• Turkhane Logo

Almanya: Suriye'deki ateşkes Afrin'i de kapsıyor

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'yi ateşkese bağlı kalmaya çağırdı

20:35 28 Şubat 2018 Çarşamba
Almanya: Suriye'deki ateşkes Afrin'i de kapsıyor
Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'yi ateşkese bağlı kalmaya çağırdı

Fransa ve ABDnin ardından Almanya da Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin hafta sonunda aldığı Suriyede 30 günlük ateşkes kararının Afrini de kapsadığını belirtti. Almanya, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiyeye ateşkese bağlı kalma çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin hafta sonunda aldığı Suriyenin tümü için 30 günlük ateşkes kararının Afrini de kapsadığını kaydetti. Sözcü, BM Güvenlik Konseyinin kararı Suriyenin bütününden bahsediyor ve Suriyenin tamamı için 30 günlük bir ateşkes çağrısında bulunuyor dedi.

Almanyanın BM kararı ile ilgili görüşü Türkiyeye iletildi


Bu kararın bütün taraflar için geçerli olduğunu ifade eden sözcü, Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Walter Lindnerin Türkiyenin Berlin Büyükelçisi ile konuyu görüşerek Türk tarafına BM kararı ile ilgili Almanyanın görüşünü ilettiğini belirtti.

Türkiye, BMnin Suriyedeki 30 günlük ateşkes kararını olumlu karşılarken, Afrinde YPGye yönelik Zeytin Dalı Harekâtının terörle mücadele operasyonu olduğunu, Türkiyenin Suriyede çatışan taraf olmadığını, dolayısıyla BM kararının bu operasyon için geçerli olmadığını savunuyor.

ABD ile Fransadan da çağrı var

Almanyanın bu açıklaması ABD ile Fransanın aynı yönde yaptığı açıklamalarının ardından geldi. Fransa Cumhurbaşkanlığından pazartesi günü yapılan açıklamada da Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun BM kararının Afrini de kapsadığını belirttiği ifade edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, salı günü yaptığı açıklamada BM kararının bütün Suriye için geçerli olduğunu ve Türkiyenin bu mutabakatı iyice ve yeniden okuması gerektiğini ifade etmişti.

Türkiyeden ABD ve Fransaya yanıt

Türk Dışişleri Bakanlığı salı ve çarşamba günü yaptığı iki açıklama ile ABD ve Fransanın açıklamalarına yanıt verdi. Açıklamalardan ilkinde Fransa Cumhurbaşkanlığının yaptığı açıklamanın yalan bilgi verdiğini belirtilirken, Macron ile Erdoğan arasındaki görüşmede Macronun Afrine atıf yapmadığı ifade edildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı ikinci açıklamasında ise Türkiyenin Suriyedeki çatışmaların taraflarından biri olmadığına değinilerek Nauertin sözleriyle ilgili her türlü temelden yoksundur ve kararın odak noktasını anlayamadığını ya da bu odağı çarpıtmak istediğini göstermektedir denildi.

AFP/DÇÜ,BÖ
© Deutsche Welle Türkçe

 

Son güncelleme: 20:35 28.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı