• Turkhane Logo

Almanya, Kuveyt Türk Bankası iştiraki KT Bank’ı izlemeye aldı

Almanya’nın BDDK'sı, Ziraat Bankası'nın ardından Türkiye merkezli Kuveyt Türk Bankası yönetimine kayyım atadı. Başında, çifte maaşlı AKP’li bir bürokratın bulunduğu Kuveyt Türk Bankası'nın iştirakine kayyım atama gerekçesi olarak,

12:16 30 Kasım 2023 Perşembe
Almanya, Kuveyt Türk Bankası iştiraki KT Bank’ı izlemeye aldı
Almanya’nın BDDK'sı, Ziraat Bankası'nın ardından Türkiye merkezli Kuveyt Türk Bankası yönetimine kayyım atadı. Başında, çifte maaşlı AKP’li bir bürokratın bulunduğu Kuveyt Türk Bankası'nın iştirakine kayyım atama gerekçesi olarak,


Türkiye’deki Kuveyt Türk Bankasının Almanya Frankfurttaki iştiraki olan KT Banka, Alman Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BaFin) tarafından kayyım atandı.
Bir süre önce, kara para ile mücadele yasalarını ihlal ettiği için uyarılan bankaya Bankacılık Kanunu (KWG) ve Kara Para Aklamayı Önleme Yasasının (GWG) 25 a ve 25 a’nın birinci maddesi gereğince yasal işlem yapılırken, denetim görevini yapmayan bir bankacıya da 7500 Euro idari para cezası da kesildi.
ÖZEL TEMSİLCİ BU İŞE BAKACAK
BaFinden yapılan resmi açıklamada, “Mali düzenleyici olan BaFin, KT Bankın ticari işlemlerini yasalara uygun hale getirmesi talimatını verdi. Bu aynı zamanda, kara parayı aklama ve terörün finansmanını önlemeyi amaçlayan güvenlik sistemleri için bir gereklilik olarak yapıldı. Atanan özel temsilci (Sonderbeauftragter- Kayyım), bankanın istenen bu şartları yerine getirip getirmeyeceğini izleyecek, denetleyecek” denildi.Play Video
BaFin ayrıca bankadan, bu işletmesel eksiklikler giderilinceye kadar öz sermaye bulundurması talimatını da verdi.
MÜŞTERİLERİ DE KORUMALI
Açıklamada, bankanın sadece kendi iç düzenini, kredi ve diğer işlemlerini düzenlemesini değil, aynı zamanda müşterilerin temerrüt risklerinin de kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı.
23 Kasımda kayyım ataması yapılan KT Bank, Kuveyt Türk Bankası A.Ş.‘nin yüzde 100 iştiraki ve bankanın yüzde 18,72 hissesi Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait. Hisselerin yüzde 62,24ü Kuveyt Türk Finans Kurumuna, yüzde 9u İslam Kalkınma Bankasına ve yüzde 9u da Wafra Inc.‘e ait.
KT Bankın başında bulunan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nadir Alpaslan, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı olarak da görev yapıyor ve çift maaş alıyor. KT Bankta Vakıflar Genel Müdürlüğünü ise Sinan Aksu temsil ediyor.
Türkiyedeki Kuveyt Türkün büyük ortağı Kuveyt devlet fonları ancak yüzde 20ye yakında Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait. Yani yönetiminde Türkiye Devletinin temsilcisi de var 

ZİRAATİN KAYYIM DEVAM EDİYOR
BaFin, Ziraat Bankası‘nın Almanya iştiraki Ziraat Bank Int. AGye “ticarî işlemler ve kredilerde usulsüzlükler” sebebiyle 4 Nisan 2022de kayyım tayin etmişti.Ziraat Bank Int. AGnin, Almanya Bankacılık Kanununun 25 a (2) maddesini ihlal ettiği belirtilmişti.
Bu kayyım halen görevde ve Almanyadaki şubelerin kredi verme izinleri kaldırıldı. Şubeler sadece Türkiyeye “işçi dövizi havalesi” yapıyor.

Son güncelleme: 12:16 30.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı