• Turkhane Logo

"Alman hükümetlerinin özelliği budur"

Görevi bırakma kararı alması sonrasında başladığı veda ziyaretleri kapsamında Türkiye'ye de gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Huber Köşkü'nde görüşen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında başkanlık sistemi konusunda da kısa bir diyalog yaşandı.

21:35 16 Ekim 2021 Cumartesi
Görevi bırakma kararı alması sonrasında başladığı veda ziyaretleri kapsamında Türkiye'ye de gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Huber Köşkü'nde görüşen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında başkanlık sistemi konusunda da kısa bir diyalog yaşandı.

AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan, veda ziyaretleri kapamında bir araya geldiği Almanya Başbakanı Angela Merkel ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra açıklamalarda bulundu Erdoğan, Her ülkede yargı bağımsızdır. Yargının vereceği veya verdiği karara benim Cumhurbaşkanı olarak müdahale etmem mümkün değil görüşünü dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Huber Köşkünde ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkele teşekkür dileklerini ileterek başladığı konuşmasında, Türkiye olarak Avrupa Birliğine tam üyelik yolunda önümüze çıkan engellemelere rağmen Merkelin katkılarını takdirle hatırlayacağız ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Merkel ile gerçekleştirdiği görüşmenin detaylarıyla ilgili, Türkiye-AB ilişkilerinin ilerlemesine ilişkin görüşlerimizi teyit ettik. Doğu Akdeniz, Afganistan, Libya ve Suriyedeki gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk dedi.
Erdoğan, Avrupada Türk toplumuna yönelik ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığını belirterek, Irkçılık, ayrımcılık ne yazık ki Avrupadaki Türk toplumunun başlıca sorunu olmaya devam ediyor. Etkin tedbirler alınması büyük önem taşıyor diye konuştu.
Erdoğandan sonra söz alan Almanya Başbakanı Angela Merkel, İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. ABnin bu konuda Türkiyeyi desteklemesi bir gereklilik, bir şart dedi.
Almanya Başbakanı, (Türkiye ile Almanya arasında) Her zaman ortak çıkarlarımız var. Bunu sonraki federal hükümet de bu şekilde görecektir dedi.
Merkel açıklamalarında şunları kaydetti:
Türkiyede tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına da değindik, insan hakları konularına da değindik. Almanyada ırkçı, yabancı düşmanı olayları takip ettiğimizi ve bunlara her zaman karşı çıktık. Yasadışı göç konusu çok önemli bir konu.
Suriyeli mülteci ve göçmenler konusunda Türkiye çok önemli çalışmalara imza attı. Afganistana insani yardım konusunda da görüştük. BM ile birlikte Afganistanda felaketler yaşanmaması için çalışmalıyız. Suriyedeki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. İdlibdeki durum da halen gergin. Libya konusunu ele aldık. Berlin Konferasından başlatılan devamı Fransada olacak.
Kalıcı bir çözüme ulaşılmasını arzu ediyoruz. Libyadan yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini ifade ettim. Ülkelerimizdeki duruma baktığımızda Türkiyede orman yangınları oldu, Almanyada sel felaketleri yaşandı. Bu olaylar iklimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. G-20 konferansı gerçekleşecek.
Çok kapsamlı bir görüşmemiz oldu. Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri de ele aldık. Halen burada aşılması gereken bazı sorunlar var ancak bunların sadece görüşülerek başarılacağını düşünüyorum. İşbirliği için görüş ayrılıklarına rağmen diyaloğumuzu sürdürdüğümüz için çok teşekkür etmek istiyorum.
İkili açıklamalarının ardından gazetecilerinin sorularını yanıtladı.
- Mülteci anlaşması konusunda ne konuştunuz ve hangi konularda anlaşmaya vardınız? 
Merkel: Almanya bir himayeci olarak burada çalışıyordu. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. ABnin Türkiyeyi bu konuda desteklemesi bir gereklilik. Çok olumlu projeler gerçekleştirildi. ABnin mülteci komiseri Türkiyeye gelmişti ve parlamentoda yeni bir dilim kararlaştırıldı. Suriyeli mülteciler konusunda Yunanistana yasadışı yollarla gidenler konusunda bir çözüme kavuşamadık. Süreç tam henüz işlemiyor. Almanya ve Türkiye bunu tek başına çözemeyecek, 21 üyesiyle birlikte ABnin bunu ele alması gerekecek.
Erdoğan: Türkiye bu işin adeta misafirhanesi durumunda. 5 milyon Suriyeden var, Iraktan var, Afganistandan 300 bin var. Bizim ötelememiz, Yunanistanın yaptığı gibi mümkün değil. Biz bunlara aynı şekilde ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Göçleri bugüne kadar uyguladığımız gibi aynen kabulleniyoruz. Bir taraftan briket evler yaparak onları ağırlamayı da ayrıca bir görev telakki ettik. 60 bin evi tamamladık, hedefimiz 100 binin üzerine çıkarmak.
BİZ BAŞKANLIK SİSTEMİ DÜŞÜNMÜYORUZ
Merkel: Benim koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutlu olmadığım anlaşılmasın, Alman hükümetlerinin özelliği budur. Koalisyon bizim yapımıza uygundur, biz başkanlık sistemi düşünmüyoruz.
Erdoğan: Zaman zaman hep şikayetlerinizi bana aktardınız.
Merkel: Doğrudur hayat böyle.
Erdoğan: Benim torun bana diyor ki dede ne yapacaksın hayat böyle.

Son güncelleme: 21:35 16.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı