelerini kullandı.
Hardt, Türkiyedeki muhalefetin son yapılan yerel seçimlerde elde ettiği başarının Hükümetin iktidarda kalmak ve Türkiyedeki siyasi kültürü değiştirmek için sürekli çaba gösterdiği gerçeğini gizleyemeyeceğini söyledi.
Steinmeierin selefi Joachim Gauckun 10 yıl önce yaptığı Türkiye ziyaretinde Erdoğana yönelik eleştirilerini hatırlatan Hardt, Steinmeierin Gauck gibi makamının getirdiği özgürlüğü daha fazla kullanmasını istediğini belirtti.
Eski Cumhurbaşkanı Gauckun 2014 yılındaki Türkiye ziyareti sırasında demokrasi, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü alanlarında ülkedeki ihlalleri dile getirmesi, Türkiye ile Almanya arasında gerginliğe yol açmıştı.
Max Luckstan yatırımcı gelmez uyarısı
Alman-Türk Parlamenterler Grubu Başkanı Max Lucks da  Türkiyenin yakın dostu olduğumuz için tabii ki Cumhurbaşkanı Steinmeier insan hakları ihlallerini dile getirmeli dedi. Yeşiller partisinden politikacı, AFPye açıklamasında Türkiyedeki insan hakları ihlallerini de eleştirdi. Yargı tamamen siyasi ve kutuplaştırıcı diyen Lucks, Türkiyenin yükümlülüklerine rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararlarının uygulanmadığını hatırlattı. 

Lucks, demokrasi alanındaki eksiklikler ve insan hakları ihlallerinin sonuçları olacağının Türk tarafına açıkça ifade edilmesi gerektiğini de vurguladı. Eğer Türk devletinin uygulamaları keyfi olarak algılanırsa, yatırımcıların Türkiyeye gitmeyeceğini belirten Lucks, Ülkeye yatırımcı gelmezse, sağlanan refah düzeyi artık korunamaz uyarısında bulundu.  
Sahra Wagenknecht İttifakından (BSW) Milletvekili Sevim Dağdelen de Steinmeiere ziyareti sırasında Türkiyede hukukun üstünlüğü ve demokrasi alanındaki büyük eksiklikleri göz ardı etmeme çağrısı yaptı. Dağdelen, Steinmeierden cezaevinde tutulan muhalif isimlerin serbest bırakılması için çağrı yapması talebinde bulundu. 
TGD: Türkiye kökenlilerin başarıları daha sık dile getirilmeliAlmanya Türk Toplumu (TGD) ise Almanyadaki Türkiye kökenlilerin günlük hayattaki başarılarına daha fazla saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Steinmeierin ziyareti öncesinde AFPye açıklamalarda bulunan TGD Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu Alman tarihinin bu kısmı genellikle Alman bilincinde pek sık yer almıyor. Siyasetçiler Alman gerçeğinin bu kısmını daha sık dile getirebilirler şeklinde konuştu.

Sofuoğlu, Almanya Cumhurbaşkanının ziyaretinde Türk göçmenlerin yaşam hikayelerini öne çıkarmak istemesini ise memnuniyetle karşıladı. Almanyada yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenlinin yaşadığını hatırlatan Sofuoğlu, Günümüzde göçten söz edildiğinde, sanki Almanyaya daha önce hiç göç olmamış gibi sadece negatif bağlamda konuşuluyor eleştirisini getirdi. Almanyanın göç konusunda olumlu bir bilanço çıkartabileceğini ifade eden Sofuoğlu, ancak bunun okuldaki derslerde veya medyada pek yer bulamadığını kaydetti.
Steinmeierin Türkiye ziyaretinde ilk durak, binlerce Türk işçinin 1960lı yıllarda Almanyaya gelmek için trenle yola çıktığı Sirkeci Garı olacak.

Son güncelleme: 13:05 22.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı