• Turkhane Logo

Almanya gri pasaport skandalına el koydu!

Malatya’da AKP'li Yeşilyurt Belediyesi’nin gri pasaport çıkararak Almanya’ya gönderdiği 43 kişi geri dönmemişti. Berlin, insan kaçakçılığının merkezindeki Ersin Kilit hakkında üç ayrı soruşturma başlattı.

16:15 19 Nisan 2021 Pazartesi
Almanya gri pasaport skandalına el koydu!
Malatya’da AKP'li Yeşilyurt Belediyesi’nin gri pasaport çıkararak Almanya’ya gönderdiği 43 kişi geri dönmemişti. Berlin, insan kaçakçılığının merkezindeki Ersin Kilit hakkında üç ayrı soruşturma başlattı.

Türkiyenin dört bir yanındaki bazı AKPli belediyelerin yurt dışına, özellikle Almanyaya, insan kaçırmaya aracılık ettiğinin ortaya çıkmasının ardından, Almanya da konuyla ilgili soruşturma başlattı.

İnsan kaçakçılığı suçlamalarının merkezindeki şirket Mega Kilitin sahibi Ersin Kilit hakkında üç soruşturma başlatan Almanya, organize bir kaçakçılık tespit edilmesi halinde Türkiyeye ait tüm pasaportları şüpheli kategorisine alacak. 
Malatyada AKPli Yeşilyurt Belediyesinin 43 kişinin Almanyaya kaçırılmasına aracılık ettiğinin ortaya çıkmasının ardından, ülke genelinde 20den fazla belediyenin de benzer yöntemlerle yurt dışına çok sayıda kişiyi çıkarttığı ortaya çıkmıştı. 
Sözcü gazetesinin haberine göre, Almanya devlet görevlilerine, sporculara ve resmi görevlilere verilen gri hizmet pasaportu ile ilgili soruşturma başlattı.
Türkiyeden kısa süre içerisinde hakkı olmayanlara nasıl gri pasaport verildiği ile ilgili Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla detaylı bir açıklama isteneceği öğrenildi.
Uluslararası hukukun kamu eliyle ihlal edildiği sonucuna varılırsa, Türkiye kaynaklı bütün pasaportlar şüpheli duruma düşecek.
Yeşilyurt Belediyesi üzerinden 43 kişinin Almanyaya kaçışında rol oynadığı iddia edilen Mega Kilitin sahibi Ersin Kilit hakkında da Almanya Hannover Başsavcılığı soruşturma başlattı. Suçlamalar, sahte evrak düzenlemek, evrakta sahtecilik, yabancılar kanununu ihlal ve uluslararası insan ticareti.
Aşağı Saksonya ve Bavyera Eyaletinde de konu meclis gündemine taşındı. Kilitin başka belediyelerle de işbirliği yaptığı, bunun için Hannover Belediye Başkanı Belit Onay ile görüştürme sözü verdiği ancak Onayın bundan herhangi bir bilgisinin olmadığı öğrenildi.
İnşaat, otomatçılık ve gastronomi ile uğraşan Ersin Kilitin bütün bu kaçakçılık işlemlerinde ise merkez olup olmadığı araştırılıyor. Türkiyeden son dönemde getirilenlerin çoğunun Mega Kilit GmbHnın sahipleri gibi Bingöllü olduğu, bunların inşaat işlerinde ve kumarhanelerde çalıştırıldığı belirtildi. Bu kişilerin, özellikle inşaatların taşeron işlerini üstlenen Bingöl, Elazığ, Muş kökenliler tarafından kaçak olarak çalıştırıldığı öne sürüldü.
Türkiyeden kaçırılan kişilerin tek bir şehirde tutulmadığı, Hannover, Wiesbeden, Frankfurt, Münih, Köln, Mannheim, Düsseldorf, Hamburg, Berlin gibi kentlerde inşaat işlerinde çalıştırıldığı tespit edildi. Kilitin, amcasının oğullarının şirketindeki mührü alarak izinsiz kullandığını ve bu şekilde davetiye çıkardığı da ileri sürüldü.

Son güncelleme: 16:15 19.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı