• Turkhane Logo

Almanlara Türkiye’yi anlattılar: Dinleyenler gözyaşlarını tutamadı

8 Mart Kadınlar Günü ‘nde, Peaceful Actions Platform adı altında organize olan dernek, platform ve inisiyatifler; Almanya’nın çeşitli şehirlerinde meydanlarda ve kapalı alanlarda etkinlikler yaptı.

18:02 08 Mart 2020 Pazar
Almanlara Türkiye’yi anlattılar:  Dinleyenler gözyaşlarını tutamadı
8 Mart Kadınlar Günü ‘nde, Peaceful Actions Platform adı altında organize olan dernek, platform ve inisiyatifler; Almanya’nın çeşitli şehirlerinde meydanlarda ve kapalı alanlarda etkinlikler yaptı.



Forum Dialog Mitteldeutschland Derneği gönüllüleri Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle, Türkiye’de özgürlük ve hukuk mücadelesi veren mağdur kadınların sesi olmak için Almanya’nın Leipzig kentinin ünlü Wilhelm Leuschner Meydanında bir araya geldi.

Meydanda bir günlük açık hava sergisi açan gönüllüler Türkiye’nin farklı toplumsal kesimlerinden insan hakları ve özgürlük mücadelesi veren mağdur ve aktivistlere ait kadın portreleri sergilediler.


Programa katılanlar Peaceful Actions Platform tarafından hazırlanan bileklik ve selfie card’larla fotoğraf çektirdi.

/

Sergiyi gezenlere aynı zamanda gül dağıtan gönüllü aktivistler ile Alman vatandaşlar arasında uzun ve duygulandıran diyaloglar gelişti.

Birçok ziyaretçi Türkiye gündemini haberlerden takip ettiklerini ancak bireysel gerçek insan hikayelerine şahit olmanın çok daha sarsıcı olduğunu dile getirdiler.

Çok sayıda ziyaretçi ellerinde almanca pankartlar ile fotoğraflar çekilerek dayanışma mesajları yolladılar.

ZİYARETÇİLER GÖZ YAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Bazı ziyaretçiler Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini dinler ve kadın portrelerini okurken göz yaşlarını tutamadı. Kimi ziyaretçiler Türkiye’de yaşananları Hitler dönemine benzetetirken, kimileri ise yaşanan hak ihlalleri sebebiyle, oldukça ucuz ve cazip olmasına rağmen artık Türkiye’de tatil yapmayı düşünmediğini belirtti.

Başka bir Suriye kökenli ziyaretçi ise şahit olduğu insanlık dramları karşısında uzun süre ağlayarak, yaşananların Esat rejiminin katlettiği yakınlarını anımsattığını ifade etti.

KOBLENZ

Peaceful Actions Platform tarafından Avrupa’da organize edilen eylemlerden biri de Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletine bağlı Koblenz şehrinde yapıldı

Türkiey’de hapiste tutulan 35 Hamile, 11 Bin Kadın ve 780 bebek ile uğradığı şiddet sonucunda hayatını kaybeden kadınlar için Altstadt meydanında gönüllüler bir stant kurdu.

Standı ziyaret edenlere Türkiye’de yaşanan kadın hakları ihlalleri ve yaşanan hukuksuzluklarla ilgili bilgi verildi.

/

Ayrıca standa gelip bilgi alanlara kadın haklarını anlatan sözlerin yazılı olduğu turuncu bileklikler hediye edilirken, kırmızı gül de dağıtıldı.

Etkinlikte birde hatıra defteri oluşturuldu.Ziyaretçiler Türkiye’de hukuksuzluklara maruz kalan kadınlara desteklerini deftere yazarak ilettiler.

30 kişilik gönüllülerden oluşan grubun basın bildirisi okumasıyla program sona erdi.

HANNOVER

Almanya’nın Niedersachsen (Aşağı Saksonya) eyaletinin başşehri Hannover’de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle gönüllüler Türkiye’deki hukuksuzlukları gündeme getirdi.

Türkiye’de hakları ihlal edilen veya şiddete maruz kalan kadınların mağduriyeti Almanya’nın Hannover şehrinde Die Leine Initiativinin( Mültecileri Yardım ve Dialog Derneği) tarafından dünya kamuoyunun dikkatine sunuldu.

Hannover Hauptbahnhof’ta (Ana Tren istasyonu) düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Türkiye’de mağdur olan kadınların anlatıldığı sergi açıldı.

Gül ile birlikte broşür dağıtan inisiyafif üyeleri Türkiye’de şiddet gören, öldürülen ve hapislerde çocuklarıyla kalmak zorunda olan kadınların hikâyesini anlattı.

Hannover’e dünyanın her yerinden gelen turistler ile Almanlar anlatılanları dikkatle dinledi. Bazıları,  anlatılanları ilk defa duyduklarını belirterek, üzüntülerini dile getirdi.

Etkinliğin sonunda Die Leine Initiative basın bildirisi okundu.

KÖLN

8 Dünya Kadınlar Gününü münasebetiyle Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker’in himayesinde 60 kadın derneği bir araya geldi.

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletine bağlı Köln’de Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker’in himayesinde Dünya Kadınlar Gününü etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker yaptı.

/

Programa katılan 60 dernekten ikisi olan NRW Yeni Almanyalılar İnisiyatifi  ile İnsan Hakları Savunucuları Derneği (HRD) yetkilileri Başkan Reher ile görüştü.

NRW Milletvekili Serap Güler’in de katıldığı görüşmede dernek ve inisiyatifin çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Ayrıca yarın NRW Yeni Almanyalılar İnisiyatifi ile İnsan Hakları Savunucuları (HRD) Köln’de geniş katılımlı bir etkinlik düzenliyor.  Etkinlikte çervesinde Türkiye’de kadınların maruz kaldığı hukuksuzluklar panel ve konferanslarla anlatılacak.

ESSEN

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Essen şehrinde meydanda tutuklu kadınlar ve hapisteki bebeklerin mağduriyeti anlatıldı.

Almanya Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin (NRW) Essen şehir merkezinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle bir etkinlik düzenlendi.

Peaceful Actions Platform eylemleri kapsamında Essen İnisiyatifi bir stant açtı.

/

Türkiye’de şiddet gören, öldürülen, hapiste çocuklarıyla kalmak zorunda olan kadınların mağduriyetinin anlatıldığı programda kadınlara gül ve lale dağıtıldı.

İnisiyatif üyeleri ellerindeki broşürlerle mağdur kadınların hikâyelerini anlatırken Almanların mağdurlar hakkında bilgi aldı.

Gönüllüler ev yapımı pasta ve börekleri misafirlerine ikram ederken, programın yapıldığı meydanda gitar eşliğinde Anadolu türküleri seslendirildi.

Bir de mini bir sergi açıldı. Program basın bildirisinin okunması ile sona erdi.

HERNE

Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletinin en küçük şehirlerinden Herne’de belediye tarafından 8 Mart Kadınlar Günü sebebiyle bir program düzenlendi.  Birçok sivil toplum örgütünün temsil edildiği programda Gemeinsam für Herne E.V Derneği, Türkiye’de kadınların yaşadığı mağduriyetlerin anlatıldığı etkinliğe imza attı.

Peaceful Actions Platform’un Avrupa çapında başlattığı kampanya çerçevesinde baştırılan pankartlar ile fotoğraf çektiren katılımcılar Kadın Hakları Günü vesilesiyle başlatılan sosyal medya kampanyası için fotoğraf çektirdiler.

Selfie Cardlar ile çektirilen fotoğraflarla Türkiye’de şiddete maruz kalan , hapislerde bebekleriyle tutulan, ayrımcılığa uğrayan kadınlara destek oldular.

Bir çoğu anlatılanların bu kadar vahim olduğunu bilmiyorduk derken  Gemeinsam für Herne E.V gönüllülerine destek olacaklarını belirttiler…

Etkinlik Herne Belediyesinde çeşitli toplantılar ile bir hafta devam edecek.

HAGEN

Hagen Belediyesi’nin düzenlediği Kadınlar Günü Özel Bilgilendirme Günü münasebetiyle Volme Kulturforum e.V. derneği de stant kurdu. Stantta Türkiye’de şiddet gören, öldürülen ve cezaevinde çocuklarıyla kalmak zorunda olan kadınların hikâyeleri anlatıldı.

Programa katılanlar Peaceful Actions Platform tarafından hazırlanan bileklik ve selfie card’larla fotoğraf çektirdi.

/

Dernek üyelerini ziyaret eden Hagen Belediye Başkanı Erik O. Schulz, Türkiye’deki kadınların maruz kaldığı hukuksuzlar hakkında anlatılanları dikkatle dinledi.

Başkan Schulz dernek üyelerine, “Bugün burada olmanız çok güzel. Birlikte yaşamak adına iyi bir örneksiniz.” dedi.

HİLDESHEİM

Almanya’nın Aşağı Saksonya(Niedersachsen) eyaleti Hildesheim şehrinde  “Türkiye’de Kadının Yeri” isimli bir etkinlik düzenlendi. Michaelis Welt Cafe’de düzenlenen etkinliği  Hildesheim Hoffnung Initiativ  ile Almanya’nın önemli sivil toplum kuruluşlarından Diakonie birlikte organize etti.

Etkinliğe, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkelerini terk etmek zorunda bırakılan kadınlar, akademisyenler, hukukçular ve yerli vatandaşlar katıldı.



Program sunucusu Tuncay Durgut’ta yaşadığı önemli bir anektodu katılımcılarla paylaştı. Durgut’un, eşinin çocuğuyla birlikte aylarca suçsuz yere hapishanelerde kaldığını söylemesi salondakileri derinden üzdü.

Organizasyonda, Cumhuriyet’ten günümüze kadın haklarının gelişimi, Cumartesi Annelerinin dramı ile özellikle 15 Temmuz sonrası zulme uğrayan Hizmet Hareketi mensubu kadınların mağduriyetleri anlatıldı.

Son güncelleme: 18:02 08.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı