• Turkhane Logo

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock önce Yunanistan’ı ardından Türkiye’yi ziyaret edecek

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, göreve geldikten sonraki ilk Türkiye ziyaretini gerçekleştiriyor

21:58 28 Temmuz 2022 Perşembe
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock önce Yunanistan’ı ardından Türkiye’yi ziyaret edecek
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, göreve geldikten sonraki ilk Türkiye ziyaretini gerçekleştiriyor

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, göreve geldikten sonraki ilk Türkiye ziyaretini 29-30 Temmuzda gerçekleştirecek. Baerbock, Haziran ayı ortasında yapacağı ziyareti koronavirüse yakalanması nedeniyle iptal etmişti.
Daha önceki planda olduğu gibi Yunanistan ve Türkiyeyi aynı tur kapsamında ziyaret edecek olan Baerbock, bu akşam Atinada olacak ve yarın sabah önce Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşecek.
Almanya Yeşiller Partisinin de önde gelen isimlerinden Baerbock daha sonra Atinadan İstanbula geçecek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile akşam saatlerinde resmi görüşmeleri gerçekleştirecek. İki bakan, ortak basın toplantısı düzenledikten sonra birlikte akşam yemeği yiyecek.
Yarın akşam Ankaraya geçecek Baerbockun başkent gündeminde, muhalefet partilerinin temsilcileri ve sivil toplum ile görüşmeler bulunuyor. Baerbockun CHP, İYİ Parti ve HDP temsilcileri ile ayrı ayrı görüşmeler yapması öngörülüyor.
Alman bakanın ayrıca sivil toplum kuruluşları ile temasları kapsamında bir kadın dayanışması projesi ve bir mülteci projesini ziyaret etmesi, basına açıklamalarda bulunması bekleniyor.
Türkiye-Almanya gündemi yoğun
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbockun gündeminin doğal başlıklarından birisi, her iki ülke yetkilileri ile aynı gün resmi temaslarda bulunacağından dolayı Türk-Yunan ilişkileri ve son dönemde artan gerilim olacak.
Baerbockun ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, Rusyanın Ukraynayı işgalinin devam ettiği ve güvenlik ortamının tehdit altında olduğu bir dönemde NATO müttefikleri ve Avrupalı ortaklar arasındaki uyumun çok daha önem kazandığını vurgulaması dikkat çekti. Rusyanın ittifakı bölme çabalarına dikkat çeken Baerbock, Bu yüzden böyle bir zamanda Yunanistan ve Türkiyeye ilk seyahatlerimi gerçekleştirmek önemli dedi.
Almanya, 2020 yazında yaşanan Doğu Akdeniz bunalımı sırasında dönemin Başbakanı Angela Merkelin liderliğinde yapıcı bir rol oynamış ve Türkiye-Yunanistan geriliminin azalmasını sağlamıştı. Merkel sonrası göreve gelen yeni hükümet de benzer bir politikayı uygulayacağının işaretlerini vermişti.
Baerbock açıklamasında, Akdenizde güvenlik İstanbul ve Ankara görüşmelerimde önemli bir konu olacak. Mesajımız şu: Sorunlar görüşmeler yoluyla çözülmeli, gerilimi artırarak değil ifadesini kullandı. Bu mesajın, Türkiyenin yeni petrol arama gemisi Abdülhamid Hanın 9 Ağustosta Akdenize açılması öncesi verilmesi dikkat çekti.
Ukrayna savaşı ve tahıl koridoruDiplomatik kaynaklar, Baerbockun Türkiye gündeminde Rusyanın 24 Şubatta Ukraynayı işgale başlamasının ağırlıklı olarak ele alınacağını kaydediyorlar. İki bakanın hem ateşkes hem de son tahıl koridoru anlaşması süreçlerine ilişkin görüş alışverişinde bulunmaları bekleniyor. Berlin, savaşın başladığı ilk günlerden itibaren ateşkes için çalışan, son dönemde de küresel gıda krizinin çözülmesi için Rusya ve Ukraynanın tahıl koridoru anlaşmasına imza atmasını sağlayan Türkiyenin çabalarını takdir ettiğini açıklamıştı.
Ancak Almanya, Türkiye ile Rusya arasında özellikle savaşın başlamasının ardından gelişen ikili ekonomik ve finansal ilişkilerin Moskovaya yaptırımları by-pass etmesi açısından sınırlı da olsa bir olanak yarattığı kaygısında. Türkiyenin yaptırımlara katılmasa bile Rus ekonomisinin ihtiyaç duyduğu fırsatları sağlamaması Almanyanın kaygıları arasında.
Baerbockun Türkiyenin İsveç ve Finlandiya ile imzaladığı üçlü anlaşmadan memnuniyeti aktarması ve bu iki ülkenin NATOya katılımının Rusyaya verilecek mesaj ve Avrupanın güvenliği açısından yaratacağı etkiyi de gündeme getirmesi değerlendiriliyor.

Suriyeye operasyon da gündemde
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbockun ziyareti, Türkiyenin giderek artan bir şekilde Suriyenin kuzeydoğusuna yeni bir askeri operasyon mesajlarını verdiği bir döneme rastlaması açısından da önemli. Almanya, başta ABD olmak üzere diğer Batılı ülkeler gibi, yeni bir operasyona sıcak bakmıyor. Alman bakanın bu yönde mesajlarını Türk tarafına aktaracağı öngörülüyor.Baerbockun ayrıca Mart 2016da yapılan ve yenilenen mülteci anlaşmasının uygulanmaya devam etmesi ile Libya, Kafkasya gibi bölgesel konuları da ele alması bekleniyor.

İnsan hakları ve Kavala davasıAlmanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbockun gündeminde yer alacağını açıkladığı konular arasında insan hakları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyulması da yer alıyor.
Görüş farklılığımız olan bu konularda açık bir görüşme yapacağım diyen Alman bakanın, özellikle Osman Kavala davasını gündeme getirerek Türkiyeden AİHM kararını uygulaması beklentisini dile getirmesi bekleniyor.
İnsan hakları ve demokrasi konularında Merkel hükümetine oranla daha hassas olan mevcut koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanı Baerbock, Türkiye gündemine de bu unsurları açık bir şekilde koydu. Diğer birçok Avrupalı dışişleri bakanından farklı olarak muhalefet partileri ile de görüşme yapacak olan Baerbock, böylece Türkiyedeki tüm siyasi kimliklerle temas içinde olduklarını gösterecek. Alman bakanın HDP ile birlikte Millet İttifakının iki büyük partisi CHP ve İYİ Parti ile görüşecek olması bu açıdan önem taşıyor.

Son güncelleme: 21:58 28.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı