• Turkhane Logo

Alman medyasından Erdoğan çıkışı: Kırmızı kart göstermenin zamanı geldi

Büyükelçilerin Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına yönelik çağrısına verdiği yanıt nedeniyle Alman basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumunu eleştiren yorumlar öne çıkıyor.

14:54 25 Ekim 2021 Pazartesi
Alman medyasından Erdoğan çıkışı: Kırmızı kart göstermenin zamanı geldi
Büyükelçilerin Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına yönelik çağrısına verdiği yanıt nedeniyle Alman basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumunu eleştiren yorumlar öne çıkıyor.

Türk hükümeti bildiriye sert tepki gösterirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta sonu büyükelçilerin istenmeyen kişi ilan edilerek sınır dışı edilmesi konusunda Dışişleri Bakanlığına talimat verdiğini açıkladı.
Erdoğanın açıklamalarına Batıdan, özellikle de Almanyadan sert tepki geldi. Bazı Alman politikacılar, Türkiyeye yaptırım uygulanmasını ve Türkiyeye yönelik silah ihracatının durdurulmasını talep etti. Konu Alman basınında da geniş şekilde ele alınıyor.
BU DURUM ERDOĞANIN AVANTAJINA OLACAKSüddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan yorum şöyle:
Kavalaya haksızlık edildiği konusunda hiçbir şüphe yok. Hakkında verilmiş bir hüküm olmadan dört yıldır hapiste ve adil bir yargılanmaya tabi tutulmuyor; bunu Türkiyedeki herkes biliyor. Bu haksızlığı ortaya koymak için diplomatların bildirisine ihtiyaç yoktu. Hiç kimse muhalif aktivist Kavalanın kulislerde yürütülen ısrarlı diplomatik çalışmalar sonucu hızlı bir şekilde serbest bırakılacağını düşünmesin. Kamuya açık bir bildirinin kimseye faydası olmadı. Tam tersine; bu diplomatik olmayan eylemin bazı sonuçları olacak; Türkiye ile ilişkiler daha da zora girecek. Bu durum Erdoğanın avantajına olacak
Stuttgarter Zeitung gazetesinde ise Avrupa Birliği’nin Türkiye konusunda bir açmazda olduğu yorumu yapılıyor:
Erdoğan büyükelçi krizini kaçınılmazmış gibi gösteriyor. Ancak Erdoğanın diplomatların hak savunucusu Osman Kavalanın serbest bırakılmasını talep eden bildirisine verdiği tepki siyasi bir karardı. Batı’nın bir yandan Erdoğanın saldırılarını geri çevirme ve muhaliflere muamele konusunda demokratik oyun kurallarına bağlı kalmasını sağlama, diğer yandan da önemli bir partner olan Türkiye ile müzakere kanallarını açık tutmanın bir yolunu bulması gerekiyor
ERDOĞAN İÇİN KÂBUS GİBİ BİR SENARYOMittelbayerische Zeitung gazetesindeki yorumda ise iç siyasette baskı altına giren Erdoğan’ın Batı’yı suçlama stratejisinin yeni olmadığını savundu:
Erdoğanın iç siyasette sorunlar yaşadığında Batıya daha da sert saldırması sürekli tekrarlanan hain bir oyun. Suçlu hiçbir zaman Ankarada iktidar sahipleri değil, diğerleri... Batı, ABDde yaşayan Fethullah Gülen, saygısızca kovuşturmaya maruz bıraktığı Türkiyedeki muhalefet zaten her zaman suçlu. Burada da söz konusu olan sözde bir güç gösterisi. Esasında Erdoğanın tepkisi Türk devletini ve yargısını büyük oranda kontrolü altında tutan AKP sisteminin zaaafının bir göstergesi. Erdoğan bir çıkmaza girdi. Türkiyede çok ağır bir ekonomik kriz yaşanıyor. Erdoğan 2023 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden seçilip seçilmeyeceği konusunda endişe duyuyor olmalı. Şu anda Türk seçmenlerin sadece üçte biri AKPyi seçeceğini söylüyor. Bu, mutlak çoğunluklara alışmış Erdoğan için kâbus gibi bir senaryo
AB İLE YÜRÜTÜLEN TAM ÜYELİK MÜZAKERELERİ ZATEN ÇOKTANDIR BİR SAÇMALIKTAN İBARETSüdwest Presse gazetesindeki yorumda ise ABnin Türkiye konusunda daha sert bir politika izlemesi gerektiği savunuluyor:
Sadece federal hükümet değil, Avrupa Birliği (AB) bir bütün olarak Türkiye ile ilişkiler konusunda büyük sorunlarla karşı karşıya. Türkiyeyi sakinleştirme çabaları ve tavizlerle Avrupa değerlerine entegre etmeye çalışma umudu bir kez daha boş çıktı. Erdoğan kendi yolunu izliyor. Türkiyeyi Avrupadan ve demokrasiden uzaklaştırıyor. Erdoğana kırmızı kart göstermenin zamanı geldi. AB ile yürütülen tam üyelik müzakereleri zaten çoktandır bir saçmalıktan ibaret. Müzakereler kesilmeli ve başka türlü bir iş birliği ile ikame edilmeli. Avrupa Konseyi tehditlerde bulunduğu Türkiyeyi üyelikten çıkartma sürecini başlatmalı. Türkiyenin Yunanistan ve Kıbrısa yönelik tehditlerinden ötürü Türkiyeye yönelik silah ihracatı da gözden geçirilmeli, özellikle de planlanan Alman denizaltıların sevkiyatı...
 Die Welt gazetesine göre, ilgili ülkeler sınır dışı edilme tehdidini muhtemelen görmezden gelecekler:
“Erdoğanın gürlemesinin iç politikaya yönelik olduğunun farkındalar. Ayrıca Batı da mülteci sorununda ya da son olarak Afganistan konusunda olduğu gibi birçok yönden Erdoğan rejimine bağımlı. Oysa uygun tepki başka türlü olmalı: Almanya, Fransa, ABD ve diğer devletler, büyükelçilerini istişare amaçlı geri çağırmalı. Bu sadece kendilerine olan saygının gereği değil, Erdoğanın kazanmaya çalıştığı yabancı yatırımcılara da doğru bir mesaj olurdu.”

Son güncelleme: 14:54 25.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı