• Turkhane Logo

Almanya, Türkiye’nin de istediği savaş uçağı Eurofighter için Suudi ambargosunu geri çekti

15:25 08 Ocak 2024 Pazartesi
Almanya, Türkiye’nin de istediği savaş uçağı Eurofighter için Suudi ambargosunu geri çekti





Almanya, Suudi Arabistan’ın satın almayı istediği Eurofighter Typhoon savaş uçakları için ambargosunu geri çekti. ABD ile F-16 krizini aşamayan Türkiye de alternatif olarak bu uçaklardan 40 adet satın almak istediğini açıklamış ve yine Almanya buna onay vermemişti.



Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Suudi Arabistan’a yönelik Eurofighter Typhoon savaş uçağı ambargosunda geri adım atarak satışa hazır olduklarını açıklamıştı. Türkiye’nin de 40 adet  Eurofighter almak istemesine karşı çıkan Almanya, bu konuda ise net bir cevap vermiyor.



Suudi Arabistan’ın İngiltere’ye verdiği 48 adetlik Eurofighter Typhoon savaş uçağı siparişi, Almanya’nın ambargosuna takılmıştı. Hem Eurofighter Konsorsiyumu üyesi ülkelerden hem de kendi savunma ve havacılık sektöründen tepki alan Alman Hükumeti, ambargo kararında geri adım attı. Konuyla ilgili olarak Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock tarafından yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan’a daha fazla Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışına hazırız” dedi.



Eurofighter Konsorsiyumu üyesi İngiltere, İspanya ve İtalya, Suudi Arabistan’a yönelik ambargo sebebiyle Almanya’ya tepki göstermişti. İngiltere, Almanya’nın bahsi geçen satışta programdan by-pass edilme seçeneğini dahi gayriresmi olarak dile getirmişti. Almanya’daki Airbus çalışanları, Alman hükumetinin bu kararının satışları ve dolayısıyla istihdamı riske attığı gerekçesiyle fabrikada eylem düzenlemişlerdi. Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, halihazırda 71 adet Typhoon savaş uçağına sahip. Suudi Arabistan, Typhoon ambargosuna karşı olarak Rafale savaş uçağı tedariki için Fransa ile de görüşmeye başlamıştı.



TÜRKİYE İTİRAZINDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK



Öte yandan Almanya, Türkiye’nin yine İngiltere’den tedarik etmeyi planlandığı 40 adet Eurofighter Typhoon’un satışına karşı çıkmayı sürdürüyor.



Türkiye, ABD’den almak istediği F-16 savaş uçaklarında İsveç’in NATO üyeliğinden kaynaklanan krizden dolayı bir ilerleme kaydedememişti. Bu yüzden de Avrupa’dan 40 adet Eurofighter uçağı almak istediğini açıklamış ancak Almanlar satışa karşı çıkmıştı.



Mevcut planlara göre; Almanya’daki Eurofighter Typhoon üretimi, 2030 yılında Luftwaffe (Alman Hava Kuvvetleri) için son Tranche 4 uçağının (Quadriga sözleşmesi, 38 avcı uçağı) teslim edilmesiyle sona erecek. Fransa ve İspanya ile birlikte geliştirilen yeni nesil SCAF/FCAS avcı uçağının ilk başlangıç seviyesi operasyonel kabiliyet ilanın en erken 2040 yılında yapılması planlandığından, şu anda Alman askeri havacılık endüstrisi için siparişsiz on yıllık bir boşluk var. Alman Savunma Bakanlığı’nın kısa süre içinde yeni bir sipariş (yani Tranche 5) vermemesi halinde Airbus, Almanya’da askeri savaş uçağı yapımının sona ermesinden, büyük iş kayıplarından ve havacılık endüstrisinin genel olarak gerilemesinden korkuyor. Airbus bu nedenle Eurofighter konusunda acil karar alınması çağrısında bulunuyor.



Bu boşluk içerisinde Suudi Arabistan ve Türkiye’nin toplam 88 adetlik uçak siparişi, adeta bir ‘kurtarıcı’ rolü oynuyor. Almanya’nın, Türkiye’nin Typhoon tedarikine yönelik bakış açısını değiştirmesi bekleniyor.

Son güncelleme: 15:25 08.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı