• Turkhane Logo

Almanya affetmedi: Borcunu ödemeyen Demirören’in şirketine kayyım atandı

15:50 03 Ocak 2024 Çarşamba
Almanya affetmedi: Borcunu ödemeyen Demirören’in şirketine kayyım atandı





Ziraat Bankası’na 800 milyon dolarlık borcunu ödemeyen Demirören’in Almanya’daki gayrimenkul şirketi hakkında, 240 milyon euro kredi borcu sebebiyle geçici iflas kararı verildi. Mahkeme şirketin mal varlığının yönetimini de görevlendirdiği bir avukata devretti.



Gazeteci Bahadır Özgür, Ziraat Bankası’na milyonlarca dolarlık borcunu ödemeyen Demirören Holding’in Almanya’daki gayrimenkul şirketi hakkında, 240 milyon euro kredi borcu sebebiyle geçici iflas kararı verildiğini yazdı.



Türkiye’de, Ziraat Bankası’ndan aldığı milyonlarca dolarlık kredi borcunu ödemeyen Demirören ailesi, Almanya’da yürüttüğü milyon dolarlık gayrimenkul projesi için aldığı krediyi ödemeyince, Alman yargısı harekete geçti.



Bahadır Özgür, Gazete Duvar’daki yazısında Almanya’da aldığı krediyi ödeyemedikleri için mahkemelik olan Demirören ailesinin gayrimenkul şirketi hakkında iflas kararı verildiğini yazdı.



Bahadır Özgür’ün yazısının devamı şöyle:



‘TÜRKİYE’DE KILINA DOKUNULMAYAN YANDAŞ, ASGARİ HUKUKLA KARŞILAŞINCA…’



“Kararın nedeni, Tayfun Demirören’in Berlin’de 2014’te kurduğu Mikare Real Estate’in, 2020’de aldığı 240 milyon Euro krediyi ödememesi. Bakın biz de milyon dolarlık borcunu ödemediği halde kılına dokunulmayan yandaş, asgari düzeyde hukukla karşılaşınca başına neler geliyor.



İktidarın yandaş yaratmak amacıyla kamu kaynaklarını kullanmasının belki de en bariz örneği, Demirören ailesine medya alsın diye Ziraat Bankası’ndan verilen kredidir. Bu kredi, gelir dağılımının iyice bozulmaya başladığı, hayat pahalılığının ve yoksullaşmanın arttığı bir dönem de göstere göstere verilmişti. Dönemin Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da, stokçuluk yapıyorlar diye soğan üreticilerinin depolarının basıldığı günlerde yaptığı açıklamada, “Paramız vardı, verdik” demişti.



ZAMANINDA ÖDENMEDİ, YARGI HAREKETE GEÇTİ



Demirören Medya Grubu’nun yöneticisi ve Yıldırım Demirören’in kardeşi Tayfun Demirören’in 2014 yılında Berlin’de Mikare Real Estate GmBH şirketini kurduğunu belirten Özgür, yazısında şunlara dikkat çekti:



Nitekim Mikare şirketi, dünyada lüks ve büyük gayrimenkul projelerine yatırım yapan bir fon olan Barings’ten Şubat 2020’de 3 yıllık vade ve değişken faiz oranına sahip 240.3 milyon euro kredi aldı. Kredi vaktinde ödenmedi ve Barings mahkemeye başvurdu. Charlotteburg Bölge Mahkemesi de 22 Ağustos 2023 günü, Max and Moritz hakkında geçici iflas kararı verdi. Kararda, taşınmaz mallar etkilenmediği sürece borçluya karşı icra tedbirlerinin uygulanması da yasaklandı. Yani başka borçluların projeye haciz koymasının da önü kapatılmış. Zira Barings’ten bir yıl önce de Linus Capital’den 88 milyon euro kredi alınmıştı.”



Bahadır Özgür, yazısını şu yorumla noktaladı:



‘İKİ ÜLKE ARASINDAKİ FARK BÖYLE İŞTE



“İki ülke arasındaki fark böyle işte. Birisinde; çiftçiye gitmesi gereken milyonlarca dolar, “benim için propaganda yap” diye Demirörenler’e akıtılıyor, diğerinde ihtiyacı olan kaynağı özel finans kuruluşundan bulmak zorunda kalıyor, ödemeyince de iflası istenip, mal varlıkları üzerindeki tasarruf hakkı donduruluyor.”

Son güncelleme: 15:50 03.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı