• Turkhane Logo

Alman istihbaratında 'casus' alarmı

Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Haldenwang, Rusya'nın Almanya'daki istihbarat faaliyetlerine ilgisinin daha da arttığını söyledi.

13:45 02 Ocak 2023 Pazartesi
Alman istihbaratında 'casus' alarmı
Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Haldenwang, Rusya'nın Almanya'daki istihbarat faaliyetlerine ilgisinin daha da arttığını söyledi.

Almanyada iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı (BfV) Thomas Haldenwang, Rusyanın Almanyadaki istihbarat faaliyetlerine ilgisinin daha da arttığını söyledi.

Haldenwang, Alman Haber Ajansı DPAya yaptığı açıklamada, Rusyanın Almanyadaki istihbarat ilgisi sadece kesintisiz değil, aynı zamanda (Ukraynadaki) savaşın etkileri devam ettikçe artıyor dedi.
Haldenwang, kısa bir süre önce tutuklanan Almanyada dış istihbarattan sorumlu Federal İstihbarat Servisindeki (BND) çifte ajana atıfta bulunarak, Mevcut dava da Rus casusluk faaliyetlerinin tehlikesinin ne kadar gerçek olduğunu gösteriyor diye konuştu.
Rusyanın Ukraynaya açtığı savaşın ardından Almanyanın Berlindeki Rus Büyükelçiliğinin 40 çalışanını istenmeyen kişi ilan ettiğini hatırlatan Haldenwang, Moskovanın kaybettiği istihbarat kapasitesini ya daha fazla gezici ajan ya da başka bir kılıfla telafi etmeye çalışmasını beklediklerini kaydetti.
Rus servisleriyle bağlantılı olabilecek başka kişilerin Almanyaya gelmesini önlemek için büyük çaba sarf ediyoruz ifadelerini kullanan Haldenwang, bu amaçla federal hükümetin vize kurallarını da sıkılaştırdığına işaret etti.
Bir süredir Rus ve diğer istihbarat servislerinin artan casusluk faaliyetlerine karşı hazırlık yapıldığını anlatan Haldenwang, Geçmişte karşı istihbarat alanında çok az şey yaptığımız yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanlamak istiyorum dedi.
Çinin Almanya üzerindeki istihbarat faaliyetlerine de dikkati çeken Haldenwang, Bu eğilimi tersine çevirmek için en azından Avrupa devletleri için Avrupa çapında bir çözüme ihtiyaç var şeklinde konuştu.
Haldenwang, İran rejimini eleştiren İran kökenlilerin bu ülkeye seyahat etmek konusunda dikkatli olmalarını istedi.
Haldenwang, Türkiyede yapılacak seçimlerin Almanyayı etkilemesinin göz ardı edilemeyeceğini belirterek, Türkiyedeki iç siyasi kavgaların seçim nedeniyle Almanyaya da taşındığını ileri sürdü. 

Son güncelleme: 13:45 02.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı