• Turkhane Logo

Almanya, Türkiye’ye gelen emekliye enerji yardımı yapmadı

Almanya, milyonlarca emekliye 7 Aralık’ta 300’er Euro

14:40 12 Aralık 2022 Pazartesi
Almanya, Türkiye’ye gelen emekliye enerji yardımı yapmadı
Almanya, milyonlarca emekliye 7 Aralık’ta 300’er Euro

Almanya, Ukrayna’daki savaş nedeniyle yükselen enerji fiyatları ve enflasyondan emeklileri korumak için bu ay her emekliye 300 Euroluk enerji desteği verdi. Ancak, bu destekten Almanyadan emekli olup da Türkiyede yaşayan Türk emekliler yararlanamadı.
Yıllarca Almanyada çalışıp emekli olan ve Alman akranlarına göre daha az emekli maaşı alan Türkler, bu kararla mağdur edildi. Binlerce Türk emeklilik maaşına 7 Aralık 2022de eklenen 300 Euroyu alamadı.
DAİMİ İKAMETGAH ŞARTI
Emeklilere enerji yardımı, “daimi ikametgahın Almanyada olması“ şartına bağlandı. Daimi ikametgahı Almanyada olan emekli çiftler de ayrı ayrı 300er Eurosunu almaya başladı.
Soğuklardan kaçmak ve anavatanında olmak için Türkiyede yaşamayı tercih eden Türk kökenli emeklilere ise, Alman vatandaşı olsalar dahi tek kuruş ödenmedi.
BÜYÜKELÇİLİĞE DİLEKÇE
Türkiyedeki emekliler bu duruma çok kızgın. Almanyadan emekli maaşı alanlar, Türkiyedeki Alman Büyükelçiliğine eşitsizliğin giderilmesi için mektup yazmaya başladı. Alman hükümetinin bu kararıyla emekliler arasında ayrım yaptığı vurgulanırken, konunun mahkemeye taşınması için çalışmalar yürütülüyor. Ayrımın en başta, anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği belirtiliyor.
‘TÜRKİYEDE DE DOĞALGAZ FATURALARI ARTTI’Sözcüye ulaşan bazı emekliler, “Almanyada enerji fiyatları arttı da Türkiyede artmadı mı? Burada da enflasyon var ve üstelik daha yüksek. Biz de mağdur olduk. Berlinin emekliler arasında ayrım yapmasını anlayamıyoruz“ dedi.

Bazı emekliler ise, eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı ortak dilekçe ile başvurmaya hazırlanıyor.
Almanyada yaşayan Türk emekliler ise, 300 Euroluk yardımlarını almaya başladı. Alamayanlarınki de ocakta ödenecek.

Son güncelleme: 14:40 12.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı