• Turkhane Logo

Almanya’da ilk kez ‘Happy Ramadan‘ yazılı tabela caddeleri süsleyecek

15:25 06 Mart 2024 Çarşamba
Almanya’da ilk kez ‘Happy Ramadan‘ yazılı tabela caddeleri süsleyecek





25 bin Türk vatandaşının yaşadığı Almanya’nın en büyük şehirlerinden Frankfurt’un caddelerinde Ramazan ayına özel aydınlatma yapılacak. Şehrin işlek caddeleri hilal, ay ve “Happy Ramadan” yazılı ışıklı tabelalarla süslenecek.



Ramazan ayında sokakların ışıklandırılması uygulaması Londra’da başlamıştı.



Almanya’nın büyük şehirlerinden Frankfurt’un işlek caddelerinde Ramazan ayı nedeniyle ilk kez özel bir ışıklandırma yapılacak. Barış içinde bir arada yaşamanın bir işareti olarak pazar gününden itibaren ışıklandırılacak olan Frankfurt şehrinde, Ramazan boyunca ilk kez kamusal alanlar aydınlatılacak. İlk sahurun olduğu 10 Mart Pazar gününden itibaren şehir merkezindeki “Fressgass” olarak bilinen Grosse Bockenheimer Caddesi, hilal, yıldız ve fenerlerden oluşan bir dekorasyon ve “Mutlu Ramazanlar” yazısıyla aydınlatılacak.



LONDRA’YI ÖRNEK ALDILAR



Hafta başında yerleştirilen ışıklandırma, geçen yıl Londra’da Piccadilly Circus bölgesinde yapılan Ramazan aydınlatmasını örnek alıyor. Bild gazetesine göre Frankfurt bu uygulamayı takip eden ilk Alman kenti oldu. Kararı geçen yıl alan şehir meclisi, bu yıldan itibaren uygulamaya geçilmesi planlanmıştı. Teklif, Yeşiller, SPD, FDP ve Volt partileri tarafından sunulmuştu. Teklifin gerekçesinde Frankfurt‘ta 100 ila 150 bin arasında Müslüman’ın yaşadığı ve bunların toplam nüfusun yaklaşık yüzde 15‘ini oluşturduğu gösterildi. Resmi istastistiklere göre 800 bin nüfuslu şehirde yaklaşık 25 bin Türk vatandaşı yaşıyor.



“BUNLAR BARIŞIN İŞARETLERİ”



Şehrin Türkiye doğumlu, Yeşiller Partili Belediye Meclisi Başkanı Hilime Arslaner Ramazan‘ın insanların hayatta neyin önemli olduğunu düşünmeleri için bir zaman olduğunun altını çizdi. Arslaner, “Bunlar, tüm dinlerde öğretildiği gibi, insanların bir arada yaşamasının temel taşlarıdır.” dedi. Yeşiller Partili Tahran doğumlu Belediye Başkanı Nargess Eskandari-Grünberg de, “Ramazan‘ın bu barış işaretlerinin Frankfurtumuzda görünür ve yaşanır olmasından mutluluk duyuyorum.” dedi. Kriz ve savaş zamanlarında ışıklandırmanın tüm insanlar için bir umut işareti olduğunu ve çeşitlilik içeren toplumda uyumu güçlendirdiğini söyleyen Eskandari-Grünberg, “Bunlar, çekincelere, ayrımcılığa, Müslüman karşıtı ırkçılığa ve aynı zamanda anti-Semitizme karşı birlikteliğin ışıklarıdır.” dedi. Belediye yetkilileri, aydınlatmanın maliyetinin yaklaşık 75 bin euro tuttuğunu açıkladı.



MÜSLÜMANLAR MUTLU OLDU



Frankfurt‘taki Müslümanlar planlanan aydınlatmaya olumlu tepki verdi. ARD’ye konuşan Frankfurt İslam Cemaati Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mohamed Seddadi, “Projenin iyi ve örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu düşünüyorum.” dedi.



Işıklandırmanın Müslümanlar için önemli olduğunu ve çok kültürlü bir şehre uyduğunu belirten Seddadi, ışıklandırmanın Arap ülkeleri ve Türkiye’de Ramazan ayında sokakların fenerler ve yazılarla süslenmesi geleneğine dayandığını söyledi.

Son güncelleme: 15:25 06.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı