• Turkhane Logo

Alman Savcılığı, MİT’in CHP’lileri takip için aldığı casus yazılım soruşturmasında iddianameyi hazırladı

Münih Savcılığı, Alman şirket FinFisher tarafından MİT’e gizli bir şekilde satılan ve CHP’lileri izlemek için kullanılan FinSpy casus yazılımı davasında iddianameyi hazırladı.

15:25 23 Mayıs 2023 Salı
Alman Savcılığı, MİT’in CHP’lileri takip için aldığı casus yazılım soruşturmasında iddianameyi hazırladı
Münih Savcılığı, Alman şirket FinFisher tarafından MİT’e gizli bir şekilde satılan ve CHP’lileri izlemek için kullanılan FinSpy casus yazılımı davasında iddianameyi hazırladı.





Gazeteci Elmas Topçu, Alman şirket FinFisher’in Alman hükûmetinden gizli bir şekilde MİT’e sattığı ve MİT tarafından Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’nü destekleyenlerin cep telefonu ve bilgisayarlarının izlenmesinde kullanılan casus yazılım konusunda Münih Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin detaylarını paylaştı.



Münih Savcılığı iddianamede ilginç detaylara yer verdi. Münih Savcılığı’nın hazırladığı iddianamede şirketin casus yazılımı 2015’te MİT’e 5 milyon 40 bin Euro’ya sattığı, ancak satışın MİT’e yapıldığını gizlemek için sözleşmenin alıcı bölümüne “Ankara Gümrük Kontrol Direktörlüğü” yazıldığı yer alıyor.



Alman şirket casus yazılımın satışının ardından yazılımın kullanımı için MİT’e eğitimler vermiş. Bu tarz yazılımların Avrupa Birliği dışına satışlar için Alman hükûmetinden izin almak zorunda olmasına rağmen FinFisher izin almadan gizlice satmış.



ŞİRKET GEÇEN YIL İFLAS ETTİ AMA SORUŞTURMADAN KAÇAMADI



Elmas Topçu’nun Deutsche Welle’de yayınlanan 8 Nisan 2022 tarihli haberinde yer alan detaylarda, birkaç tıklama ile kullanıcıların cep telefonunu ele geçiren casus yazılım FinSpy’ın geliştiricisi Alman FinFisher adlı şirket resmen iflas ettiği yer almıştı.



Şirketin 2022 Mart ayı itibarı ile bütün faaliyetlerinin durdurulduğu, çalışanlarının işten çıkarıldığı, ofislerinin kapatıldığı ortaya çıkmıştı. İflasın FinFisher ile birlikte yan kuruluşları olan FinFisher Labs ve Raedarius M8 şirketleri için de geçerli olduğu not edilmişti.



Dünyada casus yazılım sektörünün önde gelen şirketlerinden biri olan FinFisher’in, aralarında Mısır, Bahreyn, Suriye, Myanmar, Etiyopya, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerin de bulunduğu ülkelere casus yazılım sattığına dair haberler 2018 yılında basına yansımış, dört sivil toplum kuruluşu topladıkları kanıtlarla birlikte şirketin merkezinin bulunduğu Münih kentinin başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.



DW Türkçe’nin Münih Başsavcılığı’ndan aldığı bilgilerde, soruşturmanın şirketin iflas bildiriminden bağımsız şekilde sürdüğü, FinFisher’in mal varlıklarına ilişkin tedbir kararı alındığı ve haciz kararı çıkarıldığı, ancak iflas bildirimi üzerine bunun uygulamaya konulamadığı belirtilmişti.



FinSpy casus yazılımı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2017’deki Adalet Yürüyüşü sırasında açılan ve eyleme destek veriyor gibi gözüken bir internet sitesinde tespit edilmişti. Haberde, muhalif görünümlü sitenin eylemi desteklemek veya gelişmeleri takip etmek isteyenlere indirmesi için tavsiye ettiği uygulamanın tıklanmasıyla casus yazılımın aralarında CHP’li vekiller de olmak üzere binlerce kişinin cep telefonuna yerleştirildiğine dikkat çekiyor.



Casus yazılım FinSpy, cep telefonu üzerinden yapılan yazışmaların görüntülenmesini, telefon konuşmalarının kaydedilmesini, telefonun kamerasıyla kullanıcının izlenmesini ve mikrofonu üzerinden de dinlenmesini sağlıyor, aynı zamanda kullanıcının konum tespitini yapabiliyor.

Son güncelleme: 15:25 23.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı