• Turkhane Logo

Almanya aşıyı zorunlu mu yapacak?

Almanya'da siyaset, ülkede aşı zorunluluğu uygulanıp uygulanmaması konusunda ikiye bölündü. Çok sayıda eyalet yönetimi aşı zorunluluğu getirilmesini isterken Sağlık Bakanı Spahn böyle bir uygulamaya sıcak bakmıyor.

18:30 23 Kasım 2021 Salı
Almanya aşıyı zorunlu mu yapacak?
Almanya'da siyaset, ülkede aşı zorunluluğu uygulanıp uygulanmaması konusunda ikiye bölündü. Çok sayıda eyalet yönetimi aşı zorunluluğu getirilmesini isterken Sağlık Bakanı Spahn böyle bir uygulamaya sıcak bakmıyor.

Almanyada artan korona vakaları karşısında siyasiler, ülke genelinde aşı zorunluluğu getirilip getirilmemesini tartışıyor. Almanyanın iki büyük eyaleti Baden-Württemberg ve Bavyera, aşı zorunluluğu uygulamasını savunanlar arasında başı çekiyor. Baden-Württemberg eyaletinin Yeşiller partili başbakanı Winfried Kretschmann ve Bavyeranın Hristiyan Sosyal Birlik (CDU) partili başbakanı Markus Söder, Franfurter Allgemeine Zeitung için kaleme aldıkları ortak makalede, aşı zorunluluğunun özgürlükleri ihlal etmediğini, aksine daha fazla özgürlük sağlayacağını savundu.

DWnin haberine göre Almanyada yeterli sayıda kişinin aşılanması beklentisinin karşılanmadığına dikkat çeken Kretschmann ve Söder, Kapsamlı aşı arzına ve kampanyasına rağmen bugün Almanyada halkın yüzde 70inden azı tam aşılı. Bu, yüksek bulaşıcı Delta varyantı karşısında pandeminin kontrol altına alınması için çok az ifadelerini kullandı. Anayasının sorumluluk dahilinde özgürlük ilkesini kapsadığını savunan iki eyalet başbakanı, aşı zorunluluğundan kaçınılmasının ise yüksek bedeller ödenmesine yol açacağına dikkat çekti.
Hessen eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, Schleswig-Holstein Başbakanı Daniel Günther ve Saksonya-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff da ülkede genel bir aşı zorunluluğu getirilmesi önerisine destek veriyor. Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst ise böyle bir zorunluluk getirilmeden önce hukuki açıdan kapsamlı bir şekilde incelenmesini istedi. Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte de aşı zorunluluğunun dördüncü dalgayı durdurmak için geç olduğunu, ancak gelecekte ülke genelinin durumu göz önüne alındığında düşünülebileceğini ifade etti.

SAĞLIK BAKANI ZORUNLU AŞIYA KARŞI 
Zorunluluğa sıcak bakmayan Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ise bunun güncel sorunları çözmeyeceğini söyledi. Deutschlandfunk Radyosunun bu sabahki canlı yayınına katılan Spahn, Yeni dalgayı aşı zorunluluğuyla kıramayız. Bunun etkisi çok daha sonra görülecektir diyerek vatandaşlara sosyal teması azaltmaları ve kurallara uymaları çağrısı yaptı. Aşı zorunluluğunun sadece hukuki bir mesele değil, aynı zamanda devletle vatandaş arasındaki ilişkiyle ilgili olduğunu ifade eden Spahn, aşı olmanın toplumsal ve ahlaki bir sorumluluk olduğunu  vurguladı.
Hukukçular da aşı zorunluluğu tartışmasına katıldı. Çok sayıda hukukçu, Almanyada aşı zorunluluğunun hukuken mümkün olduğu görüşünde. Berliner Humboldt Üniversitesinden kamu hukuku uzmanı Ulrich Battis, diğer insanların hayatını korumak söz konusuysa aşı zorunluluğunun uygulanabileceğini dile getirdi. Battis, Alman Anayasasının ikinci maddesinin insan hayatının korunmasını, ancak aynı zamanda kişinin bedensel bütünlüğünün dokunulmazlığını içerdiğine işaret ederek, bu madde uyarınca bedensel bütünlüğe sadece yasayla müdahale edilebileceğini kaydetti.

AŞILILARDAN DA TEST İSTENEBİLİR
Öte yandan Almanyada aşılılardan da test istenmesi gündemde. Sağlık Bakanı Spahn, aşılanmış ve iyileşmiş kişilere de test ibraz zorunluluğu getirilmesini içeren 2G Plus modelinin yürürlüğe sokulabileceğini belirtti. Hristiyan Demokrat Birlikin (CDU) genel başkan adayı Friedrich Merz de aşı zorunluluğu yerine 2G Plus uygulamasını savunarak bunun daha hızlı ve kolay bir yol olduğunu ifade etti.

Son güncelleme: 18:30 23.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı