• Turkhane Logo

Alman polis teşkilatında yüzlerce memur “Nazi soruşturmasına” alındı

16:25 05 Nisan 2024 Cuma
Alman polis teşkilatında yüzlerce memur “Nazi soruşturmasına” alındı





Aşırı sağcı görüşlerin yükseldiği Almanya’da polis teşkilatında “Nazi alarmı” verildi. Teşkilatta görevli yüzlerce polis memuruna yüzlerce polis memuruna “aşırı sağcı görüşlere sahip oldukları ya da komplo ideolojilerini savundukları” iddiasıyla soruşturma açıldı.



Almanya, aşırı sağcı görüşlere taviz vermiyor. Alman polis teşkilatında yüzlerce polis hakkında “Nazi soruşturması” başlatıldığı ortaya çıktı.



Alman basını, 16 federal eyaletin içişleri bakanlıklarından gelen çarpıcı bilgileri ortaya çıkardı. Farklı eyaletlerde en az 400 polis memuru hakkında “aşırı sağcı görüşlere sahip oldukları ya da komplo ideolojilerini savundukları” şüphesiyle disiplin soruşturması ya da kovuşturması yürütülüyor.



Cumhuriyet’in Stern ve RTL’den aktardığına göre, bazı eyaletler güncel rakamlar veremediği için soruşturma altındaki polis sayısının çok daha yüksek olabileceği kaydedildi. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, “Anayasaya dayanmayan, ancak aşırı görüşlere sahip polis memurları demokrasi ve hukukun üstünlüğü için büyük bir tehlikedir” dedi. CDU’lu politikacı Reul, bu görüşe sahip kişileri polis teşkilatında istemediğini söyledi.



Alman Federal Meclisi’nde Federal Polis Komiseri olarak görev yapan SPD’li Uli Grötsch ise “Aşırı sağcıların kasıtlı olarak polis güçlerinin istikrarını bozmaya çalıştığı bir dönemde yaşıyoruz” açıklamasında bulundu. “Tehlikenin her zamankinden daha büyük” olduğunu yazan Alman basını, “Federal ve eyalet güvenlik makamlarının saflarındaki olası aşırılık yanlılarına yönelik soruşturmaların yıllardır devam ettiğini” kaydetti.

Son güncelleme: 16:25 05.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı