• Turkhane Logo

Almanya'da, ABD'li diplomatların 'Havana Sendromu' şikayetleri arttı

Almanya'da polis,

10:32 09 Ekim 2021 Cumartesi
Almanya'da, ABD'li diplomatların 'Havana Sendromu' şikayetleri arttı
Almanya'da polis,

Almanyada polis, Berlindeki ABD Büyükelçiliği çalışanlarına yönelik sonik silahlı saldırı iddialarını incelemeye başladı. 
Der Spiegelde yayımlanan bir makaleye cevap vermek için açıklama yayımlayan polis, ağustos ayından bu yana konuyla ilgili bir soruşturma yürütüldüğünü ifade etti. Der Spiegel, ABD Büyükelçiliği tarafından sunulan kanıtlar doğrultusunda en az iki dosya açıldığını aktarmıştı.
Avusturyalı yetkililer de Viyanadaki ABD Büyükelçiliğinde görülen bir grup vaka nedeniyle Amerikalı yetkililerle çalıştıklarını ifade etti. 
Dünya genelinde şimdiye kadar yaklaşık 200 olası Havana Sendromu vakaları bildirildi. Bu şikayetler Çin, Hindistan ve hatta Washington DCdeki diplomatlar ve istihbarat çalışanlarında görüldü. Kanada da kendi Havana Büyükelçiliğinde benzer vakalar gördüğünü ifade etti.
Nedeni tespit edilemeyen ani beyin hasarına Havana Sendromu diye hitap ediliyor. 2016nın sonlarında Kübadaki ABDli ve Kanadalı konsolosluk çalışanları ani semptomlar göstermeye başlamıştı. Bu semptomlar arasında garip sesler duyma, baş ağrısı, duyma kaybı, hafıza kaybı ve mide bulantısı vardı. Eski ABD başkanı Donald Trump, 2017de Kübayı saldırılarla bu semptomlara sebep olmakla suçladı.
ABD Başkanı Joe Biden, cuma günü Havana Sendromu sendromları gösteren kişilere daha iyi tıbbi hizmet sağlanması için hazırlanan yasayı onayladı.
HAVANA SENDROMU NEDİR ? 
Havana sendromu, Kübadaki Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada büyükelçiliği personellerinin yaşadığı bir dizi tıbbi bulgu ve semptomdur. Kübadaki Amerikalı ve Kanadalı diplomatik personelin 2016nın sonlarına kadar uzanan çeşitli sağlık sorunları yaşadıkları ortaya çıktı.
ABD hükûmeti Kübayı bu semptomlara neden olan belirsiz saldırıları kasten gerçekleştirmekle suçladı. ABD buna yanıt olarak büyükelçiliğindeki personel sayısını minimuma indirdi.[3] 2018de Çindeki ABDli diplomatlar, Kübada bildirilenlere benzer sorunların yanı sıra, diğer ülkelerde faaliyet gösteren ve bu ülkelerle dünyadaki Rus gizli operasyonlarına karşı koymanın yolları konusunda müzakere eden gizli CIA ajanları bildirdi

Son güncelleme: 10:32 09.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı