• Turkhane Logo

Almanya'da 'imam' tartışması: Türkiye'den finansman durdurulsun

CDU Federal Meclis Grubu Başkan yardımcısı Jens Spahn, ülkede camilerde görevli imamların maaşlarının Almanya tarafından ödenmesini istedi. Spahn, İçişleri Bakanı Nancy Faeser'e çağrıda bulundu.

12:52 06 Kasım 2023 Pazartesi
Almanya'da 'imam' tartışması: Türkiye'den finansman durdurulsun
CDU Federal Meclis Grubu Başkan yardımcısı Jens Spahn, ülkede camilerde görevli imamların maaşlarının Almanya tarafından ödenmesini istedi. Spahn, İçişleri Bakanı Nancy Faeser'e çağrıda bulundu.

İsrail-Filistin çatışmaları sürerken, Hamasa karşı tavır almamaları gerekçesiyle İslami kuruluşların eleştirildiği Almanyada imamlar konusu yeniden gündeme geldi. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Grubu Başkan yardımcısı Jens Spahn, Türkiyeyi hedef alarak, imamların Türkiyeden finansmanın durdurulmasını istedi. 
Gazete Duvardaki habere göre , Funke Medya Grubuna konuşan Spahn, ülkede camilerde görevli imamların maaşlarının Almanya tarafından ödenmesini istedi. Bunun için anayasa değişikliğinin gerekli olabileceğini söyledi. “Alman cami cemaatlerine ihtiyacımız var, Türk cami cemaatlerine değil” diyen Spahn, camilerin büyük bir bölümünün yurtdışından finanse edildiğini, imamların da Türkiye devletinin memurları olduğunu ifade etti. Bu durumun artık böyle devam edemeyeceğini savundu.
İMAMLARA ARTIK VİZE VERMEYİNSpahn, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal İçişleri Bakanı Nancy Faesere çağrıda bulunarak, Almanyaya gelecek imamlara artık vize vermemesini istedi. Spahn, düzensiz göçün Almanyada Yahudi karşıtlığını artırdığını ve Yahudilerin Almanyada kendilerini güvende hissetmediklerini savundu.
Yeşiller Partisinin Suriye kökenli Federal Milletvekili Lamya Kaddor da Spahna destek vererek, önerisini doğru yönde atılmış bir adım olarak niteledi. X platformu üzerinden açıklama yapan Kaddor, Almanyadaki İslami kuruluşların finansmanı için çözümler bulunmasını gerektiğini belirterek, “Bunların ülkeye bağlılıkları güçlendirilmeli. Dış ülkelerden finansman olmasın, böylece daha az bağımlı olurlar” dedi. 
İMAM TARTIŞMALARININ HEDEFİ DİTİB Almanyaya Türkiyeden işgücü göçüyle birlikte Türkiyeden imamlar da geldi, bunların maaşlarını Türk hükümeti ödüyor. Diyanet İşleri Başkanlığının Almanya birimi DİTİB, AK Partinin Almanya örgütü olarak nitelendirilmeye başlandı. Almanyada DİTİB bünyesinde yaklaşık 900 cami bulunuyor. Bu camilerde üç yıllığına Türkiyeden gelen imamlar görev yapıyor. Ayrıca başkonsolosluklarda yine üç yıllık bir süre için din hizmetleri ataşeleri bulunuyor. DİTİBin dışında Milli Görüşün, Süleymancıların (resmi adları İslam Kültür Merkezleri) ve Avrupa Türk İslam Birliğinin (ATİB) camileri var. Bunlar, imamların maaşlarını üye aidatlarıyla kendileri ödüyorlar. Bunların dışında da farklı örgütlerin camileri bulunuyor. Ayrıca Suudi Arabistan ile Katarın finanse ettiği camiler de var.
ALMANYADA YAKLAŞIK 2 BİN 800 CAMİ VARSon verilere göre Almanyada 2 bin 800 dolayında cami bulunduğu tahmin ediliyor. Konrad Adenauer Vakfının 2019 yılında yaptığı araştırmanın bulgularına göre camilerde görevli imamların yüzde 90ı yabancı ülkelerden geliyor. İmamların anadillerinde vaaz vermeleri de eleştiri konusu oluyor, dolayısıyla son yıllarda Almanyada imam yetiştirme projeleri başlatılıyor. Şu anda Münster, Osnabrück ve Frankfurt üniversitelerinde imam yetiştiriliyor. Berlinde de Almanya İslam Koleji, imam yetiştirmeyi planlıyor. Adaylar, İslam İlahiyatı öğrenimi yapanlar arasından seçiliyor. DİTİB de Frankfurttaki akademisinde Almanca olarak imam yetiştiriyor.

Son güncelleme: 12:52 06.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı