• Turkhane Logo

Almanya'da Hüda Par alarmı: Uyarı yapıldı

Almanya İç istihbaratı Anayasayı Koruma Dairesi, Hizbullah’ın siyasi kanadı Hüda Par konusunda uyarılarda bulundu ve Hamburg'daki Hüda-Par seçim kampanyası hakkında soru önergesi verildi.

14:38 25 Nisan 2023 Salı
Almanya'da Hüda Par alarmı: Uyarı yapıldı
Almanya İç istihbaratı Anayasayı Koruma Dairesi, Hizbullah’ın siyasi kanadı Hüda Par konusunda uyarılarda bulundu ve Hamburg'daki Hüda-Par seçim kampanyası hakkında soru önergesi verildi.

Almanya İç istihbaratı Anayasayı Koruma Dairesi, Hizbullah’ın siyasi kanadı Hüda Par konusunda alarma geçti ve uyarıda bulundu. 

Önceki gün Hizbullah ile bağlantılı Hüda-Parın Genel Başkan Yardımcısi  Mehmet Hüseyin Yılmaz ve Abdurahman Cens, Hamburgda bir yerel gazeteyi ziyaret ederek seçim kampanyalarını tanıtmışlardı ve ayrıca  Hamburg Vahdet Camii Başkanı da bu ziyarette yer almıştı. 
Suheyla Kaplanın haberine göre, Hamburg Anayasayı Koruma Dairesi’nden bir yetkili Funke Medya grubundan gazeteci Metin Gülmen’in “Hamburg’da Anayasayı Koruma Dairesi alarmda” başlıklı yayınlanan habere istinaden şunları söyledi:
“Türkiyedeki seçimler öncesinde Türkiyeden siyasi parti temsilcilerinin Almanyada da kendi hedefleri doğrultusunda kampanya yürütmeye çalışması alışılmadık bir durum değil. Bu bağlamda radikal yanlısı partilerin temsilcileri de istisna değildir.
DİKKAT ÇEKEN YORUMLAR YAPILDIHaberde, Türk Hizbullahının destekçileri Hamburgdaki çeşitli camileri ziyaret ediyor denilerek; Anayasayı Koruma Dairesi’ne ilişkin rapora göre, “antisemitist örgütün ana hedefi Türkiye topraklarında İslamcı bir devlet kurmak ve küresel olarak yayılmaktır. Hedeflerine ulaşmak için şiddeti meşru görmektedir.
Alman Anayasayı Koruma Dairesi’nce yayınlanan rapora göre mercek altına alınan İslamcı radikal örgütler kapsamında “Türk Hizbullahı (TH) konusunda şu yorum yapıldı:

“Türk Hizbullahı Türkiyede terör örgütü olarak kabul edilmektedir. Sünni ve Kürt ağırlıklı Türk Hizbullah’ın ana hedefi, Türkiye toprakları üzerinde İslamcı bir devlet kurmak ve bu devletin sürekli ve nihayetinde küresel olarak genişlemesini sağlamaktır. Türk Hizbullahı  hedeflerine ulaşmak için şiddet kullanımını meşru görmektedir. İdeolojinin diğer temel unsurları, Türk Hizbullah’ının yayınlarına da yansıyan belirgin bir anti-Semitizm ve anti-Siyonizmdir. Türk Hizbullah’ın Almanyadaki taraftarları yerel dernekler ve camilerde örgütlenmektedir. Türk Hizbullah’ına bağlılıklarını açıkça ifade etmekten kaçınmaktadırlar. Almanyada Türk Hizbullah’ı esas olarak bağış toplama kampanyalarına ve dini etkinliklere odaklanmaktadır.”
Funke Medya grubunda yayınlanan haberde şöyle yorum yapıldı: “14 Mayısta Türkiye yeni cumhurbaşkanını seçecek. Görevdeki Erdoğan titriyor. Şimdi Erdoğan’ın radikal İslamcı ortağı Hamburgda oy topluyor!” 
Haberde ayrıca Anayasayı Koruma Dairesi’nin Hüda Par konusunda alarma geçtiği belirtilerek; “Türk Hizbullahının destekçileri Hamburgdaki çeşitli camileri ziyaret ediyor. Anayasayı Koruma Dairesi’nin raporuna  göre, antisemitist örgütün ana hedefi Türkiye topraklarında İslamcı bir devlet kurmak ve bu devletin küresel yayılmasını sağlamaktır. Hedeflerine ulaşmak için şiddeti meşru görmektedir” denildi. 
HAMBURG’DA HÜKÜMETE HÜDAPAR SORU ÖNERGESİÖte yandan Sol Parti Meclis Grubu adına Hamburg eyalet Milletvekili ve Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Cansu Özdemir Alman Sosyal Demokrat ve Yeşiller’den oluşan eyalet hükümetine Hüda Par’ın Almanya’daki faaliyetlerini sorgulayan 10 maddelik soru önergesi verdi. Önergede Hizbullah’ın Almanya’da Hamburg’da faaliyetleri, hangi camilerde AKP ve Hüda Par’ın aktif olduğu, Almanya’ya iltica eden Hizbullah üyelerinin ne gibi işlevlerinin olduğu, Hüda Par’ın Almanya’da ne gibi işlevselliği bulunup bulunmadığını soruldu. 
Öte yandan Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız da yine eyalet hükümetinin yanıtlaması istemiyle Hüda Par’ın Almanya‘daki  faaliyetleri kapsaminda  şu soruları sordu. 
- Senato, ölüm mangalarıyla sayısız insanı işkence ederek öldüren bir örgütün içinden çıkan bir partinin Mayıs 2023te Türkiyede yapılacak seçimler için Hamburgda kampanya yürütmesi gerektiği ve yürütebileceği görüşünde midir?
- Senatonun Hamburgdaki Hüda-Par seçim kampanyası hakkında bilgisi var mı?
- Hüda-Par ile sözde İslam Devleti arasındaki bağlantı nedir?
- Hüda-Par Hamburgda hangi yapılara ve ağlara sahip?

Son güncelleme: 14:38 25.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı