• Turkhane Logo

Almanya'da AfD'nin kapatılması tartışılıyor

Almanya'da en büyük ikinci siyasi güç haline gelen aşırı sağcı AfD'nin kapatılması tartışılıyor.

15:49 17 Ocak 2024 Çarşamba
Almanya'da AfD'nin kapatılması tartışılıyor
Almanya'da en büyük ikinci siyasi güç haline gelen aşırı sağcı AfD'nin kapatılması tartışılıyor.

Almanyada hükümete yönelik hoşnutsuzluk artarken ikinci büyük siyasi güç haline gelen Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yasaklanması tartışmaları gündemdeki yerini koruyor.
Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, AfDnin Cumhuriyetin özünü hedef aldığını belirterek Almanyayı Rusya gibi bir devlete dönüştürmek istiyorlar dedi. Stern dergisine konuşan Yeşiller partili Habeck, AfDnin bu hedef doğrultusunda sistematik hazırlıklar yaptığını iddia etti.
Habeck, AfDnin yasaklanmasından yana olup olmadığı şeklindeki soruya ise bunun siyasi bir tutumdan ziyade hukuki bir konu olduğu yanıtını verdi. Partilerin yasaklanması konusunda tek karar merciiinin Anayasa Mahkemesi olduğuna işaret eden Habeck, parti kapatma önündeki engellerin çok yüksek, davanın başarısızlıkla sonuçlanması durumunda doğacak zararın çok büyük olacağı uyarısı yaptı. Başbakan Yardımcısı, olası bir kapatma davasına hukuken çok iyi hazırlanılması gerektiğine vurgu yaparak Bir partinin ülkeyi faşist bir devlete dönüştürmeyi hedeflediği kanıtlanırsa o zaman kapatılması gerekir. Her ne kadar güçlü olursa olsun. Her halükârda demokratik partilerin AfDyi siyasi olarak hezimete uğratması gerekiyor diye konuştu.


Vatandaşlara sesinizi yükseltin çağrısı
Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Genel Başkanı Lars Klingbeil da Alman Yazıişleri Ağına yaptığı açıklamada şimdiye kadar sessiz kalan tüm makul vatandaşlara seslerini yükseltmeleri çağrısı yaptı.Yeşiller partisinin Meclis Grup Başkanı Katharina Dröge de Hepimize iş düşüyor. Kişisel çevremizde, iş yerinde, sporda, alışverişte AfDye oy vermenin aşırı sağa oy vermek demek olduğunu, AfDnin demokrasiye tehdit oluşturduğunu hep beraber açıklığa kavuşturmalıyız ifadelerini kullandı.
Son günlerde Almanyanın çeşitli kentlerinde on binlerce kişinin katıldığı aşırı sağ karşıtı gösterilerin cesaret verici olduğunu belirten Dröge, Bu insanlar, sağ uçtaki gürültülü azınlığa, demokratik çoğunluğun susmayacağını gösteriyor. Ülkemizin yeniden biz ve onlar diye bölünmesine, kimin Alman olup kimin olmadığına aşırı sağcıların karar vermesine izin vermeyeceğiz dedi.
Son olarak dün akşam Köln kentinde aşırı sağa karşı düzenlenen gösteriye, bin kişi beklenmesine rağmen 30 bin kişinin katıldığı bildirildi.
AfD pek çok eyalette istihbaratın takibinde
Araştırmacı gazetecilik kuruluşu Correctivin, Kasım ayında Potsdamdaki bir villada, aralarında AfD ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partilerinden katılımcıların da bulunduğu bir özel toplantıya dair geçen hafta yayınladığı haber, tartışmaları daha da alevlendirmişti. 25 Kasımda gerçekleştiği belirtilen toplantıda Avusturyadaki aşırı sağcı Kimlikçi Hareketin eski sözcüsü Martin Sellnerin, ülkede yerleşik yabancıların geri gönderilmesi anlamına gelen tersine göçkavramı üzerinde durduğu kaydedilmişti.
AfD, aşırı sağ şüphesiyle Almanyanın çeşitli eyaletlerinde iç istihbarat birimlerinin resmi takibi altında bulunuyor. Ülke çapındaki anketlerde ana muhalefet partisi CDUnun ardından ikinci büyük güç haline gelen AfD, özellikle doğu eyaletlerinde önemli bir seçmen kitlesine sahip. Bu yıl Eylül ayında Brandenburg, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde yapılacak seçimlerde AfDnin mevcut anketlere göre birinci güç çıkması ihtimali bulunuyor.
Eski anayasa yargıcından uyarı
Anayasa Mahkemesi eski yargıçlarından Gertrude Lübbe-Wolff de AfDnin kapatılması şansını yüksek görmediğini belirterek Bir kapatma davasının başarıyla sonuçlanabilmesi için, her ne kadar tiksindirici de olsa münferit kişilerin açıklamaları ya da davranışları yeterli değil. Partinin tümüyle ele alınması gerekiyor. Bunun için de çok kapsamlı bir hazırlığa ihtiyaç var değerlendirmesinde bulundu.
Lübbe-Wolff, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, ön koşullar mevcut olsa bile parti kapatma davası açmanın doğru olmayacağını belirterek Partinin ılımlı taraftarlarının partiyi kapatarak geri kazanılabileceği bence çok şüpheli. Hukuk devleti ve demokrasiye olan güvenin zedelenmesine yol açabilir uyarısı yaptı.

Son güncelleme: 15:49 17.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı